Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Átadták a megújult Habsburg-házat

Zenés nyári esték címmel, hagyományteremtő szándékkal új rendezvénysorozat indult útjára szombaton Mosonmagyaróváron.
A piarista rend szállót és turistaközpontot rendezett be a város egyik legrégibb, most elkészült és teljesen felújított épületében. A volt főhercegi kastély új szerepében szeptemberben nyitja meg kapuit. Mosonmagyaróváron a közel háromszáz éves kastély utolsó lakója Habsburg Frigyes volt, majd államosították, aztán kollégiumot alakítottak ki benne. Mivel eközben alig költöttek az állagmegóvásra, a város egyik legrégebbi épületegyüttese végül leromlott állapotban került a piarista rend kezébe.

A rend tavaly márciusban nyújtott be uniós pályázatot „Turisztikai látogatóközpont a Habsburg-házban" címmel. Hetvenmillió forintot nyertek el, szeptemberben pedig el is kezdődhettek a munkálatok. A kastély két szárnyát kívül és belül is rendbe hozták.

Bevonják a növendékeket

Az ünnepélyes szombati átadás menetébe az eső közbeszólt, így a szabadtéri helyszín helyett az egyetem aulájában tartották meg a rendezvényt. Urbán József piarista tartományfőnök beszédében kiemelte: sokan feltehetik a kérdést, hogy az egyház miért kezd vállalkozásokba. Az elöljáró kifejtette: nem üzletembereket szeretnének nevelni, hanem olyan diákokat, akik komolyan veszik azt, amit el szeretnének érni az életben. A 25 férőhelyes hotel Mosonmagyaróváron is ezt a célt szolgálja, a működtetésébe a növendékeket is szeretnék majd belevonni. Persze a bevétel sem mellékes, abból azt oktatást tudják segíteni, mert az egyházi iskolák az államinál kevesebb támogatásban részesülnek.

Elköszönt az igazgató

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke is méltatta a nagyszerű kezdeményezést. A politikus egykor óraadó tanárként maga is szomorúan tekintett az elhanyagolt épületre. A város szívében most már igazi büszkeség lehet minden helyinek a felújított szálló, jelentette ki. Szabó Miklós és Urbán József megköszönték mindazok munkáját, akik ennek az álomnak a megvalósulásához hozzájárultak. Különös tekintettel Sárközi Sándornak, a piarista iskola igazgatójának, aki végig felügyelte a munkálatokat, s aki most elköszönt az intézmény éléről, mert a tartományfőnök az erdélyi piarista iskolák létrehozásának vizsgálatával bízta meg.

Turisztikai központ is egyben

Ugyanígy megköszönték dr. Iváncsics Jánosnak a közreműködését, aki nélkül, mint elhangzott: a hotel nem valósulhatott volna meg. A vállalkozásfejlesztési alapítvány vezetőjétől származik ugyanis a turisztikai központ és szálló létrehozásának ötlete.

Zenés nyári esték

Sárközi Sándor emléktárgyakat adott át azoknak, akik munkájukkal segítették a Habsburg-ház felújítását. Az ünnepségen a Zenés nyári esték rendezvénysorozatot is útjára indították, hagyományteremtő szándékkal. A közönség ugyan ezúttal nem a hangulatos udvarban, hanem az egyetem

aulájában, de élményekben gazdag műsort tekinthetett meg. Elsőként a Dodici kamarazenekar muzsikált, majd Illényi Katica előadóművész és a Bolba Trió lépett fel. A hegedű- és előadóművész műsora olyannyira elvarázsolta a hallgatóságot, hogy vastapssal hálálták meg a kedves vendég szívhez szóló dalait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklitől a kinőtt ruhákig mindent árultak

A magyaróvári piacnak hat évvel ezelőtti átépítése óta rendkívül lecsökkent a forgalma, a korábbi szombatonkénti zsúfoltság helyett csupán néhány vevő lézeng a pavilonsoron lévő kofák között. A piacot működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ezért döntött úgy, hogy bolhapiac rendezésével megpróbálja fellendíteni a forgalmat a magyaróvári belvárosban. Tovább olvasom