Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Állatmenhely: a város is segíti a kezdeményezést

Pályázatok és adományok útján próbálja meg előteremteni egy kutyamenhely létrehozásához szükséges összeget a mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvány.
Az állatvédők egy menhely létrehozásával szeretnének segíteni a Mosonmagyaróvár és a környező települések utcáin kóborló, segítségre szoruló kutyákon. Lapunkban korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2006. február 15.) a kezdeményezésről, aminek eredményeként mára többen a nemes ügy mellé álltak. Az egyelőre még csupán egy maroknyi fiatalból álló Menedék Állatvédő Alapítvány célja a gyepmesteri telepen elhelyezett állatok sorsának jobbítása, illetve hogy gazdát találjanak nekik.

Szaszák Krisztián, az alapítvány elnöke a Kisalföldnek elmondta: menhely híján jelenleg a befogott kóbor kutyák a gyepmesteri telepre kerülnek. Az állatvédők erőfeszítéseinek köszönhetően az ebek nagy részének sikerül gazdát találni. Az aktivisták jelenleg – felügyelet mellett – hetente látogatják a gyepmesteri telepet és fotózzák a kutyákat, majd szórólapok készítésével, terjesztésével, illetve saját internetes oldalukon próbálnak gazdát találni számukra. Az önkormányzat a városközpontban, forgalmas helyen egy zárható hirdetőtáblát biztosít az alapítványnak, hogy ide is kihelyezhessék a gazdát kereső állatok fényképeit.

A városban évekkel ezelőtt is voltak próbálkozások egy menhely kialakítására, ám a pénz és a társadalmi segítség hiánya eddig meghiúsította megvalósítását. Az összefogásnak köszönhetően most úgy tűnik, a közeljövőben valóra válhat a terv. Az állatvédők már felvették a kapcsolatot a hatósági állatorvossal, és a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel is tárgyaltak, akik mindannyian segítőkészen állnak az ügy mellett. Az önkormányzat területet biztosít a menhely létrehozásához.
Az állatotthonhoz már tervek is készültek, az előzetes kalkuláció alapján a minden előírásnak megfelelő létesítmény létrehozása mintegy 10 millió forintba kerülne. Az alapítvány most ehhez próbálja meg előteremteni a szükséges forrásokat pályázatok segítségével és adományok gyűjtésével.
Az alapítvány tagjai hangsúlyozták: nem kutyafarmot akarnak létrehozni, hanem a kivetett, kóbor állatoknak megfelelő körülményeket, állatorvosi ellenőrzést biztosítani és a lehető legrövidebb időn belül szerető, gondos gazdát találni. A tapasztalatok szerint sokan kétkedve fogadják az állatotthonba került kutyákat, pedig számos érv szól az ilyen ebek mellett. A menhelyi állatok többsége például már felnőtt állat, így nem fenyegetik oly nagymértékben a kölyökkor veszélyes betegségei, míg egy keverék kutyakölyökről sokszor nem tudható előre, mekkorára nő és melyik szülőjének tulajdonságát örökölte, addig a felnőtt kutyák teste már kifejlődött, egyénisége kialakult, így befogadójuk nem vásárol „zsákbamacskát". A hányatott sorsú négylábúak jobban megbecsülik a szeretetet, mint a boldogtalanságban felnőtt, elkényeztetett kutyák.
Az alapítvány célja továbbá, hogy változtassanak az emberek kutyákhoz való viszonyán és hozzáállásán.

Az alapítvánnyal kapcsolatban további információ: a www.menedekalapitvany.fw.hu internetes címen, illetve a 70/365-8096-os telefonszámon kérhető.
A Menedék Állatvédő Alapítvány szervezésében Edith Kirchberger osztrák kutyaszakértő tart előadást kutyatartóknak alapvető tanulási, tanítási folyamatokról, a kutyatartók kötelezettségeiről, teendőkről a menhelyről befogadott kutya esetében május 21-én délután 4 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kullancstérkép és visszaküldési kampány

A Kullancsszövetség idén nemcsak az emberekből, hanem a háziállatokból kiszedett kullancsok… Tovább olvasom