Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Besúgók és megfigyeltek a kommunizmusban

Szlovákiában kedden – a „bársonyos forradalom” tizenötödik évfordulójának előestéjén – robbant az első „ügynökbomba”:
A hírhedt StB huszonegyezer egykori ügynöke került fel a nyilvánosságra hozott listára. A titkosrendőrség levéltári anyagában a besúgók, az ügynökök és az üldözöttek adatai is megtalálhatók, s a lista hamarosan bővülhet. A két és fél millió archivált oldal folyamatosan lát majd napvilágot: a csallóközi magyarok jövő év elején ismerhetik meg a nyugat-szlovákiai régió besúgóit.

A Nemzeti Emlékezet Intézete által nyilvánosságra hozott lista internetes honlapja egy idézettel kezdődik: „Aki nem ismeri a múltját, rá van kényszerítve arra, hogy újra átélje azt. Az állam semmilyen olyan cselekedete nem lehet titok, s nem szabad elfelejteni, amit a polgárai ellen követett el." (Részlet a Szlovák Nemzeti Tanács dokumentumából.) Jan Langos, a Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója szerint „nem felejthetjük el a kommunizmus bűneit". A kilenctagú testület által kedden kiadott lista az egykori titkosrendőrség, az StB archív dokumentumait dolgozza fel. Hetvenkétezer akta és hetvenezer mikrofilm 2,5 millió oldal archivált anyagot tartalmaz. Az adatok ötven év alatt, 1939 és 1989 között gyűltek össze. A világhálón egy formanyomtatvány segítségével az érintettek magukról is lekérhetik az adatokat, s megtudhatják: őket is megfigyelték-e a kommunizmus évtizedeiben.

„ Nem bosszú az igazság megismerése"

Az intézet az ügynökök névsorát három részre bontja: az úgynevezett „kandidált" titkos ügynökökre, azok feletteseire és azokra a besúgókra, akik nem tartoztak közvetlenül a Belügyminisztérium kötelekébe. Az StB kiterjedt archívumából véglegesen egyetlen dokumentum sem semmisült meg. A katonai hírszerzés iratcsomóinak jegyzékét Csehországból szerezték be, s így a titkosszolgálat munkatársainak személyi aktái is napvilágot látnak.

A születési év, név, a szolgálati hely és a betöltött funkció már a kassai és a kelet-szlovákiai ügynökök esetében olvasható a világhálón. Az is megtudható: kiket tartottak nyilván, kiket börtönöztek be s esetleg gyilkoltak meg az államhatalmi szervezet megbízásából. Jan Langos szerint ezzel nem a bosszú a céljuk, hanem az igazság megismerése. Bár egyelőre nagyobb név nem akadt horogra, ám a rossz nyelvek szerint a teljes ügynöklistán több egykori és mai politikus neve is szerepel.

Magyar politikust is megfigyeltek

A közelmúltban felállt intézethez novemberig 5500 olyan megkeresés érkezett, amelyben a kérelmezők – törvényes jogaikkal élve – a vonatkozó időszak őket érintő dokumentumaiba való betekintés lehetőségét kérik. Ezek egyötödének dokumentumai már feldolgozás alatt vannak, kétszáz ilyen kérelmet már teljesítettek. A megfigyeltek eddigi listáján több magyar név is szerepel: köztük Duray Miklósé, a Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnökéé. Duray egykoron a csehszlovákiai Magyar Jogvédő Bizottság elnöke volt, s mint kiderült, három besúgó naponta írt róla jelentéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalankodó biciklisek

A rendőrség tapasztalatai szerint a kerékpárosok közlekedési morálja jóval alulmúlja a gépjárművezetőkét, sőt, még a gyalogosokét is. A legfőbb probléma, hogy a biciklisek többsége nem a számukra kialakított kerékpárutat vagy sávot használja, sokkal szívesebben kerekeznek az autók között. Tovább olvasom