Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Aranyat mostak a Mosoni-Dunán

Az aranymosás mára teljesen kihalt a Szigetközben, ám a minden évben megrendezendő fesztivált nagy érdeklődés követi.
Minden az arany körül forgott a hétvégén a halászi szabad strandon, hiszen itt rendezték meg a nyolcadik Szigetközi Aranymosó Fesztivált. Az érdeklődők teljes folyamatában megismerkedhettek az aranymosás rejtelmeivel, sőt, aki akarta, ki is próbálhatta ezt a kihalófélben lévő mesterséget. A „kincsvadászok" több mosópadon kutathattak a homok és a kavics között az aranyszemcsék után.

Napi fél gramm

Az aranymosás fortélyait az érdeklődők a Leányfaluról érkezett Ambrus Gábortól leshették el, aki már húsz éve űzi ezt a szakmát, persze csak hobbiszinten. A tapasztalt aranymosó a Kisalföldnek elmondta: ma már csupán alig egytucatnyian művelik e mesterséget az országban, ám ők is csak hobbiból. Egynapi munkával és rengeteg szerencsével mindössze félgrammnyi aranyat tud „kihalászni" a fövenyből. Ez idő alatt azonban a talált arany értékének dupláját elfogyasztja az a motoros szivattyú, ami a vizet pumpálja a mosópadra.

Az iszap eltakarja

A Mosoni-Duna felső-szigetközi szakaszán ma már nem találni aranyat, ezért – hogy a nézőközönség lásson is valamennyit ebből a nemesfémből – Ácsról hoztak néhány zsáknyi homokot. Ambrus Gábor szerint míg korábban Pozsonytól Budapestig bárhol lehetett aranyra bukkanni a Dunában, addig ma már csak Bőstől Leányfaluig érdemes próbálkozni ezzel a mesterséggel, azonban már itt is egyre kevesebb sikerrel. A bősi erőmű miatt rengeteg hordalék érkezik a folyón, ennek eredményeként teljesen eliszapolódott a partszakasz, ahol így már lehetetlen aranyszemcsék után kutatni.

Fateknős evezősök

A hétvégi „aranyláz" még a település polgármesterét is magával ragadta. A mosópadoknál Majthényi Tamás is – kevés sikerrel ugyan – megpróbált némi aranyat kihalászni a fövenyből, ezzel is segíteni próbálva a falu szűkös költségvetésén.
A hétvégi rendezvény az aranymosás mellett számos egyéb programot is felvonultatott az érdeklődőknek. A kilátogatók megismerkedhettek többek közt Halászi mondavilágából Aranyos- és Csepevár történetével. Nagy sikert aratott a szigetközi fateknős evezőverseny. A merész vállalkozók a több kilométeres távot a teknőben ülve tették meg. Szintén nagy sikere volt a kincsvadászatnak is, ahol a túlpartra átúszva az ott elrejtett ládákat kellett megtalálniuk a versenyzőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év múlva Schengen?

A hamarosan megszülető uniós rendelet várhatóan lehetővé teszi hazánknak jövő októbertől a schengeni csatlakozást. Az egységes bűnügyi nyilvántartás rendszerének kiépítése folyamatban van, uniós pénzek áramlanak a külső határok megerősítésére. A rajkai és hegyeshalmi útlevélkezelők már felkészültek állásuk közelgő megszűnésére. Tovább olvasom