Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A rózsakert a község szimbóluma is lehetne

Máriakálnok - Rozárium kialakítását tervezik Máriakálnokon a nemrég nyílt falumúzeum és felújított park közelében. A kertben több száz tő rózsa kapna helyet, igazi turisztikai látványosságként.
Lobitz Ákos mosonmagyaróvári vállalkozó vetette fel egy rozárium kialakításának ötletét. A tervhez megfelelő területet a máriakálnoki önkormányzat ajánlott fel a nemrég nyílt falumúzeum és megszépült park közelében, ahová pályázati támogatással pihenőpadokat helyeztek el és információs tábla is útbaigazítást nyújt.

– Már korábban terveztük a falu különböző pontjainak parkosítását. Lobitz Ákossal megegyezett az elképzelésünk, így településünk örömmel fogadta a rozárium ötletét – hangsúlyozta Gáspár Emma, Máriakálnok alpolgármestere, aki úgy érzi, a lakók odafigyelnek a falu értékeire, nem jellemző a közterület rongálása. A falumúzeum kialakításánál is igazi összefogást tanúsítottak.

Terepszemle: Gáspár Emma és Lobitz Ákos feltérképezik a rózsakertnek szánt területet.
Terepszemle: Gáspár Emma és Lobitz Ákos feltérképezik a rózsakertnek szánt területet.

– Ezen a közel kéthektáros területen bemutatnánk, hogy olyan csodát varázsolhatunk ide, ami több látogatót vonzhat Máriakálnokra – fogott a munkálatok ecsetelésébe az ötletadó vállalkozó. Még idén elkészítenék a terveket, jövő márciusban kialakítanák az ágyásokat, ahol több száz bokor-, magas törzsű és futórózsa kapna helyet. Egy mosonmagyaróvári kertészeti áruda felajánlása mellett helyi civil szervezetek, vállalkozók, de akár magánszemélyek is „örökbe" fogadhatnának egy-egy virágágyást,
vagy annak egy kisebb részét, és elültethetnék saját rózsáikat.

A szakmai felügyeletet, a szükséges növényvédő szereket Lobitz Ákos vállalta, az önkormányzat feladata lenne a virágok gondozása, de ki-ki maga is ápolhatná saját növényeit.

A virágbarátok nemcsak a Magyarországon ismert és honos fajtákkal „ismerkedhetnének" meg, hanem különleges, ritka – és így igen drága – fajtákkal, igazi újdonságokkal is találkozhatnának. Mária-kegyhelyként nemcsak búcsúk idején vonzhatná az érdeklődőket, de akár a rózsa virágzásához kapcsolódó ünnepséget is tarthatnának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették a hitelt

Mosonmagyaróvár - Csalás vétsége miatt ítélt pénzbüntetésre a bíróság egy mosonmagyaróvári nőt és… Tovább olvasom