Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Adóbehajtások és könnyítések

Az adóirodának továbbra is kiemelt feladata a jogosan követelt adótartozások behajtása, valamint az adóztatást érintő folyamatos felügyelet, ellenőrzés. Ez is kiderül az adózás helyzetéről most elkészült beszámolóból.
Tavaly negyvennyolc építményadó- és nyolc telekadóalanyt vontak ellenőrzés alá. Ezek eredményeként összességében több mint 3 millió, illetve 1,152 millió forint adóhiányt fizettek be. További harminchárom vállalkozásnál tekintették át a helyi iparűzési adóbevallásokat. Ezekből írtak elő és fizettek is be 1,754 millió forint előző évi adót. 

Az adóiroda munkatársai folyamatosan nyomon követik a bevallások tartalmának valódiságát és ha eltérést tapasztalnak, kiküldik a felhívásokat. Ez a feladat nagyságrendileg évente közel ezer adóalany felülvizsgálatát jelenti.

Nem a népszerű feladataik közé tartozik az adóvégrehajtás és a hátralékkezelés, vagyis a tartozások behajtása. Az irodán belül továbbra sincs külön adóvégrehajtó, illetve behajtói feladatokkal megbízott kolléga, hanem minden munkatárs – beleértve az irodavezetőt is – maga végzi a követeléskezeléssel járó hálátlan feladatokat. A hatékony behajtás érdekében az adóirodások minden törvényes lehetőséget kihasználnak a jogos adók maradéktalan behajtásáért. Tavaly – hasonlóan a korábbi gyakorlathoz – folytatták a gépjárműadó-hátralékkal bíró ügyfelek járműveinek forgalomból történő kivonását. Az ingatlannal rendelkező hátralékosoknál pedig egyre gyakrabban élnek a jelzálogjog, illetve a végrehajtási jog bejegyzésének lehetőségével.

Mivel ezek a végrehajtások a tartozás későbbi megfizetését feltételezik – ha eladják az ingatlant –, így további behajtásokat kellett végeznie az irodának. Ezért 2014 áprilisában először hajtottak végre elektronikus inkasszót, ami lehetővé tette, hogy 3775 inkasszót egyszerre nyújtsanak be. 2015-ben 3886, 2016 első felében pedig 3108 inkasszót nyújtottak be ilyen módon.

Ám ha az adótartozás megfizetése ellehetetlenítené a vállalkozást, illetve súlyosan veszélyeztetné az adózó megélhetését, lehetőség van méltányosságra, a tartozás mérséklésére vagy fizetési könnyítésre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az adózók egyre nagyobb köre él ezen lehetőségekkel. Az elmúlt évben negyvenketten kérelmezték a fizetéskönnyítést, közülük negyvennek engedélyezte ezt a jegyző, összességében 76,402 millió forint adótartozásra. Méltányossági kérelemből 2015-ben 13 érkezett. Ebből 11 esetben történt adóelengedés, összesen 498 ezer forint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi kalandozáson a halászi iskolások

Erdélyi kalandozáson a halászi iskolások
Tovább olvasom