Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Alvállalkozóké lesz a kórház laborja

A mosonmagyaróvári képviselő-testület csütörtöki ülésén éles vitát váltott ki a Karolina Kórház intézkedési terve.

Havi nyolcmilliós hiány

A mosonmagyaróvári képviselő-testület csütörtöki ülésén éles vitát váltott ki a Karolina Kórház intézkedési terve. Szentkuti Károly (SZDSZ) alpolgármester elmondta: a képviselő-testület az elmúlt év májusában hozott határozatával írta elő a Kórház vezetőségének az intézkedési terv kidolgozását a működőképesség helyreállítása érdekében. Jelenleg 185 millió forint a Kórház hiánya, amiből a huszonöt napot meghaladó tartozás 91 millió. Az eddigi intézkedések – létszámcsökkentések - eredményeként lassult ugyan az adósságnövekedés, ám még mindig közel 8 milliós hiány keletkezik havonta. Az intézkedési terv egyik fő iránya a járóbeteg-ellátás, a diagnosztikai egységek funkcionális privatizációja volt. Első lépésként dolgoztak most ki javaslatot a járóbeteg-ellátás szakrendeléseinek közreműködővel történő ellátására. Ennek lényege, hogy a közreműködő átveszi a szolgáltatás biztosítását a szakdolgozókkal együtt, így az ezzel járó költségek és a fejlesztések is őt terhelik.

Egy céget érdekel a labor

Az intézkedési terv fontos eleme a laboratórium funkcionális magánosítása. Ezzel az ellátáshoz szükséges ingatlanok, gépek az önkormányzatnál maradnak, csak a szakfeladatot privatizálják. A Kórház több céggel tárgyalt ez ügyben, végül közülük egy mutatott érdeklődést a laboratóriumi tevékenység átvállalására. A jogszabály alapján azonban a működtetőt közbeszerzéssel választja ki az önkormányzat. A számítások szerint a laboratórium átadása évente mintegy 30 millióval csökkentené a jelenlegi veszteséget.

Az intézkedések sorában javasolták 1171-ről 1089-re csökkenteni az óraszámokat a járóbeteg-ellátásban, ami az alpolgármester szerint jelentős költségmegtakarítást ugyan nem eredményez, de a valós helyzethez közelít anélkül, hogy sérülnének a betegek érdekei. A csökkentésre az átvilágító cég is javaslatot tett, s az egészségbiztosító is szorgalmazta. Szentkuti Károly beszélt továbbá a Kórház struktúrájának átalakításáról – mátrix osztályok létrehozásáról –, amiről következő ülésén dönt majd a testület.

Csak egy évig foglalkoztatnak

Szeredi Ádám (MVE), az egészségügyi bizottság elnöke a labor kiszervezése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság azzal a kikötéssel fogadta el ezt a javaslatot, hogy a labort a szakdolgozókkal együtt veheti csak át az alvállalkozó. A feladatra ez idáig jelentkezett egyetlen cég a dolgozók foglalkoztatását azonban csupán egy évre vállalná. Nyitrai József (Labe) a kialakult helyzetért a Kórház vezetőségét hibáztatta, szerinte a teljes igazgatás leváltásával mozdulhat csak el a holtpontról a Kórház. A képviselő kifogásolta, hogy az igazgatástól és a főorvosoktól nem, csupán a nővérektől vonták meg a pótlékokat. Vörös László igazgató elmondta: júniustól a menedzsment sem kapja meg a pótlékokat.

Árvay István (Fidesz) úgy véli, nem az alpolgármesternek kellene a szakmai javaslatokat előterjesztenie, ez a Kórház vezetésének a felelőssége. Az önkormányzatnak csupán a tulajdonosi érdekeket kell szem előtt tartania. Németh Sándor (MDF) azt javasolta, halasszák el a Kórházzal kapcsolatos döntéseket addig, míg ismertté válik az új kormány egészségügyi finanszírozási elképzelése. Csorba Dezső (MKDSZ) szerint a központi források elmaradása vezetett a Kórház eladósodásához. A képviselő úgy véli, az óraszám csökkentése a járóbeteg-ellátás minőségének romlását eredményezi.

Külső okok miatt vergődik

Pap János (Fidesz) szintén úgy vélekedett, hogy elsősorban külső okok miatt „vergődik" a Kórház és ezek miatt szakmailag elvtelen döntéseket kell hoznia az intézmény vezetőségének. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a megvont pótlékok miatt valakinek vállalnia kell majd a felelősséget a bíróságon a munkajogi perekben. Stipkovits Pál polgármester elmondta: az intézkedési terv végrehajtásával a valóságos igényekhez és lehetőségekhez alakítják a Kórház struktúráját.
A testület végül négy ellenszavazat és négy tartózkodás mellett fogadta el az intézkedéseket és a közreműködői keretszerződés megalkotását.

Szemétdíjjal együtt

A testület elfogadta az önkormányzati lakások lakbérének húszszázalékos emelését is úgy, hogy a korábbiaktól eltérően ez már a szemétszállítási díjat is tartalmazza. Így a szociális helyzet alapján megállapított havi lakbér összkomfortos lakás esetén 237 forint, komfortosnál 173, félkomfortosnál 111, míg a komfort nélkülinél 73 forint négyzetméterenként. A költségelven történő bérbeadás esetén a tarifa összkomfortos lakásnál 356, komfortosnál 260, míg félkomfortosnál 167 forint.
(A tanácskozás további témáira lapunk későbbi számában visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 150 millió megfigyelésre

Tíz éve már, hogy dunai monitoringvizsgálatokat végeznek magyar és szlovák oldalon a szakértők: tegnap ebből az alkalomból nagyszabású konferenciát rendeztek Mosonmagyaróváron. Dr. Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoport-vezetőjének visszatekintőjével kezdődött az esemény. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a monitoring egy jóval nagyobb ügy, a vízlépcsővita árnyékában húzódik meg. Tovább olvasom