Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Baktériumok a Duna utcai strandnál

Vizsgálatok alapján a mosonmagyaróvári szabad strandok vize megfelelő, kivéve a Duna utcai strandnál. 

Duna utcai strand
Az idei strandszezon kezdete ugyan még várat magára és eddig az időjárás sem igazán kényeztette a fürdőzni vágyókat, ám a tisztiorvosi szolgálat előzetesen megvizsgálta Mosonmagyaróvár és környéke szabad strandjainak vízminőségét. A napokban elvégzett vizsgálatok eredményei nem sok különbséget mutatnak a tavaly nyári adatokhoz képest.

Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, a városban működtetett három szabad strand – a Mosoni-Dunán az Itató, a Duna utca, illetve a Báger-tó – vízminősége az elmúlt fürdőzési szezon során változó volt. A Duna utcai strandon júliustól az idény végéig fürdési tilalom elrendelését kezdeményezte a tiszti főorvos a nem megfelelő víz miatt.

A városi tisztiorvosi szolgálat szakembere a Kisalföldnek elmondta: a közelmúltbeli előzetes vizsgálatok megállapították, hogy a kijelölésre szánt szabad strandok vize többnyire megfelelő, ám a Duna utcánál továbbra sem ajánlatos a fürdőzés. A vízminták elemzése során egyértelműen kimutatták a fekális nyomjelző baktériumok – enterococcusok és coliform baktériumok – jelenlétét. Ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a strand közelében valahol állati vagy emberi széklet eredetű szennyeződés kerül a folyóba.


A folyamatosan rossz vízminőség okainak kiderítésére a tisztiorvosi szolgálat a környezetvédelmi felügyelőséget is bevonta a vizsgálatba, ám ez idáig nem találták meg a szennyező forrást. A szakemberek feltételezései szerint illegális csatornabekötés vagy trágya bemosódása okozza a szennyeződést. A szabad strand környékén közvetlenül a vízparton trágyakazlat nem találtak, így nagyobb a valószínűsége az engedély nélküli csatornabekötésnek.

Kiváló és megfelelővízminőség

A tisztiorvosi szolgálat előzetes vizsgálata alapján a Mosonmagyaróváron a Báger-tavon kiváló, a Mosoni-Dunán az Itatónál megfelelő, Halászin megfelelő, Dunaszigeten pedig kiváló besorolást kapott a víz minősége.
Szennyezés: A Duna utcai strandon illegális csatornabekötés vagy trágyabemosódás okozhatta.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztivál a hédervári kastélyban

Május 27. és 29. között rendezik meg a a hédervári kastélyban a  Múzsák Kastélya Fesztivált. Tovább olvasom