Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A tulajdonos visszaperelné a kastélyszállót

A MANK birtokvédelmi eljárást kezdeményezett és pert indított a hédervári kastély újra birtoklásáért – tudatta Hornyák Tibor, az ingatlant tulajdonló kft. ügyvezető igazgatója. „Ez a mindenki veszít tipikus esete" – értékelte a helyzetet a szállodát üzemeltető Bartha Sándor.
 
Amint arról  írtunk, a szálloda lassan másfél éve nem fogadhat vendégeket. A január 20-án (ismételten) elküldött kérdéseinkre február 11-én érkezett válasz. E szerint – melyet Hornyák Tibor, a tulajdonos Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója írt alá – világossá vált, hogy milyen jövőt szánnak a nemcsak a település, hanem a Szigetköz ékkövét jelentő kastélynak: felújítás után alkotóházként és nem szállodaként funkcionálhatna.

„A MANK határozott célja, hogy a tulajdonát képező ingatlanbirtokát visszaszerezze és az ingatlan felújítását követően alkotóházként üzemeltesse" – áll a levélben. „A kastélyt jelenleg üzemeltető Hédervár Kastélyszálloda Kft.-vel még a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány kötött 10 évre szóló bérleti szerződést, amelyet álláspontunk szerint a bérlő többszörösen megszegett. A bérleti szerződés 2012. június 4-én lejárt, ám a Hédervár Kastélyszálloda Kft. nem költözött ki az ingatlanból, ellenben a bérleti vagy használati díjat nem fizeti. A MANK a jogcím nélkülivé vált birtokostól próbálja visszaszerezni a kastélyt, vele szemben korábban birtokvédelmi eljárást kezdeményeztünk, és pert indítottunk." A jelenleg is zajló peres eljárásokra hivatkozva ennyi információval szolgált a tulajdonos.

Bartha Sándor: Addig nem költözünk a kastélyból, amíg el nem számolunk a tulajdonossal. Fotó: Mészáros Mátyás
Bartha Sándor: Addig nem költözünk a kastélyból, amíg el nem számolunk a tulajdonossal. Fotó: Mészáros Mátyás

Értéket mentettünk
„Ez a mindenki veszít tipikus esete: mi értéket mentettünk – ami a település és a régió érdeke is volt, amit most tönkretesznek. Százmilliókat ruháztunk be jó gazdaként, miközben az állam egy fillért sem költött a kastélyra. Nem erkölcsös, hogy hagytak minket fejleszteni, s az első adandó alkalommal mindezt megkérdőjelezzék" – vélekedett Bartha Sándor, a Hédervár Kastélyszálloda Kft. vezetője, aki elmondta: a bérleti szerződés lejárta előtt hónapokkal megkeresték a tulajdonost, ám annak képviselőivel csak másfél év múltán tudtak találkozni. Az egykori(?) bérlő megerősítette, hogy addig nem költöznek ki az épületből, amíg nem számolnak el a tulajdonossal, melynek erre már többszöri felszólítást is benyújtottak. Bartha Sándor – aki szerint a birtokvédelmi eljárást egyébként elutasították – azon véleményének is hangot adott, miszerint egy alkotóház kialakítása, berendezése a hédervári kastélyban százmilliókba kerülne, nem beszélve a bérletidíj-kiesésről. „Nem értem, miért ne lehetne ebből az összegből egy másik értékes, enyészetnek indult épületet megmenteni?"

Váljon látogathatóvá a kastély
– A hédervári önkormányzat célja, hogy mielőbb megoldódjon ez a patthelyzet, és látogathatóvá váljon az épület és kastélyparkja. Ha viszont peres eljárás kezdődött, tartok tőle, hogy sokáig lesz bezárva. Kíváncsian várom a fejleményeket, illetve azt is, hogy milyen alkotóházat képzelt el itt a tulajdonos – nyilatkozta az üggyel kapcsolatosan Juhász József polgármester, aki szerint ugyan az épület jelenleg jó állapotú, viszont a kastélypark felújításra szorulna.

Alkotóházak a MANK tulajdonában
A MANK honlapja szerint Szigligeten, Zsennyén, Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten működtetnek alkotóházakat. Ezeket a Magyar Mecénás Program révén a magyar alkotóművészet és alkotóművészek szolgálatában üzemelteti a kft.

Kastélytörténet. 1983-tól a kilencvenes évek végéig már működött a hédervári kastélyban alkotóház. Az ingatlanban kétéves felújítást követően 2004 tavaszán megnyitotta kapuit a négycsillagos Héderváry Kastély.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszakadt a gyeplő, autót tört össze a ló Lébényben

Az állat az autó és a csomagtér ajtajának ablakát betörte, a kocsi rúdja pedig megrongálta a jármű… Tovább olvasom