Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Árulkodnak a halotti címerek

Eddig az egyik múzeumi raktár szekrényének tetején porosodtak, most viszont restaurálták, majd kiállítják az egykori Moson vármegye nemesi családjainak halotti címereit.

Számos műtárgy lapul a Hansági Múzeum raktáraiban, amelyekkel az elmúlt évtizedekben nem igazán foglalkoztak. Emiatt állapotuk folyamatosan romlott. Pedig a hozzáértő szem sok érdekes és különleges darabot találhat közöttük. Ezek nem csupán értékes műkincsek, de Mosonmagyaróvár és az egykori Moson megye történetének pótolhatatlan emlékei. Ezért a múzeum a raktárban elfekvő tárgyak restaurálásába fogott. Első körben az elmúlt évben képzőművészeti alkotások, most helytörténeti jelentőségű tárgyak felújítására került sor.

„A múzeum egyik raktárában a szekrény tetején bukkantak mintegy tucatnyi halotti címerre" – mondja Székely Zoltán igazgató. Ezek egyikén sem volt leltári szám, így nem tudják, miként és mikor kerültek a gyűjteménybe. Pedig meglehetősen érdekes és értékes darabokról van szó. A legkorábbi 1880-as, míg a legrégebbi az 1860-as évekből származik.

A halotti címereket egy szekrény tetején találták, most restaurálták azokat – mutatja Székely Zoltán.
A halotti címereket egy szekrény tetején találták, most restaurálták azokat – mutatja Székely Zoltán.


Az igazgató hangsúlyozta: kiemelkedő a helytörténeti jelentőségük ezeknek a daraboknak, hiszen az egykori vármegye nemesi családjainak elhunyt tagjai számára készültek a címerek. A korabeli vármegye társadalmi elitjéről hordoznak számos információt. Székely Zoltán hozzátette: jelenleg is él a hagyomány, hogy a gyászjelentéseket kifüggesztik a templom ajtajára. Ehhez hasonlóan ezeket a címereket annak idején a haláleset kapcsán készítették és mutatták be a templomban. Nem csupán a nemesi társadalomról árulkodnak, hanem a korabeli temetkezési és halotti kultuszról is. A címerekből kiderül, hogy az adott nemes milyen tisztséget viselt, mikor és hány évesen hunyt el. Családtörténeti szempontból is rengeteg információt hordoznak e források. Ez azért is fontos, mivel a vármegye nemesi famíliáiról viszonylag keveset tudni. Találni köztük arisztokrata családok címereit is, így például a Zichyek vagy a Viczayak, de köznemesekét is a Skultéti vagy a Szentmiklósi családból.

Közel egy tucat különböző technikákkal papírra festett címer került elő a raktárból. Ezek mindegyike nagyon rossz állapotú volt: vízfoltosak, penészesek, szakadtak. A további állagromlás megszüntetése és a hibák kijavítása érdekében restauráltatta a múzeum a címereket. Peller Tamás restaurátor több hónapig dolgozott ezeken, amennyire lehetett, megtisztította a felületet és kijavította a hiányokat.

A restaurált címereket időszaki kiállításon mutatják majd be a nagyközönségnek. Emellett folytatják a további helytörténeti feldolgozásukat, hogy újabb információkat tárjanak fel az egykori vármegye hivatali, család- és birtokviszonyairól.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz éve kapott nemesi rangot

Száz éve, 1914-ben a királyi tanácsos dr. Cselley János, Magyaróvár volt közjegyzője és utódai… Tovább olvasom