Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Árvízkor levezet, év közben vizet pótol

A Duna egyoldalú elterelése, s a C variáns 1992-es üzembe helyezése óta a dunakiliti műtárgy szerepét a szlovák oldali Dunacsúny vette át. A magyar parton több tízmilliárdból megépült duzzasztó jelenleg csak ökológiai vízpótlásra szolgál.
Az 1997-ben befejeződött hágai per óta a magyar–szlovák tárgyalások érdemi előrelépést nem hoztak a vízmegosztás kérdésében. A Horn-kormány újabb vízlépcsős elképzelését az ellenzék nem támogatta. A vizet szomjazó Szigetközön az Orbán-kabinet úgy próbált segíteni, hogy a Magyarországot megillető bősi energiát vízre akarta cserélni. Ezt a szlovák fél elutasította. Időközben a dunai kormánybiztosi funkciót megszüntették. Az új kormány korábbi elképzelései szerint idén május végéig meg kell alakulnia a tárcaközi bizottságnak, valamint ki kell jelölni a kormánymeghatalmazottat, aki hazánkat képviseli a tárgyalásokon. A cél az, hogy a mindenkori átlagos vízhozam ötven százaléka kerüljön a Dunába. Jelenleg az 1995-ös vízmegosztási megállapodás értelmében nyáron 400–600 köbméter víz érkezik másodpercenként erre a szakaszra.

Az ötvenes éveknek megfelelő vízjárás

A dunakiliti duzzasztómű nem tölti be eredeti funkcióját. Jelenleg az ideiglenes jellegű hullámtéri vízpótló rendszer részeként működik, és a szigetközi mellékágak ökológiai vízpótlására szolgál. Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke elmondta: a Duna jobb parti hullámtéri ágrendszerében – a Dunakiliti és Ásványráró közötti szakaszon – az ötvenes évek vízjárásának megfelelő állapotokat biztosítanak.
– A Dunakiliti alatti hullámtéri vízpótlást a fenékküszöb és a duzzasztómű együttesen biztosítja – kezdte a szakaszmérnök. – A folyam főmedrében, a felső szakaszon megemeljük a vízszintet, úgy, hogy az magasabbra kerüljön, mint a mellékágrendszer legfelső szakaszának a fenékszintje. A duzzasztómű zsilipjeinek nyitásával és zárásával szabályozzuk a hullámtérbe gravitációsan betáplált vízhozamok nagyságát. Így sikerült elérnünk, hogy az ágrendszerben az ötvenes éveknek megfelelő vízjárást biztosítsunk. Az 1992-es szlovák oldali mederelterelés miatt – a három évvel későbbi vízmegosztási megállapodásnak megfelelően – lényegesen kevesebb víz érkezik a Duna szigetközi szakaszára, mint korábban. A Duna átlagos másodpercenkénti 2000 köbméteres vízhozama nyáron 400–600, télen 200–400 köbméterre csökkent. Ebből a hullámtéri ágrendszer felé – a mindenkori pozsonyi vízhozam figyelembevételével – dinamikusan változó, másodpercenkénti 30–134 köbmétert vezetünk ki. Árvíz idején pedig levezető szerepet tölt be a dunakiliti létesítmény. Az árhullám levonulásával egyidejűleg a mű nyílásait nyitni kell, hogy a károkozást elkerüljük.

Csak minimális karbantartás

A dunakiliti duzzasztómű jelenlegi funkcióját el tudja látni, ezért csak a feltétlenül szükséges fenntartási munkákat végezzük el. Természetesen ebben a korlátozott pénzügyi lehetőségek is közrejátszanak. Annyit szabad csak költenünk e célra, amennyivel a hatékony felhasználást biztosíthatjuk. A duzzasztó területén korábban megépített épületekről az volt az alapelv, hogy állami tulajdonba és vízügyi kezelésbe csak azok a létesítmények kerüljenek, melyek az alapfeladat ellátásához mindenképp szükségesek. A központi épületen és néhány raktárépületen kívül a többi létesítményt – a húsz lakásból álló munkásszállót, az ebédlőt, a felvonulási létesítményeket – az ÁPV Rt. korábban értékesítette – mondta Kertész József.

„A lehető legnagyobb pazarlás"

Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere szerint a lehető legjobb megoldás lehetőségének megvalósítását már régen elszalasztották.
– Azt gondolom, a jelenlegi helyzetben itt a kishajóforgalom megindítása lenne a leghasznosabb a községben és térségben élők számára – kezdte a polgármester. – A szigetközi idegenforgalom fellendülése szempontjából ez sokat jelentene. A duzzasztómű mostani kihasználatlansága a lehető legnagyobb pazarlás, hisz egy kész, működőképes létesítmény áll községünk határában – mondta Szokoli Sándor.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közös érdek összetart

A Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége tisztújító közgyűlésén szoros küzdelemben ismét Tamás… Tovább olvasom