Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A sürgősségi nem szakrendelés

Sokan indokolatlanul, napok vagy hetek óta fennálló panaszokkal keresik fel a Karolina Kórház sürgősségi osztályát. Emiatt azoknak is sokat kell várakozniuk, akik valóban sürgősségi ellátásra szorulnak.

Közel fél éve működik az úgynevezett triage rendszerrel és önálló osztályként a Karolina Kórház sürgősségije. Ez lényegében a kórház kapuja, hiszen ide jönnek az utcáról a sürgős ellátást igénylők és ide futnak be a mentők is. A múlt év második felében, illetve az idei év elején zajlott átalakítás során az addigi sürgősségi fogadóhelyet fejlesztették osztállyá. Több mint 400 milliós uniós támogatást nyert az intézmény a sürgősségi kialakítására és egy CT telepítésére. A beruházás során úgynevezett triage rendszerű SO I. szintű sürgősségi osztályt alakítottak ki a Karolinában – magyarázza dr. Bertalan István főigazgató. Elmondta: a triage lényegében egy értékelő rendszer, ami segítségével meghatározzák a betegek ellátási sorrendjét és szintjét is. A triage-szint határozza meg, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia. Először egy állapotfelmérés történik, besorolják a beteget egy kategóriába a súlyossági állapotnak megfelelően.

„A cél kiemelni azokat, akiknek azonnali ellátásra van szükségük" – hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette: az elmúlt öt hónap tapasztalatai alapján a betegforgalom folyamatosan nő az osztályon, naponta átlagosan mintegy ötvenen  fordulnak meg  itt. „Ez nagyon magas szám, több mint duplája az előre kalkuláltnak, amelyre a személyzetet terveztük. Ha a tendencia nem fordul vissza, a leterheltség növekedése a szakdolgozók távozását eredményezheti" – mondja dr. Bertalan István.
 

 A sürgősségi feladata az akut, életveszélyes helyzetben való segítés - hangsúlyozza dr. Valér Marcell osztályvezető főorvos (jobbra).
A sürgősségi feladata az akut, életveszélyes helyzetben való segítés – hangsúlyozza dr. Valér Marcell osztályvezető főorvos (jobbra).

 


„Sajnos gyakorta megesik, hogy a betegek indokolatlanul, napok vagy hetek óta fennálló panaszokkal, például megfázással keresik fel a sürgősségi osztályt" – hangsúlyozza   dr. Valér Marcell osztályvezető főorvos. „A sürgősségi nem ad szakrendelésszintű ellátást. A feladatunk az akut, életveszélyes helyzetben való segítés. A vizsgálatokat követően eldöntjük, hogy kórházi felvételt igényel, vagy szakrendelésre, illetve háziorvoshoz irányítjuk a beteget" – emelte ki a főorvos. Dr. Valér Marcell hozzátette: gyakorta tapasztalják, hogy a késő délutáni órákban megjelennek az osztályon a napközben Ausztriában dolgozó munkavállalók. Nem akarnak kiesni a munkából, ezért nem mennek el napközben a szakrendelésre és azt gondolják, hogy a sürgősségin megkapják ugyanazt az ellátást. Így aztán sokszor előfordul, hogy háromórás várakozást és vizsgálatokat követően azt javasolják nekik, hogy másnap menjenek el a szakrendelésre. Ráadásul a tapasztalatok szerint sokuknak nincs is érvényes társadalombiztosítása.

A főorvos hangsúlyozta: a krónikus panaszok kivizsgálása nem a sürgősségi osztály feladata. A betegek mintegy fele nem igényel sürgősségi ellátást, ugyanakkor lekötik az energiát és az időt. Ráadásul miattuk azoknak kell sokat várakozniuk, akiknek tényleg sürgős ellátásra van szükségük. Az osztály egyébként úgy működik, hogy ha sürgős ellátást igénylő beteg érkezik, az addig várakozók a listán automatikusan hátrébb kerülnek és ez akár többször is előfordulhat. A sürgősség nem egyenlő a gyorsasággal" – emelte ki az osztályvezető. A betegek ellátásának sorrendjét és a várakozás idejét így nem az érkezési sorrend, hanem a beteg állapota határozza meg. A nem sürgős esetek kivizsgálása akár több órát is igénybe vehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat várnak az idei civil társadalomért díjra

Mosonmagyaróvár önkormányzata 2010 óta adományoz ,,Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért" díjat.… Tovább olvasom