Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Állami segítséggel ki a kátyúból

Márciusban már aláírásgyűjtést is kilátásban helyezett, ám végül sikerült kicsikarni a kátyúzást.
A mosonmagyaróvári kistérségi társulás csütörtöki ülésén Máriakálnok polgármestere felvetette: a parlamentnek fogalmazzanak meg egy javaslatot a gépjárműadó rendszerének átalakításáról. Véleménye szerint az önkormányzati utak állapota szinte minden településen katasztrofális. A gépjárműadóból befolyt összeget azonban kénytelenek működési célokra felhasználni a hivatalok, mivel az állam 2003 óta ezt az összeget bekalkulálja a normatívák elosztásánál: fejlesztésre nem használhatják.

„ Az állam pótolja a hiányt!"

„ A lakók viszont – jogosan – tőlem kérdezik, hogy az általuk befizetett gépjárműadóból miért nem javítják meg a belterületi utakat" – mondta Széles Sándor. A polgármester emiatt most egy javaslattal élt: a jövőben az önkormányzat kasszájába befolyt adót kizárólag belterületi utak felújítására használhassák, a pályázati önrész előteremtéséhez. Ezt a költségvetési törvényben külön rögzítsék, miként azt is, hogy az önkormányzatnak így kieső – működési célú – bevételét az állam pótolja. Így az önkormányzatnak az államtól kapott „egyéb finanszírozása" nem csökkenne.

Csak szinten tartás lehetséges?

Stipkovits Pál társulási elnök erre annyit mondott: ezt a javaslatot az Országgyűlésben „megmosolyogják". Szerinte jelen helyzetben az önkormányzati támogatások szinten tartásáról lehet szó, ily módon való növeléséről nem. A megbeszélésen részt vevő dr. Tóth Tiborné országgyűlési képviselő is azt mondta: nem biztos, hogy ezt az ügyet fel tudja vállalni. Az indítványról azonban végül szavaztak a résztvevők, s állást foglaltak az ügyben. Eszerint egy ellenszavazattal és három tartózkodással „elfogadták" Széles Sándor javaslatát.

Autósok érdekeit is szolgálná

A mosonmagyaróvári Jávor Tamás minden tavasszal megküzd a Dunasziget és Halászi közötti tengelytörő utakkal. Márciusban már aláírásgyűjtést is kilátásban helyezett, ám végül sikerült kicsikarni a kátyúzást. A csütörtökön felvetett ötletet használhatónak tartja, hisz az autósok érdekeit is szolgálná. Támogatná a kezdeményezést, ám hozzátette: mivel állami többletforrásokról lenne szó, nincsenek illúziói a sikert illetően.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenye átvette a laktanyát

Már négy év telt el azóta, hogy haderőcsökkentés miatt leálltak a lokátorok és ezzel együtt be is zárták a laktanyát a Bezenyéhez tartozó Papréten. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei lokátorállomás a Magyar Honvédség kötelékében fontos feladatokat – légi célok felderítését, követését – látott el évtizedeken keresztül. Tovább olvasom