Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

A turisták mentek, a szemét maradt

Szigetköz - A Kisalföld március végi szemétgyűjtési kampánya után a nyári turistaszezon végeztével most ismét hulladékkal telítettek a folyópartok. Lapunk kora tavasszal meghirdetett szemétgyűjtési akciójában részt vett több szigetközi település, így Feketeerdő, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Püski, Máriakálnok, Lipót, Kisbodak, Darnózseli, Dunaremete, Kimle, Rajka és Mosonmagyaróvár is.
Önkéntesek gyűjtik
Dunakilitin is hasonlóra vállalkoznak évek óta a Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület tagjai. Ők partról és csónakból takarítják a víz tetején úszó szeméttől a környéket. Májusban a Mosoni-Duna Hajós Egyesület szervezett hasonló akciót a Mosoni-Dunán. Ezekben az akciókban többtonnányi hulladék jött össze, ám úgy tűnik, a nyári szezon végeztével ismét „megtelt" a Szigetköz. Ásványrárónál néhány helyi megelégelte az áldatlan állapotokat, s önkéntesek gyűjtötték össze a napokban a Bagaméri-ágrendszer mellett elszórt hulladékot. Többmázsányi gyűlt össze: a helyiek szerint elsősorban a horgászok, a vadkempingesek s a csak rövid időre megálló kenusok okozzák a legtöbb kárt. Ásványrárón egyébként az akciót követően néhány nap múltán a kitakarított terület ismét hulladéktól csúfoskodott.


Vadkempingezők

Doborgazszigeten a kis-zátonyi rész végéből is szeptemberre eltűntek a vadkempingesek: a szemetet viszont itt hagyták. Többtucatnyi sörösdoboz van most itt a vízparton. A segítség általában ősszel a dunaszigeti általános iskolából érkezik: Hargitai Frigyes vezetésével gyakran kitakarítják ezt a részt.


A pecásokkal is baj van

A pecásokkal is sok a gond: kedvelt horgászhely Dunaszigeten a Barkási-ág felé vezető részen egy kisebb holtág. Naponta tucatnyi horgász ülte körbe, ám a part látványa elszomorító, egy helyre összegyűjtve halomban áll a hulladék – elsősorban itt is sörösdobozok. Gazdája persze soha nincs a szemétnek, csak természetszerető önkéntesek, akik nyár végén majd újból kitakarítják a partokat.

Cséfalvay Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre több kisdiákot várnak Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - A múlt év tapasztalatai alapján Mosonmagyaróváron az önkormányzat több mint… Tovább olvasom