Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A vasminiszterre emlékeztek

Mecsér - Az idén 800 éves település e jubileumi évforduló megünneplésére több rendezvényt is szervez a 160 éve született Baross Gábor emlékére. A vasminiszter a közelmúltban lett a mecséri faluház névadója.

A mecséri faluházban hétvégén tartott rendezvényen Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke beszélt Baross Gábor életútjáról, érdemeiről.

Az összejövetelre meghívták a Baross család tagjait, valamint a hazai és külföldi Baross Gábor nevét felvett intézmények, egyesületek képviselőit is.

Megemlékezés: Az összejövetelen megjelentek a Baross család tagjai is.


Baross Gábor 1848. június 6-án született a Trencsén megyei Pruzsinán. Egyetemi tanulmányai után Trencsén megyében köztisztviselői pályára lépett. 27 éves korában, 1875-ben országgyűlési képviselővé választották, majd 35 éves korában a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium államtitkárának nevezték ki, 1886-tól 1889-ig pedig a tárca minisztere volt. 1889-ben elgondolásai alapján létrehozták a Kereskedelemügyi Minisztériumot, melynek szintén az élére került. Fiatalon, 44 évesen halt meg, miután az al-dunai folyamszabályozási munkálatok megtekintése közben tüdőgyulladást kapott.

Baross Gábor, ez a rendkívül tehetséges és ambiciózus politikus felismerte, hogy az infrastruktúra: a posta, a telefon, az utak, a vasút, a vízi utak és a tágabb értelemben vett infrastruktúra a pénzügyi és bankrendszer, a szakoktatás fejlesztésétől és minőségétől függ az ország haladása. A magyar ipar és kereskedelem felvirágzásához olcsó, gyors utazásra, pontos szállításra van szükség. Ezért Baross kiharcolta, hogy az évtizedek óta súlyos költségvetési hiánnyal küszködő államháztartás egyre többet fektessen be az infrastruktúra kiépítésébe. Baross Gábor élete nagy sikerének tartotta a Vaskapu szabályozásának megszervezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dunaszegi morotvát összenyitották a bányatóval

Dunaszeg - A dunaszegi morotvát ellepte a nád, tavaly egy időre ki is száradt a védett tó. Megoldást… Tovább olvasom