Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Az új otthonnal régi álmuk vált valóra

A Naposház autistacsoportja a korábbi szűk telephelyéről tágas önkormányzati bérlakásba költözött. Az ingatlanban krízisszobát is kialakítanak, ahol akár munkaidőn túli felügyeletre is lehetőség nyílik.
A Kormos-lakótelepi szűk telephelyről egy több mint száz négyzetméteres önkormányzati bérlakásba költözött a napokban a Naposház – Fogyatékossággal Élők Nappali Intézményének autistacsoportja. Az új, tágas telephelyen öt fokozott gondozási szükségletű értelmi fogyatékossággal élő fiatalt látnak el a szakemberek. A konyha, foglalkoztató szobák mellett torna- és krízisszobát is kialakítanak a lakásban. Így nem csak a nappali (reggel fél 8-tól délután fél 4-ig fogadják a fiatalokat) ellátásra nyílik lehetőség, hanem szükség esetén azon túl is biztosítani tudnak felügyeletet – önkéntesek bevonásával – a rászorulóknak.

– Egy álom vált valóra ezzel az új lakással – állítja Cser Katalin, a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány titkára. A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) által működtetett csoport új telephelyének többletköltségeit az alapítvány mellett a mosonmagyaróvári Rotary és a Lions jótékonysági szervezetek is támogatják.

– Szakmai megbeszéléseknek, előadásoknak, szülőklubnak is otthont adhat majd az ingatlan – tette hozzá Cser Katalin.

– Emberibb, méltóbb körülmények között tudjuk fogadni itt fiataljainkat – magyarázza már Csiba Erzsébet, a KESZI vezetője, aki szerint a hosszú távú cél az lenne, ha a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét egy fedél alá hozhatnák. A Naposház további ellátottjai közül közel harminc fiatalt ugyanis a Lengyári utcai intézményben fogadnak, rendkívül zsúfolt helyen.

Szabó Levente és Szombath Gyöngyi, a Naposház autista fiataljai az új, Magyar utcai lakásban.
Szabó Levente és Szombath Gyöngyi, a Naposház autista fiataljai az új, Magyar utcai lakásban.


Szüts Éva terápiás munkatárs és Szitás Péterné gondozónő is elismerően szóltak az új telephelyről. Elmondásuk szerint egyre nő az igény a városban erre az ellátási formára. Jelenleg a két helyen 34 főt látnak el, és tizenhárom várakozik a bekerülésre. Az Éltes-iskolából és más speciális oktatási intézményekből kikerült fiatalok képességeit, készségeit itt elsődlegesen a munkavégzésen keresztül fejlesztik egyénre szabottan.
– A változatosságra törekszünk, hogy az autista fiatalok ne unatkozzanak, hasznosnak érezhessék magukat, jól szórakozzanak az itt eltöltött idő alatt – fűzték hozzá.

Mégsem kapnak többletforrást. Az autistákat ellátó szervezetek arra számítottak, hogy idén plusz normatív támogatáshoz juthatnak a központi költségvetésből. A 2011-es költségvetési törvénybe mégsem került be a többlettámogatásra vonatkozó mondat. Az Autisták Országos Szövetsége tovább folytatja lobbitevékenységét annak érdekében, hogy a fogyatékos személyeket ellátó nappali intézmények, bentlakásos intézmények és lakóotthonok esetében, autisták ellátásakor a normatív hozzájárulás esetében 150 százalékos szorzót alkalmazzanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túraútvonalakat rajzolnak

A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület több mint egymillió forintos támogatást nyert, melynek… Tovább olvasom