Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Bővítésben nem, felújításban gondolkodnak

A kétezres évek elején elkezdett iskolakorszerűsítést folytatná a kimlei önkormányzat, amennyiben indulhatna a 3,5 milliárdos országos pályázaton.

A polgármester szerint most nem a bővítések idejét éljük, ezért ők közel százmillió forintot igényelnének felújításra.

Eddig hatan jelezték a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulásnak, hogy indulnának a 3,5 milliárdos országos iskolabővítési és -felújítási pályázaton. Az egyedüli indulóról egy öttagú bizottság dönt, melynek a tagjai a napokban az érintett intézményekbe is ellátogatnak. A pályázni kívánók között találjuk a kimlei önkormányzatot is.

– Mi nem kívánunk bővíteni, most nem ennek az idejét éljük, hiszen az iskoláskorúak létszáma egyre csökken és a források is apadnak. A rendelkezésünkre álló épületeket kell felhasználnunk, és azokat felújítanunk. A pályázat keretében reális összeget igényelünk, mintegy 96,5 millió forintot. A körülbelül 107 millió forintos beruházáshoz a tízszázalékos önerőt a jövő évi költségvetésünkből biztosítani tudjuk, nem kell hitelt felvennünk erre a célra – magyarázza Balsay Zsuzsanna polgármester.

A tíz éve elkezdett iskolafelújítást folytatnák Kimlén.
A tíz éve elkezdett iskolafelújítást folytatnák Kimlén.

A szigetközi községben még a 2000-es évek elején elkezdődött az iskola felújítása, annak egyharmadát már korszerűsítették, és megoldották az akkor szükségesnek mutatkozó bővítést is. Az évek óta társulásként működő intézményben hosszú évekre biztosított a 200–230-as gyermeklétszám.

A korábbi iskolafelújítási pályázaton is indultak, akkor azonban néhány pont hiányában az első körben kiestek. Kisebb összegű pályázatokon 3–5 millió forintnyi támogatást már nyertek, így részben már kicserélték a nyílászárókat és fűtést is korszerűsítettek.

– Az iskola főépületének egyik szárnya nyílászárócserére szorul, a külső szigetelését és a tető felújítását is meg kellene oldani, a termekben a padlózatot kell megújítanunk. Az alsó tagozatosok épületében a tető és a vizesblokk korszerűsítése és annak akadálymentesítése várat magára.

Rossz az iskola kerítése is, akárcsak a külső járda. Az udvar térkövezésére is gondoltunk. Korábban beépítettük a tetőteret, négy tantermet alakítottunk ki, és itt kapott helyet a könyvtár és a tornaterem, ezt a részt akadálymentesítenénk – sorolja a teendőket Balsay Zsuzsanna. Amennyiben nyernének, a tíz éve elkezdett felújítási munkálatokat végre befejezhetnék. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegesen jönnek az afgánok

Több mint negyven – többségében afgán – illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök ebben… Tovább olvasom