Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Bencések: elkobzott oroszvári birtokok

Rusovce (Oroszvár) - A szlovák alkotmánybíróság a napokban elutasította a pannonhalmi bencések oroszvári birtokaira vonatkozó keresetet. A kastélyról és a parkról viszont egyelőre nem döntöttek. Várszegi Asztrik elmondta: az Európai Bíróságra viszik a Lónyay-örökségük ügyét.
Tizenöt évnyi pereskedés után a szlovák alkotmánybíróság elutasította a bencések keresetét, ezáltal jóváhagyva a pozsonyi városi és megyei bíróság döntéseit az oroszvári birtokokról.

Az előzményekhez tartozik, hogy Lónyay Elemér herceg és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es végrendeletében – melynek eredeti példánya is a rend birtokában van – a bencésekre hagyta a kastélyt, a kiszolgálólétesítményeket, birtokokat, melyeket Csehszlovákia a Benes-dekrétumok alapján elkobzott.

A hatóság ekkor tévesen Lónyay nevére állította ki az elkobzó határozatot (ekkor már Pannonhalmáé volt), így a tizenöt évvel ezelőtti kárpótlási törvény után sem kaphatták vissza a bencések örökségüket: emiatt kezdtek pereskedésbe.

A kastélyépület állaga romlik, tulajdonos híján nincs, aki pénzt ölne bele. Korábban a szlovák köztársasági elnök is kiszemelte „reprezentációs" célból, sőt saját rezidenciájaként is szóba került. Bő egy évtizede egy részét 150 millió koronából felújították, s itt kapott helyet a Szlovák Népművészeti Együttes is. Azóta azonban egyre jobban lepusztul a funkció nélkül maradt műemlék. Érdekesség: a végrendelet szerint, ha bármely okból nem valósulhatna meg, hogy Pannonhalmára szálljon a kastély, akkor az örökös a római Szent Anzelm bencés apátság lenne. A bencések az Európai Parlament támogatását is kérték az ügyben, jogsegélykérelemmel fordulva hozzájuk.

Lakatra zárva az oroszvári birtok.
Lakatra zárva az oroszvári birtok.

„Nem érinti az oroszvári kastélyt az Alkotmánybíróság múlt hét pénteken kihirdetett döntése" – állítja Szalay György, a bencés közösség szlovákiai főgondnoka. Ivan Gašparovič köztársasági elnök hivatala közben már üdvözölte a döntést, és az államfő már kijelentette: kastély felújítása esetén az elnöki hivatal kész lenne eladni az államfő reprezentatív villáját, a bevételből pedig a restaurálás költségeinek egy részét fedeznék. „Az alkotmánybíróság döntése nem a kastélyról és a kastély parkjairól szól, hanem a Szlovák Földalap által kezelt ingatlanokat érinti. A kastély és a körülötte lévő park ügyében még elsőfokú bírósági ítélet sem született“ – tette hozzá a szlovákiai Új Szónak a főgondnok. Az alkotmánybíróság a 625. számú tulajdonlapon lévő ingatlanról mondta ki, hogy továbbra is az állam tulajdonát képezi. Az oroszvári kastély egy másik tulajdonlapon szerepel, az 577-es számún.

Oroszvári kastély: Pannonhalma nem tud hozzájutni örökségéhez. Ottani birtokainak ügyét az Európai Bíróságra viszi.
Oroszvári kastély: Pannonhalma nem tud hozzájutni örökségéhez. Ottani birtokainak ügyét az Európai Bíróságra viszi.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kisalföldnek a részletekről is beszélt. „A végrendelet szerint a kastély és a park mellett oroszvári birtokok (melyet az elmúlt negyven évben többször felparcelláztak, s golfpályát is terveztek ide) valamint a burgenlandi, úgynevezett Ürgemajor is a rendre szállt. Az osztrák örökséget több mint fél évszázada Pannonhalma birtokolja, ám három kilométerrel arrébb sem az akkori Csehszlovákiával, sem Szlovákiával nem jutottunk dűlőre, adminisztratív kifogások okán. A mostani döntés a felparcellázott oroszvári földeket érinti, melyet szintén örökségünknek tekintünk. Annak mindenesetre örülünk, hogy ebben hivatalos határozat született, mert így Brüsszelbe, az Európai Bíróságra visszük az ügyet. Iskolákat, szociális otthonokat működtetünk: nem mondhatunk le jogos örökségünkről. Végig törvényes utakat jártunk, kerestük a megoldást: bár Oroszvárról Rudolf Schuster korábbi köztársasági elnökkel tudtam beszélni, Ivan Gasparovic nem is fogadott. Mi az értékhez ragaszkodunk, nem a létesítményhez: peren kívül is megegyeztünk volna, ám erre a Szlovákia nem volt hajlandó" – mondta.

