Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a pulykatrágya-tároló ellen - lakóház, kemping a közelben

Novákpuszta–Kimle - ˝Miért nem tudtunk arról eddig, hogy szervestrágya-tárolót terveznek a falu közelében? Miért nem építik meg máshol?˝ – záporoztak csütörtökön a kérdések a lakossági fórumon.

A csütörtöki novákpusztai lakossági fórum központi témája egy szervestrágya-tároló megépítése volt a falu közelében. Jó néhányan az anyaközségből, Kimléről is megjelentek, hogy kifejtsék az üggyel kapcsolatos véleményüket. A tervekről Molnár Gábor, a Pannon Pulyka Kft. ügyvezető igazgatója számolt be. Egyébként a sárvári székhelyű vállalkozás Kimlén és Novákpusztán is működtet pulykatelepeket.

– 2007 óta húzódik a trágyatárolás ügye, Novákpuszta közelében mintegy százmillió forintos nagyságrendű beruházást tervezünk – mondta el elöljáróban Molnár Gábor, aki szerint az uniós előírásoknak megfelelve kell elkészíteniük a szervestrágya-tárolót, a csurgalékgyűjtő aknát, a drótfonatos kerítést és folyókát. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a téli trágyázási tilalmi időszakban – november 15-től február 15-ig – a trágya elhelyezése a földeken nem engedélyezett. A cég még 2008 februárjában megkapta az építési engedélyt Novákpuszta közvetlen közelében a műtárgy megépítésére.

A megjelentek közül a legtöbben azt sérelmezték, hogy miért nem tudtak a cég terveiről – csak ˝kocsmai pletyka szinten terjedt el a hír pár hete˝.

A novákpusztaiak mintegy fele megjelent a lakossági fórumon, de többen Kimléről is eljöttek.
A novákpusztaiak mintegy fele megjelent a lakossági fórumon, de többen Kimléről is eljöttek.

Mint mondták, a trágyatároló jelenlegi tervezett helyszínétől a legközelebbi lakóház alig háromszáz méterre fekszik. Emellett a jellemző északi és északnyugati széljárás tovább rontja a helyzetet, ugyanis az itt esetlegesen keletkező szagok nemcsak a novákpusztaiaknak, de a kimleieknek is bosszúságot okozhatnak. Sokan egyébként amiatt is aggódnak, hogy a műtárgy elkészülte után az ingatlanok elértéktelenedhetnek. A helyi kemping vezetője szerint az ő vállalkozásának jövője is kockán foroghat.

– Időben kellett volna a lakosságot tájékoztatni – hangoztatta a helybeli Nagy Károly. ˝A mi hibánk, hogy nem közöltük önökkel a terveinket˝ – ismerte el Molnár Gábor. Balsay Zsuzsa polgármester pedig kifejtette:

2007-ben kezdődtek el a tárgyalások a trágyatároló építéséről, 2008-ban adták ki az építési engedélyt. Ezt egyébként a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján ki is függesztették és a község honlapjára is feltették.

A trágyatároló jelenlegi tervezett helyszínétől a legközelebbi lakóház alig háromszáz méterre fekszik. Emellett a jellemző északi és északnyugati széljárás tovább rontja a helyzetet.
A kft. vezetője felajánlotta, hogy bárki megtekintheti a pulykatelepen – ahol elmondása szerint folyamatosan fejlesztenek – folyó munkát. Molnár Gábor szerint nem szeretnének gondot okozni a helyieknek. Ám ha nem épülhet meg a tároló, büntetések sorával kell szembenézniük vagy csökkenteniük kell az itt előnevelt pulykák számát. A vállalkozásvezető ígéretet tett, utánanéz annak, hogy a falu más részén megépülhet-e a műtárgy. Hozzáfűzve, hogy az uniós támogatás miatt kötve a kezük. A megjelent lakók elmondták: aláírást gyűjtöttek a trágyatároló ellen, melyet az önkormányzathoz is benyújtanak.

Olvasóink írták

 • 7. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. május 10. 14:30
  „Remélem nem engedik majd megépíteni a szervestrágyatárolót.....”
 • 6. pancser 2010. május 09. 15:19
  „Hát ez az, Kint a mezőn senkit nem zavar a trágya, ezért szerintem ezt az EU hülyeséget nem kell végrehajtani és kész, Ha a trágyát felhalmozzuk az probléma, igazuk van a lakóknak.”
 • 5. 01010 2010. május 09. 11:42
  „4 a friss pl marokkói paprikában is van méreg , csak a koncentrációját nem kell összetéveszteni.
  ( nem mindegy ,h. 1 kocsinyi vagy akár 100 kocsinyi áll egykupacban :)”
 • 4. pancser 2010. május 08. 21:19
  „Hát az Eu-bn is vannak böszme szabályok.Megmagyarázná valaki, hogy télen a földek szélére kihordott trágya milyen környezetszennyezést okoz? Megmondom: semmilyet. Degenerált bürokraták ott Brüsszelben eldöntötték. Ha meggondolom kik a magyar képviselők, mondjuk Krisztina mama, akkor semmin sem csodálkozom. A trágya legjobb helye a szántóföldek szélén van, a depó helyén csodálatos búza terem és nem hülyeség mint a brüsszeli degenerált bürokraták agyában. Trágyát nem a telepn hanem a trágyázandó terület szélén kell tárolni, ezt még a leghülyébb paraszt is tudta eddig. Szerintem ezt a brüsszeli hülyeséget nem lenne muszáj végrehajtani, mindenki jól járna.”
 • 3. invektus 2010. május 08. 13:11
  „2 AZÉRT EGY PULYKATELEP ÉS EGY SZERVES TRÁGYA TÁROLÓ 2 KÜLÖNBÖZÖ DOLOG !!!!!!
  DE VALÓ IGAZ HOGY AZ ILYEN LÉTESITMÉNYEKET NEM A FALU KÖZEPÉRE KELLENE TERVEZNI
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  HISZEN MIVAN AKKOR HA FERTÖZÉS LÉP FEL ????????????????
  KI TELEPITIK A LAKOSSÁGOT ?????!”
 • 2. kefefejű 2010. május 08. 09:57
  „A pulykatelep már régóta ott van. Tehát a pulykaszar is. Meg annak a szaga is. Attól, hogy ez nem szanaszét folyik majd, hanem egy biztonságos tárolóban lesz, nem igazán értem, hogy mi fog rosszabra fordulni.”
 • 1. elemér 2010. május 08. 09:05
  „"Ezt egyébként a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján ki is függesztették és a község honlapjára is feltették."

  Az lehet, de azt elösször megis kell találni ha egyáltalán létezik ilyesmi ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-vetélkedő Mosonmagyaróváron

Európai uniós tudásukról adhattak számot azok a diákok, akik pénteken részt vettek a… Tovább olvasom