Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az első kitüntetés Tuba Lászlóé

Tuba László könyvtárigazgató honismereti, helytörténeti kutatómunkájának, írói, szerzői tevékenységének elismeréseként a „Mosonmagyaróvár kultúrájáért” díjat vehette át a magyar kultúra napján a mosonmagyaróvári városházán.
Tuba László: „Kitüntetésnek ennyire még nem örültem.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete tavaly döntött e díj alapításáról. A határozat értelmében a „Mosonmagyaróvár kultúrájáért" elnevezésű díj azon személyeknek, szervezeteknek adományozható, akik a múzeumi, könyvtári, néprajzi, közművelődési területen folytatnak hosszú ideje kiemelkedő tevékenységet, illetve művészi alkotómunkájukkal öregbítették a város jó hírét. A testület határozott arról is, hogy az elismerést minden évben a magyar kultúra napján adják át ünnepélyes keretek között a városházán. Idén és egyben első alkalommal Tuba László könyvtárigazgató vehette át a kitüntetést.
Tuba László hat év tanítói munka után 1966-ban került a mosonmagyaróvári járási könyvtárba igazgatónak.

Tanúja és mozgatója lehetett annak a folyamatnak, amelyben a könyvtár kinőtte eredeti épületét és egyre gazdagabbá válva átkerült a mostani helyére (Huszár Gál Városi Könyvtár). Végigélte azt az időszakot, amikor a 3–4 kollégából több tucatra lett szükség az olvasók igényeinek kiszolgálásához. Hozzájárult ahhoz, hogy országos hírű intézménnyé váljon a mosonmagyaróvári könyvtár.

Lakóhelyén 25 évig volt könyvtárigazgató, majd 1993-tól 10 éven át irányította ez év februárjáig, nyugdíjazásáig Győrben a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárat. Tuba László nemcsak könyvtárügyekkel foglalkozott, tevékenységével erősítette a helyi civil szférát, kezdeményezésére alakult meg a Széchenyi Polgári Kör. Számos kézikönyvet, tudományos és helytörténeti kiadványt szerkesztett és sok publikációban tette szóvá a stílustalanságot, magyartalanságot.
Munkájában mindvégig a magyar nyelvet szolgálta, s az anyanyelve nyújtotta eszközöket használta fel arra, hogy szűkebb régiójában tett honismereti kutatómunkáinak eredményét közzé, az utókor számára felhasználhatóvá tegye. Tuba László csaknem négy évtizedes könyvtár-igazgatói munkája zárul le februárral. A reggeli Győrbe induló vonatra azonban még néhány hónapon keresztül továbbra is felszáll, hiszen tanácsaira, tapasztalataira az új vezetésnek is szüksége lesz.

Tuba László meghatottan vette át az elismerést a képviselő-testület tagjai, kollégái és barátai körében Stipkovits Pál polgármestertől. Elcsukló hangon vallotta be, hogy kitüntetésnek még ennyire nem örült, mint ennek, pedig már nem egyet kapott. Jó érzés tölti el szívét, hogy ő lehetett az új díj első kedvezményezettje, másrészt jó ösztönzés számára, hogy nyugdíjaséveiben se hagyjon fel kutatómunkájával. Tervei között egy életrajzi lexikon és egy Moson megyei monográfia összeállítása szerepel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen kaptak tavaly segélyt

A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete január közepén tartotta évértékelő… Tovább olvasom