Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A verbunk szigetközi változatát is táncolják

A Lajta néptáncegyüttes nyáron kevesebb fellépést vállal, tagjai inkább pihenéssel töltik az időt a nyári táboraikban. A már hagyománnyá vált Bertóké-napokat idén augusztusban is megrendezik.
A több mint 20 éve alapított Lajta néptáncegyüttes mára körülbelül 350 tagot számlál. A gyerekeket már 5 éves kortól, akár nagycsoportosként is várja a Lajta Alapfokú Művészetoktatási Központ. Próbáikat a Flesch Károly Kulturális Központ mellett a helyi iskolákban tartják. A legtöbb táncos a 8–12 éves korosztályból kerül ki.

A legtöbb táncos a 8–12 éves korosztályból kerül ki a Lajta néptáncegyüttesben.
A legtöbb táncos a 8–12 éves korosztályból kerül ki a Lajta néptáncegyüttesben.


Palenik József, az együttes vezetője elmondta: ez a nyár a pihenésről szól, ezért nem vállaltak sok fellépést, inkább táborokat szerveztek. Az óvodásokat a halászi Babosmajorba vitték, az alsósok Dunaremetén töltöttek egy hetet, a felsősök pedig a szentendrei skanzenbe látogattak, ahol saját maguk által készített kenyeret és vajat is ehettek. Még egy tábor van hátra Ricsén, ahol bodrogközi táncokat tanulhatnak majd a résztvevők. Ezzel párhuzamosan készülnek a közép-európai verbunkversenyre, melyre októberben Csehországba utazik egy csoportjuk. Itt szlovák és cseh táncosokkal mérik össze tudásukat a magyar indulók.

A Lajta néptáncegyüttes nyáron inkább táborokat szervez tagjainak.
A Lajta néptáncegyüttes nyáron inkább táborokat szervez tagjainak.

Augusztusban találkozhatunk majd az együttessel a környéken is. 20-án a Magyar Állami Népi Együttes előadása utáni táncházban vesznek majd részt, illetve augusztus 23. és 26. között rendezik Halászin a Bertóké-napokat. Ezen a rendezvényen a fellépők a verbunk híres szigetközi változatát, a „Bertóké"-t adják elő a Neuberger Ferenc-verbunkversenyen. Céljuk, hogy emléket állítsanak Neuberger Ferencnek, aki utolsónak őrizte meg a halászi Bertóké-verbunkot. A 2006 óta évente megszervezett táncverseny mára nemzetközivé nőtte ki magát. Idén még Morvaországból is érkeznek szereplők. A kilátogatókat a régi időket felelevenítő szigetközi bál szórakoztatja.

Olvasóink írták

  • 1. ISU 2012. július 29. 22:50
    „Sok sikert és kitartást kívánunk nekik és sikeres szerepléseket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eggyel több lesz a védőnői körzet a városban ősztől

A szűkös finanszírozás és a körzetek zsúfoltsága miatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy… Tovább olvasom