Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bontási anyagokból épül a napház

Mosonmagyaróvár - Hazánkban egyedülálló technológiával, várhatóan még nyáron elkészül annak az úgynevezett „napháznak" a prototípusa, amelyet kizárólag bontott anyagokból építenek és megújuló energiaforrásokat használ majd.
Hazánkban egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számító újdonságokat mutatott be a Rekultív Kft. a minap a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.

A Napház Ökoprogram különleges lehetőséget kínál a bontásra érett épületek anyagainak újrahasznosítására és a legkorszerűbb ökotechnológiával, minimális energiaköltséggel működő lakóházak építésére. Bontásnál a tégla újrahasznosíthatósága egyértelmű. Ám a faszerkezetekkel és a betontörmelékkel, ablaküvegekkel, villanykábelekkel, műanyag burkolatokkal már nem ilyen egyszerű a helyzet. A fagerendákat, -tokokat célgéppel aprítják, majd OSB-lapokat s más termékeket készítenek belőlük. A beton- és egyéb törmelék speciális törő-daráló géppel összezúzva használható útépítéshez a kavics kiváltására útalapokhoz. A sittszerű anyagok az alap körüli visszatöltésekhez használhatók zúzásukat követően. Az ablaküveget a helyszíni elkülönített gyűjtés után anyagában hasznosítják, és újra öblös vagy síküveg készül belőle. A bontásból képződő villamos kábeleket, más fémeket és műanyagokat különválogatást követően szintén a Rekultív Kft. partneri hálózatán keresztül anyagában hasznosítják.


Megújuló energiaforrásokkal

A napházak különleges gépészete lehetővé teszi a megújuló energiaforrások hasznosítását. A napelemek termelik meg a fűtés és a szellőztetés számára szükséges energiát, valamint napkollektorokat is telepítenek a házba. A szellőztetőrendszer elhasznált levegőjének hője is újrahasznosul egy hőcserélő beépítésével. Az épület szellőztetőrendszerének köszönhetően ablaknyitás nélkül is mindig tiszta levegő áramlik a helyiségekbe. A szellőztetőrendszernek, a kiváló hőszigetelésnek és a speciális nyílászáróknak köszönhetően a napház energiavesztesége csekély.


Versenyképes a négyzetméterár

A napházak építtetése gazdaságos beruházás, mivel az épületek négyzetméterárai a mosonmagyaróvári ingatlanárak alsó kategóriájába tartoznak, ugyanakkor a fenntartási költségek is minimálisak.
A Rekultív Kft. 2004 óta vállal aktív szerepet a mosonmagyaróvári környezetgazdálkodási agrármérnökök elméleti és gyakorlati képzésben. Miután a napház első prototípusa ez év nyarán elkészül Mosonmagyaróváron, új közös kutatási és együttműködési területek nyílnak meg a társaság és az agrár-felsőoktatási intézmény számára.


Jövőre épülhet a biogázerőmű

Várhatóan még ebben az évben lezárul az engedélyezési eljárás és jövőre felépülhet a Rekultív Kft., valamint az Envinea Energetikai Kft. közös létesítménye, a mosonmagyaróvári biogázerőmű. A biogáz-
projekt számos, a szerves hulladékok elhelyezése okozta környezeti terhelésre jelenthet megoldást. Az erőműben ártalmatlanítható lesz egyebek mellett a vágóhídi hulladék, éttermi maradék, lejárt szavatosságú élelmiszer, de a fűnyesedék, a szarvasmarhatrágya és az etetési maradék is egyaránt. A hulladékok lebomlása során keletkező metánt egyrészt be lehet kapcsolni a távfűtési rendszerbe, másrészt pedig az üzem területén gázturbinák üzembe helyezésével elektromos áram előállítását is tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programokat szeretnének a belvárosba

Mosonmagyaróvár - A Magyar utcai kereskedők szerint azok az üzletek már rég bezártak, amelyek csak… Tovább olvasom