Olvasóink írták

 • 13. azaki 2009. január 15. 23:04
  „Gyönyörű ez a kastély.”
 • 12. 13.István 2008. december 15. 19:54
  „T Komám asszony Önnek Csodálatos munkhelye lehet,De meddig?”
 • 11. matriné 2008. december 15. 09:34
  „Szerintem elég sok keresztet vetnek a csuhások,azokba a barázdákba amit a Grigernek szántanak ez égen. Abból hullik a manna és az ész az ilyen Kispistáknak!”
 • 10. 13.István 2008. december 13. 10:58
  „Dehogy kéne templomba járni hisz még keresztet sem tud vetni, hogy merné fogadni a minisztrások
  köszöntését:
  Béke Veled!”
 • 9. matriné 2008. december 13. 09:54
  „Hát igen templomba kéne járnom, hogy én is göbölylent éljek? Kedves "larong", hogy te milyen okos vagy, hogy ezt sugallod!”
 • 8. larong 2008. december 12. 17:47
  „Kedves matriné. Ön továbbra is elmaradott.”
 • 7. matriné 2008. december 11. 08:58
  „Azt, hiszem sokan félreértenek! Ajánlom a figyelmükbe, azt a tényt, hogy, ha valakinek a javait elkobozzák ellopják azok közé tartozom én is! Viszont én azért amit tőlem ellopnak azért keményen megdolgoztam! Addig míg nem lesz ebben az országban igazságszolgáltatás így is lesz! Ehhez még a Bennes, sem kellett! Viszont a csuhások vagyonokhoz jutnak holmi mennyország ígérgetések miatt! Természeten a vagyonok efféle harácsolása pontosan abba az erkölcsbe ütközik amely náluk hiányzik. Attól függetlenül,hogy ez az ország egy banán-köztársaság még nem tért vissza a grófi, bárói titulus és az azzal járó vagyonosodás és annak örökhagyósa! A történelemből tudható,hogy a kik és hogyan szerezték a vagyonokat, természeten sok-sok ember verítéke és vére által. Persze lassan e rendszer is oda fog fajulni a bűnüldözés tehetségtelensége miatt.”
 • 6. k 2008. december 10. 20:53
  „Kedves" matriné"
  "Lónyay Elemér herceg és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es végrendeletében
  a bencésekre hagyta a kastélyt, a kiszolgálólétesítményeket, birtokokat,melyeket Csehszlovákia a Benes-dekrétumok alapján elkobzott.
  Ez a tény
  Ők csak vissza szeretnék kapni azt ami az övék.

  "A magyarországi bencés rend 1802 óta foglalkozik középiskolai oktatással és neveléssel; iskoláiban mindig is hangsúlyt helyezett a személyes törődésre és a magas színvonalú képzésre.
  A pannonhalmi monostor mellett ma is egy több mint háromszáz diákot befogadó gimnázium és kollégium működik, amely az ország legjobbjainak egyike."
  részlet a wikipediából

  Valószínűleg akkor azért csinálnak valamit, és nem is rosszul

  meg még egy link:
  http://www.bences.hu/hu/termekek”
 • 5. Diákcsemege 2008. december 10. 19:14
  „Pdig a Bence az egy jó suli és meg is kell tartani!! Ennek csak egy útja-módja van: az önellátás. Szerencsére a Rend rendelkezik akkora társadalmi és politikai támogatottsággal (lásd: az elmúlt 40 évben érettségizett növendékek névsorát) , hogy bizonyosan lesz megoldás a kérdésben.”
 • 4. 13.István 2008. december 10. 18:14
  „T. Komámasszony !
  Ön nagyon elvan keseredve talán az élet bántja!
  Minden vallást ,egyházi személyt az irásaiból ítélve gyűlöl ennek személyi indétékai lehetnek.
  Az istenre kérem inkább maradjon távol a billentyüzettől , ezzel nem megy semmire csak önmagát örli.
  Pedig Karácsonykor az egész világ a történelmi egyházak a jóéerzésú emberek ünnepelni fognak ki-ki a
  saját hite szerint és Ön Egyedül Marad !!! Magány , Gyűllölködés ? Szép Karácsonyt , Az Isten Legyen
  Önnel.”
 • 3. matriné 2008. december 10. 16:58
  „Kedves "larong"! Nem is sejtettem, hogy ennyire fáj valakinek a kérdéseim ez ügyben. Egyébként semmi szükségem nincs a "karácsony misztériumára" mint a "larong"-nak! Már én kinőttem a gyerekcipőből. Sajnálom, hogy az aktuális kérdésekre viszont képtelen felelni, csupán, mert a választékos modora gátolja!!”
 • 2. larong 2008. december 10. 08:01
  „No, az ilyen "matriné"-k miatt lett olyan a 2004 decemberi népszavazás, amilyen. Az ilyen "matriné" nevű hülyék miatt tart az ország ott, ahol tart. Az ilyen "matriné"-k nem érdemlik meg a karácsony misztériumát, a családok összetartó erejét, mert az ilyen "matriné"-k vezetnek a klára-féle baromságokhoz (bölcsödék, stb.)

  Kicsit kemény voltam, de ez a hozzászólás (így karácsony előtt) nagyon kiborított.
  Ha nem lett volna ez az egyház, akkor nem lenne sok-sok műalkotás, stb.
  Inkvizíció - hol él ez az ember? Miért nem kéri számon az amerikaiaktól az indiánokat? Angoloktól az indiaiakat?
  Folytathatnám - de az ilyeneknek teljesen felesleges. Ezek úgy hülyék, ahogy vannak.”
 • 1. matriné 2008. december 09. 13:24
  „Vajon, hogy szerezte meg a csuhások garmadája a birtokokat? Csak nem megdolgoztak mérte? Vagy inkább megdolgozták az örökhagyót? Még, akkor létezett az inkvizítor? Vagy a mennyországot ígérték az örökhagyóknak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdonost keresnek

Szigetköz - Hédervár és Lipót szerint ők a mostaninál gazdaságosabban üzemeltetnék a Szigetközi… Tovább olvasom