Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A szép beszéd őrangyala

Karsai Alfonzné Horváth Klára kapta idén a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából Szabó Miklós polgármester adott át.

Az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő nyugalmazott középiskolai tanárnő még ma is készít fel diákokat és zsűriz megyei és országos szavaló- és szép magyar beszéd versenyeken.

Egykori tanítványai, munkatársai, családja, tisztelői jelenlétében, a zsúfolásig telt városházai hivatal dísztermében, a magyar kultúra napja alkalmából idén a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat Karsainé Horváth Klára nyugalmazott középiskolai tanár vehette át. A kitüntetést Szabó Miklós polgármester adta át, köszöntő beszédet a korábbi díjazott, Vinczéné Erdős Anna mondott.

– Igazi meglepetés számomra ez a kitüntetés, nem számítottam rá – jegyezte meg portálunknak Klári néni.

Karsainé Horváth Klára 1930. április 23-án – épp a magyar nyelv napján – látta meg a napvilágot Sopronban. Orvosnak készült, a politika viharai miatt azonban az orvosi egyetemre nem vették fel, ezért 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai diplomát.

Karsai Alfonzné: ˝Hétköznapi ember vagyok, nem érdemlem meg ezt a nagy ünneplést.˝
Karsai Alfonzné: ˝Hétköznapi ember vagyok, nem érdemlem meg ezt a nagy ünneplést.˝

– Nem bántam meg, hogy végül tanár lettem. A nagyapám és egy nagybácsim is pedagógusok voltak, és több unokatestvérem is ezt a pályát választotta utánam. Szerettem, szeretek tanítani, pályámon igényességre törekedtem. Még ma is gyakran hívnak szavaló-, szép magyar beszéd versenyekre zsűrizni és még mindig készítek fel diákokat – mondja korát meghazudtoló energiával. Klári néni az 1956-os forradalom idején a Győri Rádiónál vállalt szerepe miatt fél évet börtönben töltött. 1961-ben költözött Mosonmagyaróvárra, ahol 1985-ben történt nyugdíjazásáig a Hunyadi-iskola pedagógusaként tevékenykedett, de tanított a Kossuth- és a piarista iskolában is. A művelődési központban is számos programot szervezett. Három évtizeden keresztül volt oktatói munkája mellett a kulturális élet meghatározó alakja.

Klára néni a ˝Beszélni nehéz˝ kör, az Anyanyelvápolók Szövetsége tagja, tart előadásokat is. Anyanyelvi feladatlap-gyűjtemény, ünnepi műsorok programjait összefoglaló kiadványok szerkesztése is a nevéhez köthető.

Munkásságát már díjazták az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetéssel 1976-ban, 1999-ben kapta meg a Kazinczy-díjat, közművelődési munkáját miniszteri kitüntetéssel, a forradalomban betöltött szerepét 1956-os emlékéremmel ismerték el.

Olvasóink írták

 • 3. Rózsi 2010. január 26. 20:26
  „Szintén csak gratulálni tudok úgyszintén, mint régi tanítványa. De ne feledkezzünk meg azokról a csodálatos történelem órákról sem. Jó egészséget.”
 • 2. vaek 2010. január 24. 18:45
  „Én is szívből gratulálok Klári néninek! Nagyon sokat köszönhetek neki.

  Egy régi tanítványa”
 • 1. SiLa 2010. január 24. 17:13
  „Szívből gratulálok Klárinéninek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év után vesztére jött át a határon

Élettársát kísérte a bíróságra az az ukrán férfi, aki négy éve él illegálisan Szlovákiában. A… Tovább olvasom