Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Az egész laktanya a városé lehet

Mosonmagyaróvár - Rendkívüli ülésen döntött tegnap Mosonmagyaróvár önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy kezdeményezik az ipartelepi egykori határőrlaktanya egészének ingyenes városi tulajdonba vételét.

Az ipartelepi laktanya egész épületének ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét kezdeményezi Mosonmagyaróvár. A már régóta tervezett múzeum mellett itt valósítanának meg egy integrált szociális foglalkoztatási intézményt.

Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, a laktanya bezárását követően a Kisalföld vetette fel, hogy az 1956-os véres sortűz helyszínén múzeumot alakítsanak ki. A javaslat széles körű támogatottságra talált, több ütemezés is készült a megvalósításra és az épület egy részét már megkapta az önkormányzat. Az egykori laktanyában olyan bemutatót, attrakciót kívánnak létrehozni, ami hosszú távon nagy tömegeket vonz.

Dr. Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: felmerült a lehetősége annak, hogy az egész épületet múzeummá alakítanák át, ám ennek megépítése és működtetése olyan terheket jelentene, amit a város nem tud vállalni. A laktanya további részének hasznosításával kapcsolatban azonban félelmek merültek fel, hogy esetleg a múzeum mellett oda nem illő funkciót kap. Ezért döntött most úgy a képviselő-testület, hogy kezdeményezi a teljes épület ingyenes átvételét.

A laktanya vagyonkezelője, a Győri Határőr Igazgatóság a napokban küldte el írásos nyilatkozatát arról, hogy nem tart igényt az épületre.
A törvény szerint az ingyenes állami vagyonjuttatás az önkormányzati kötelező és önként vállalt feladatokra terjedhet ki, ezért az épületnek ilyen funkciót is kell adni. Időközben felmerült az a lehetőség, hogy a 2007 és 2013 közti időszak egyik kiemelten támogatott területe lesz az integrált foglalkoztatási és szociális rendszerek kiépítése. Ez lehetőséget teremt a fogyatékosok foglalkoztatásának növelésére, a kistérségi igények lefedésére, a meglévő ellátások, szolgáltatások összehangolására. A jelenlegi rendszer ugyanis elaprózott, egymástól függetlenül működik, akadozott az együttműködés és magas a kirekesztettek száma. A laktanya épülete és a körülötte lévő ingatlan lehetőséget biztosít arra, hogy itt helyezzék el a szociális foglalkoztatót, az értelmi fogyatékosok napközi otthonát és a családsegítő központot.

A múzeum kialakítása az előzetes tervek szerint mintegy 200 millió forintba kerül, amire az önkormányzat a „norvég alap"-ból pályázik támogatásra. A város felkérte Vida Istvánt, hogy készítsen témavázlatot a múzeum forgatóköny-véhez. Ezt véleményezésre elküldik az ’56-os Intézetnek, majd ezek után készül el a részletes forgatókönyv. Felkérték továbbá Szentkuti Károly múzeumvezetőt aktív részvételre a részletes forgatókönyv elkészítésében. A tervek szerint a jövő év második felében elkezdődhet a laktanyamúzeum kivitelezése.   

Méhes Ákos 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáridő a retró jegyében

Bezenye - Huszonnégy órás vetélkedővel, szórakoztató programokkal várják a helyi és környékbeli… Tovább olvasom