Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bérlakások: jövő tavaszra költözhetnek

A mosonmagyaróvári ingatlanok több mint hetven százaléka még a nyolcvanas évek előtt épült, csaknem fele panel. A város kezelésében lévő bérlakások száma az igények ellenére egyre csökken.
A megtartott állomány minőségi javítására a kormány meghirdette Széchenyi-terv keretében tavaly kínálkozott lehetőség. A mosonmagyaróvári önkormányzat a kiírás ismeretében úgy döntött, hogy hagyományos szociálisbérlakás-építésre adja be pályázatát. Most végre egy huszonnyolc lakásos bérház épülhet nyártól a Mofém-telepen.

Kedvezőbb pozíciók

A Mofémtól megvásárolt épületek átalakításával 2000-ben 24, tavaly tavasszal pedig újabb 9 család költözhetett önkormányzati bérleménybe. A város az elmúlt év nyarán megfogalmazott, 50 százalék állami támogatást célzó kérelmében ugyanezt a területet jelölte meg az építkezés helyéül. A válasz az első körben különféle okokra hivatkozva elutasító volt, ám ez után a minisztériumi egyeztetések és a novemberi újbóli próbálkozás mostanra hozta meg gyümölcsét. Ráadásul a pozíciók is jobbak, hiszen a 128 milliós állami forráshoz 70 milliónyi, azaz a teljes összeg 35 százalékát kitevő saját erőt kell biztosítani. A februári tárcaközi bizottsági ülésen, illetve a Gazdasági Minisztériumban az újabb változatot már elfogadhatónak találták, így mosonmagyaróvári részről a projekt képviselői most a támogatási szerződés megkötésén fáradoznak.

Közbeszerzési eljárás

Botos Gábor főtanácsos elmondta, elsőként a közbeszerzési eljárást kell meghirdetni. Ez mintegy három hónapot vesz igénybe. Kiviteli tervekkel az önkormányzat már korábbról rendelkezik, az építkezés kezdetét így ez év nyarára remélik. Amennyiben tartható lesz a 9 hónapos időtartam, akkor a Mofém-telepen létesítendő, húsz évig nem elidegeníthető 28 összkomfortos, kétszobás, körülbelül 50 négyzetméteres lakást a jövő év elején vehetik birtokba bérlőik. Az új otthonok kétharmadát a várólistán lévőknek szándékoznak kiadni, a fennmaradó harmadba pedig azok költözhetnek majd, akik jelenleg is önkormányzati lakásban laknak, de onnan bontás vagy értékesítés miatt költözniük kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos költözés

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójához régóta igényelt címzett támogatás elnyerésével… Tovább olvasom