Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Bezenye őrzi horvát gyökereit

Bezenyén 1990-ben alakult meg a horvát egyesület, és azóta minden évben megrendezik a horvát napokat.
A sikeres, háromnapos rendezvénnyel a falu értékeit szeretnék bemutatni. Kőrösi Jánosné kultúrházvezető elmondta: az idei horvát napok elsődleges célja az volt, hogy visszaidézzék a tavalyi templomszentelés emelkedett hangulatát.

– Száztíz éve született Schulcz Ferenc egykori kántor-tanító, igazgató. Az ő nevéhez fűződik a Hitelszövetkezet és a helyi sportegyesület megalakítása, valamint a templom melletti gesztenyés ültetése. Ezt a jubileumot is szeretnénk a falu figyelmébe ajánlani – hangsúlyozta Kőrösi Jánosné.

A horvát napok nyitányaként idén is egész napos programot szerveztek az iskolásoknak. A tanulók a szentmise után a kimlei vendégdiákokkal együtt horvát nyelven játékos akadályversenyen mérték össze tudásukat.
A második napon, szombaton délután a helyi és a meghívott kulturális csoportok az iskolától a kultúrházig vonultak, ahol bemutatták műsorukat. Színpadra lépett a Jorgován énekkar, a bezenyei és a fertőhomoki tamburazenekar és a Lastavica néptáncegyüttes. A iskolások horvát nyelvű színdarabbal, az óvodások mesejátékkal készültek, a művészeti iskola növendékei pedig modern táncokkal színesítették a rendezvényt.
Vasárnap az eső ellenére megtartották a főzőversenyt a templomtéren, a kulturális és kézművesprogramokat pedig a kultúrházba vitték át. A jó hangulatról a szlovákiai Rosica énekkar, a kimlei harmonika-zenekar és a régi Óvári Gazdász Néptáncegyüttes gondoskodott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassú átalakulás a Szigetközben

Az MTA Magyar Dunakutató Állomás 1991-ben kezdte meg rendszeres, monitorozási jellegű hidrobiológiai… Tovább olvasom