Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Az ország legkorszerűbb bölcsije

Mosonmagyaróvár - Mintegy 240 millió forintból, többségében pályázati forrásból készült el az új mosonmagyaróvári bölcsőde, mely országosan is a legkorszerűbb. Ám a mostani kapacitás többszörösére lenne igény.
Bár ünnepélyes szalagátvágás még nem volt, a gyerekek már belakhatták a közelmúltban elkészült új bölcsődét. Mosonmagyaróvár önkormányzata még 2004-ben pályázott támogatásra a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében az Egyesített Bölcsőde bővítésére. A pályázatot a Strukturális Alapok Programiroda akkor forráshiány miatt elutasította. A HEFOP 2006-ban újabb támogatására biztosított forrást, amire a város ismét pályázott és nyert összességében 239,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A beruházás teljes költségének 94 százalékát fedezi az elnyert összeg, a fennmaradó részt az önkormányzat biztosítja.

Hivatalos átadás ugyan még nem volt, ám a gyerekek már belakhatták a modern intézményt. Fotó: Méhes Ákos
Hivatalos átadás ugyan még nem volt, ám a gyerekek már belakhatták a modern intézményt. Fotó: Méhes Ákos

Az elnyert összegből a korábbi mosoni harminc férőhelyes Micimackó Bölcsőde kiváltására építették fel a szomszédos telken az új, negyven férőhelyes intézményt. A korábbi Aranyossziget utcai, eredetileg lakóháznak készült épület 1952 óta működik bölcsődeként. Az intézmény már egyre kevésbé felelt meg a szakmai és hatósági előírásoknak, valamint bővítése sem volt lehetséges. Az új létesítmény a közelmúltban készült el, megkapták a működéshez szükséges engedélyeket és a napokban már birtokba is vehették a gyerekek az intézményt. Az új, negyven férőhelyes komplexumban a napközbeni gyermekellátáson felül egyéb szolgáltatásokra is lehetőség van. Így például a rugalmas napközbeni ellátáson felül harminc gyermek részére biztosítanak három műszakos ellátást, tíz kicsi részére gyermekhotelt, s tizenöt férőhelyes játszóházat és még esetenkénti gyermekfelügyeletet is. Az építéssel párhuzamosan a másik két tagintézményben a pályázati keretből olyan belső átalakításokat hajtottak végre, amikkel azok is képessé válnak új szolgáltatások bevezetésére.

Fotó: Méhes Ákos
Fotó: Méhes Ákos

Nagy István alpolgármester elmondta: a szakminisztérium illetékese a működési engedély kiadásakor úgy nyilatkozott, hogy a mosonmagyaróvárihoz hasonló korszerű és modern bölcsőde jelenleg nincs Magyarországon. A megvalósítás jól sikerült, ám a finanszírozással akadtak problémák. Az önkormányzat megelőlegezte a szükséges összeget és ki is fizette a kivitelezőnek, ám az elnyert pályázati forrás esedékes részét – 59 millió forintot – az államtól még nem kapta meg a város. Az alpolgármester szerint óriási az igény a bölcsődére. A meglévő férőhelyek többszörösére lenne szükség. A problémát némileg orvosolná, ha a bölcsődei és óvodai ellátást össze tudnák hangolni. Nagy István hangsúlyozta: nagy segítség lenne ezen a téren, ha a hatodik életévét betöltött gyerekeket az óvodák elengednék az iskolába, a kétéves szobatiszta gyerekek pedig a bölcsődéből átkerülhetnének a legkisebb óvodai csoportba. Ebben a formában lehetne bővíteni a kapacitást.

Emelnék a férőhelyek számát

Magyarországon a szociális ellátások sokkal kedvezőbbek és sokrétűbbek, mint az EU legtöbb tagországában, így a gyermekek után járó ellátások rendszere is egyedülálló az Európai Unióban. Az idei állami költségvetés közel 900 milliárd forintot szán a gyermekekkel és fiatalkorúakkal kapcsolatos kiadásokra. Tény ugyanakkor, hogy a szociális intézményrendszer átfogó fejlesztésére van szükség. Jelenleg Magyarországon több mint 25 ezer bölcsődei férőhely van, ahol több mint 32 ezer gyermek napközbeni ellátását végzik. A körülbelül 300 ezer bölcsődéskorú gyermek alig több mint 10 százaléka részesül bölcsődei ellátásban. A szakminisztérium növelni szeretné a férőhelyek számát. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai álláspontja szerint középtávon indokolt és lehetséges a bölcsődék és az óvodákhoz integrált bölcsődék férőhelyszámának minimum 50 százalékos emelése.

Olvasóink írták

  • 1. Tajtianyu 2008. április 24. 07:26
    „Sajnos hiába a miénk egyedülálló módon a legjobb családtámogatási rendszer ,ha normál körülmények között is nehéz az élet ma Magyarországon.
    Lássuk be ,hamarosan eljön az az idő,amikor átvesszük szépen a szomszédoktól azt a sémát,mely szerint szülés után már 2-3 hónappal visszamehet az anyuka dolgozni,a gyereket ,meg a bölcsi neveli fel.
    Mindkettőnek van előnye,hátránya.Mindenesetre ,ha valaki ma meghallja ,hogy Magyarországon 3 évig is otthon lehet egy anyuka a gyerekkel,csak néznek,mint a bocik,hogy ez hogy lehet ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évvel tovább maradnak az oviban

Győr-Moson-Sopron - A megye nagyobb városaiban néhány éve figyelhető meg az a jelenség, hogy… Tovább olvasom