Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Az idegenforgalom feltételeinek erősítése a cél

Hédervár rendkívül feszített költségvetés mellett az előző évekhez képest felére csökkentette költségvetési hiányát. Hédervár büdzséjének bevételi oldalán 143, a kiadási oldalán 155 millió forint áll.
A hiányos költségvetés nagyberuházásokat nem tesz lehetővé, így csupán néhány kisebb, ám reális, megvalósítható, főként a falu intézményeinek felújítását és köztereinek szebbé tételét célzó feladatot fogalmazott meg idénre a testület.

A tervek szerint idén őszre elkészül az óvodában egy sószoba és megszépül az iskola kerítése. Az utóbbi intézmény működését, valamint diákjait segítheti a közelmúltban létrehozott, Hédervári és Lipóti Gyermekek Neveléséért Alapítvány. A testület által megfogalmazott elképzelés alapján bővítés és rekonstrukció vár az egészségházra. A több évre programozott folyamat első állomásaként idén a fűtést korszerűsítik, így a következő fűtési szezontól gáz adja majd a meleget a létesítményben. Készen állnak a kábeltévé-hálózat kiépítését megvalósító tervek. A lakosságot folyamatosan informálják arról, hogy milyen szolgáltatásokra lesz alkalmas a rendszer (internet, lakások, ingatlanok biztonságát figyelő monitoringszolgáltatás), mely magyar és idegen nyelvű csatornák s milyen csomagokban érhetők el a hálózattal. Jelenleg a pénzügyi konstrukció kidolgozásán tevékenykednek és a megvalósítást segítendő a lakoss ági igényeket gyűjtik össze.

A magtárból panzió lesz

Hédervár hosszú távon az idegenforgalom feltételeinek javításában látja a település fejlődésének zálogát. Ezt az elképzelést erősítik a termálkomplexumról napvilágot látott információk. (Február 26-án és március 5-én foglalkozott a témával bővebben lapunk.) Számos vendéget csábíthat újra a községbe a nyártól üzemelő kastélyszálló, ahol teljesen felújított fürdőszobák és modern konyha biztosítja a magasabb szintű szolgáltatást. Elkelt a korábban a kastélyhoz tartozó magtár épülete is, amely két éven belül szintén az idegenforgalom szolgálatába állhat panzióként.

Újabb szabadidőpark

Az önkormányzat idén nem szeretne lemaradni egyetlen számára elérhető pályázatról sem. Bár Hédervár rendelkezik a szigetközi települések közül a legtöbb szilárd burkolatú úttal, ettől függetlenül van még e téren is tennivalója, így útépítésre is adnak be pályázatot. A faluban jelenleg 15 kedvezményes (1500 forint négyzetméterenként), közművesített építési telek várja a letelepedni vágyókat. A testület reményei szerint Héderváron idén tovább szépülnek a meglévő közterek, emlékhelyek és sikerrel ér célba egy újabb szabadidőpark létesítését célzó pályázat.

Az idei rendezvények közül a falunapon kívül nagy érdeklődésre tarthat számot a Boldogasszony-kápolna 700 éves jubileumára tervezett ünnepség és a lovasnapok, melynek házigazdája a nemrégiben alakult Hédervári Kont Lovasegyesület lesz.

Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb eredményeként Juhász József polgármester a község honlapjának megszerkesztését említette (hedervar.hu), amely színes, érdekes ajánlás a világhálón. Az oldal a történeti áttekintés és a gazdasági mutatók mellett a nagyon szép fekvésű szigetközi falu nevezetességeire hívja fel az interneten barangolók figyelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem veszik az orvosi rendelőket

A Mováron praktizáló több mint húsz háziorvos közül idáig egyedül dr. Ágh László privatizálta a… Tovább olvasom