Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Bűz és legyek a családi házas övezetben

A szomszéd disznóólaiból áradó bűzt és az emiatt a környéket ellepő rengeteg legyet elégelték meg a mosonmagyaróvári Szily Pál utca lakói.
Ám hiába fordultak a hatósághoz igazukért, senki sem segít problémájuk megoldásában.

Évek óta hiába harcolnak igazukért és fordulnak minden lehető hivatalhoz a mosonmagyaróvári Szily Pál utca lakói, sehol sem találnak megoldást problémájukra. A lakók életét egyik hátsó szomszédjuk keseríti már hosszú ideje. A szomszédos Orgona utcában lakó férfi a hátsó udvarában sertéseket és lovakat tart. Az ólakból és az udvarról kiáramló bűz miatt a Szily Pál utcaiak már szinte ki sem tudnak menni az udvarukra, ablakaikat pedig a nyári kánikulában is kénytelenek zárva tartani.

A lakók nem csupán a folyamatosan terjengő bűzt viselik már egyre nehezebben, még ennél is jobban irritálja őket az egész környéket ellepő legyek serege. Az érintettek minden lehetséges fórumon próbáltak már megoldást keresni problémájukra, ám mindhiába.
Először az állattartóval beszéltek. A férfi arra hivatkozott, hogy nyugdíj-kiegészítésként, megélhetésből kénytelen sertéseket nevelni, ám a szomszédok felháborodására azt ígérte, felszámolja állományát. Ennek azonban már közel öt éve, és azóta is folyamatos a malacok visítása az ólakból, a bűz és mindent ellepő legyek. A lakók aláírásgyűjtésbe is kezdtek és az önkormányzathoz is fordultak már a panaszukkal, ám nem történt változás. Az érintettek nem értik, miként tarthat valaki családi házas övezetben ennyi állatot, hiszen önkormányzati rendelet is szabályozza ezt. Az előírás szerint ilyen övezetben csak saját szükségletnek megfelelő mértékű jószág nevelhető, s tartása nem korlátozhatja a szomszédokat tulajdonuk szabad, zavartalan birtoklásában. A szomszédok szerint az ólakban legalább tucatnyi sertést tart folyamatosan a férfi.

Jakab Zoltán, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a rendelet szerint ezen a területen kizárólag saját szükségletre tarthatók állatok. A bejelentések nyomán az osztályvezető személyesen ment ki a helyszínre, ám a tulajdonos nem engedte be az ingatlanra, így nem tudott meggyőződni az állatok tartásának módjáról. Ezért a tisztiorvosi szolgálathoz fordultak az ügyben. Az ÁNTSZ közelmúltban tartott ellenőrzése sem állat-egészségügyi, sem pedig közegészségügyi hiányosságot nem tárt fel.

Az osztályvezető elmondta: az önkormányzat ebben az ügyben tehetetlen, ám a lakók birtokvédelemért fordulhatnak a bírósághoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen szabad strand, drága termálok

Itt a kánikula és a vakáció, a legtöbb gyerek vízközelbe vágyik, ám a családok számára már egynapos fürdőzés is komoly költségekkel jár. Mosonmagyaróvár – folyói ellenére – megbízható szabad strandokban nem bővelkedik. Tovább olvasom