Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A Szigetköz vízpótlásáért dolgoztak

Emléktáblát állítottak tegnap Dunaszigeten két vízügyes mérnök tiszteletére, akiknek munkájuk jelentős része a Szigetközhöz köthető. Kováts Zoltánnak és Fekete Frigyesnek a vízpótló rendszer kiépítésében is fontos szerepe volt.
A denkpáli hallépcsőhöz és a dunaszigeti nyúlgáthoz került az a két emléktábla, melyet tegnap avattak fel a vízügyesek. A két egykori mérnök kollégájuk sokat tett a szigetközi vízpótlás kiépítésében.
Fekete Frigyes az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnök-helyettese volt. Tevékeny résztvevője volt az elmúlt közel 40 év jelentősebb árvízvédekezéseinek. Egyaránt részt vett a Duna hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszerének építésében, és ő vezette a 2002-es árvíz következtében megsérült vízpótló rendszerek helyreállításának, továbbfejlesztésének kiviteli munkáit is. Utolsó munkáinak egyike volt a dunai folyószabályozási művek kialakítása, a gázlószakaszok rendezése Szap és Gönyű között.

Kováts Zoltán a Szigetközben folyó töltéserősítési, belvízrendezési, valamint folyószabályozási munkák kivitelezésé- nek irányításában vett részt, majd nyugdíjasként a szigetközi vízpótló rendszer tervezésében. A megépített vasbeton műtárgyak terveit döntő részben ő készítette. Utolsó munkája volt a szerkezetében is egyedülálló denkpáli duzzasztó és hallépcső vasbeton műveinek terve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gesztor, egyesület és tag kerestetik a Szigetközben

A környezetvédelmi miniszter 2005-re ígérte – a már jogi fogalomként létező – natúrpark… Tovább olvasom