Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Az első magánóvóhely már épül

A vegyi fegyverekkel fenyegetőző közel-keleti országok, a csernobili nukleáris sugárzás és legutóbb a paksi üzemzavar kapcsán felmerült a magánóvóhely építésének lehetősége.
Óvóhelyek: Vészhelyzet esetén bármikor igénybe vehetők.
Magyarországon a családi bunkerek hatszázezer forintnál kezdődnek és a garázsban vagy a pincében lehet őket felállítani.
Állami óvóhelyek évtizedek óta nem épülnek Magyarországon, a meglévőket pedig gyakran jogszabályellenesen használják ki „békeidőben". A nukleáris sugárzások és a vegyi katasztrófák miatti aggodalmukban jó néhányan családi óvóhelyek felállításán gondolkodnak. Néhány már a tervezés stádiumában tart, júliusra elkészülhet Magyarország első magánbunkere. Szirmay Tamás, az egyetlen hazai gyártócég szóvivője szerint ezzel is igazodunk az uniós normákhoz.


– A bunkerépítő vállalkozás előkészítése már több mint egy éve folyik – kezdte Szirmay Tamás szóvivő.
Az uniós csatlakozás küszöbén e tekintetben is szeretnénk
közelíteni az EU-s normákhoz. Óvóhely Nyugat-Európában
lényegesen több van, mint
Magyarországon. Finnországban
és Svájcban például mindenütt.
A közösségi és a családi bunkerek megoszlása is nagyjából egyforma, míg nálunk egyelőre nincs magánbunker. Ha beindul a vállalkozásunk, akkor az az állam felelősségét is csökkentené e tekintetben.

Júliusra elkészül az első

Jelenleg néhány tucat érdeklődőt tartunk számon, akik vevők lennének a bunkerekre. Egyelőre most épülő családi házakhoz csatlakoztatnánk bunkert, ezek már tervezési stádiumban vannak, júliusra pedig elkészülhet a fővárosban az ország első magánóvóhelye. Kész házakhoz viszont építésiengedély-köteles a bunker. Ennek átfutási ideje két hónap, míg mi három hónap alatt megépítjük. A legolcsóbb helyiség gáztámadás elleni, hatszázezer forintba kerül és egy napig ad védelmet. Ár tekintetében a felső határ a csillagos ég: több tízmilliós luxusbunkereket is tudunk építeni. A statikai védelem lökéshullámoktól és a romtehertől véd, míg gamma- és mikrohullámú sugárzás elleni óvóhelyet is építünk, sőt, lehallgatástól is óvhatjuk a megrendelőt – mondta Szirmay Tamás.

Huszonhét állami

Az állami óvóhelyek hasznosításának egyik szabálya, hogy ömlesztett áru nem tartható benne, valamint nagy páratartalommal járó tevékenység sem folytatható.
Mosonmagyaróvár huszonhét állami óvóhelyén közel háromezer embert helyezhetnének el katasztrófa idején.
– Sajnos ezek többségének minősége nem felel meg az előírásoknak – tudtuk meg Csáki Károlytól, a mosonmagyaróvári polgári védelem vezetőjétől.

– Egy esetleges gáztámadás esetére nem tudnának túlnyomást biztosítani, ami alapvető feltétele egy óvóhelynek. Igaz, villany van, de víz nincs. Ezeket az alagsori helyiségeket a hatvanas években jelölték ki, s azóta kevés pénzt fordítottak karbantartásukra: önkormányzati tulajdonban vannak, s szigorú feltételek mellett adhatók csak bérbe. Sajnos olyat is láttam, hogy az óvóhelyeken gombát termesztettek, mely a nagy páratartalom miatt tönkreteszi a helyiséget.
A Mosonmagyaróváron található légópincék egyenként átlag 100 négyzetméteresek és 40–200 személy befogadására alkalmasak. Sajnos egyik sem minősített óvóhely, így az önkormányzat számára is kedvezőek lennének, ha magánbunkerek épülnének – tudtuk meg Csáki Károlytól, a polgári védelem vezetőjétől.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszavazták, de szeretik Sziszit

Közel öt hónap után kiköltözni kényszerült a ValóVilág villájából a mosonmagyaróvári Fekete Szilvia… Tovább olvasom