Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

''Bizalmi válság'' a falutévé(k) miatt?

Rajka - Az egyik falutévének érvényes műsorszolgáltatási, a másiknak helyiségbérleti szerződése van Rajkán. A testület a polgármestert számoltatta el ez utóbbi kontraktusról. Az alpolgármester lemondott tisztségéről.
Hat éve működik már Rajkán a HE’RA televízió, érvényes szerződése van a műsorszolgálatra havi 37 ezer 500 forintért, s szóbeli megállapodása a faluházban lévő önkormányzati helyiség használatára. Nemrégiben azonban bejelentkezett a Mosonmagyaróvári Városi Televízió (MMVTV) is a községbe: egyelőre díjmentes sugárzást ígért. A testület támogatta a „két falutévére való bővülést", ám a szerződés aláírását testületi döntéshez kötötte. A helyiség bérbeadásáról szóló kontraktus mégis e nélkül köttetett meg, s a testület erről számoltatta el a viharos testületi ülésen a polgármestert.

„Júliusban járt a testületi ülésen az MMVTV képviselője, s kérte, hogy a helyi rendszeren működhessen" – kezdte Bazsó Lajos polgármester. Ezért egyelőre nem kért pénzt, csak azt, hogy az önkormányzat helyiségében technikai eszközeiket elhelyezhesse. „Ezután a testület pozitív választ adott a kérésre. Szeptember elején megkerestek, hogy kössünk helyiségbérleti szerződést: kiderült, hogy a HE’RA tévé nem rendelkezik ilyennel, s nem is fizetett díjat. Figyelembe véve a testületi állásfoglalást, jóhiszeműen és törvényesen jártam el."

Bazsó Lajos az ügy egyik érintettje ellen (információink szerint Németh Rudolf, a HE’RA ügyvezetője) büntetőfeljelentést tett. „A testület az LDR televízió (ez az MMVTV új neve – a szerk.) indulásához elviekben hozzájárul, a végleges szerződés megkötéséhez külön testületi határozat szükséges" – olvasta fel a korábbi határozatot a testületi ülésen Alföldi Ferencné jegyző.

Rendi János alpolgármester szerint ez egyértelműen fogalmaz. Kijelentette: szerették volna, ha a két tévé párhuzamosan működik. „A polgármester azonban megkerülve a testületet, szeptember 3-án szerződést kötött az MMVTV Kft.-vel. Ezt nem tehette meg, hisz az önkormányzat vagyonát érintő kérdésről van szó." Bazsó szerint nem mondta, hogy ne működjön a HE’RA, ő csak bérleti szerződést kötött. (Abban a helyiségben lehet csatlakozni a kábeltévére – a szerk.) A polgármester azt is kifogásolta, hogy a HE’RA hirdetéseit munkaidőben a községházán lehetett felvenni.

Németh Rudolf elmondta: élő szerződése van a műsorszolgáltatásra fél év felmondási idővel, s szóbeli megállapodása a helyiség használatára. Egyébként feljelentést tett a közigazgatási hivatalnál birtokvédelem címén. Nemes Nagy Boldizsár ügyvéd készítette a bérleti szerződést, s ezt is megnézhették a képviselők. Azt kifogásolták, hogy az iskolások ünnepi műsorok előtt használt öltözőjét is bérbe adták. A képviselők azt kérdezték: a kontraktus alapján lezárathatja-e az LDR e helyiségeket? Az ügyvéd szerint elvileg igen. Az alpolgármester erre úgy reagált: „Ott voltam, amikor az LDR igazgatója a szerződést lobogtatva mondta, ide az teszi be a lábát, akit ő beenged." Ezután újabb vita bontakozott ki arról, hogy két vagy négy helyiség került-e bérbe.

Végül a polgármester elismerte, „tévedés történt". Varga Kálmán (korábbi polgármester, most képviselő) szerint „nincs egy önálló gondolat Rajkán, mert a szomszédból kell ötleteket áthozni" – tette hozzá. Ezt Bazsó visszautasította, s erősnek érzi, hogy az eset miatt bizalmi válság lett faluban.

A testület végül döntött: bizottságot hoz létre, mely tárgyalásba kezd a két televízióval és a helyi kábelszolgáltatóval az ügy megoldása érdekében. Rendi János alpolgármester az ülésen lemondott tisztségéről.


Cséfalvay Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombaszezon csak szakértelemmel

Mosonmagyaróvár - Két hete naponta többször is megcsörren Kissné Vida Éva telefonja, és sokan kérik… Tovább olvasom