Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

A rotarys röntgenfőorvos

Mosonmagyaróvár - Tíz éven át vezette a Karolina Kórház röntgenosztályát a most nyugdíjba vonult dr. Budaházy György. A főorvos irányítása alatt sokat fejlődött a radiológia, bevezették többek közt – az országban az elsők között – a digitális röntgeneljárást.
– Háromféle ember létezik. Aki már volt röntgenen, akit most röntgeneznek és aki majd lesz – vallja dr. Budaházy György főorvos, aki tíz éven át egészen mostanáig, nyugdíjba vonulásáig vezette a mosonmagyaróvári Karolina Kórház radiológiai és ultrahangdiagnosztikai osztályát. Itt évente átlagosan mintegy 50 ezer beteg fordul meg. Az osztály vezetését dr. Galambos Eszter vette át.

Dr. Budaházy György 1989 óta dolgozik a a Karolina Kórház röntgenosztályán, a szakmai ranglétrát végigjárva, tíz éve vette át az egység vezetését. A főorvos mint mondja, a sok nehézség mellett számos sikert is elkönyvelhetnek, ám a szakemberhiány folyamatosan végigkísérte munkáját.

– Amikor az osztályra kerültem, négy radiológus látta el a feladatokat, majd évről évre folyamatosan csökkent a számuk, míg amikor átvettem a vezetést, egyedüli állandó szakorvos voltam az osztályon – mondja dr. Budaházy György. – Ez volt a legnehezebb időszak, külsős orvosokkal tudtuk csak megoldani a napi munkát. Ma már három állandó szakorvossal működik az osztály, ám még egy szakorvosra lenne szükség, hogy a hét közbeni készenlétet is meg tudjuk oldani.

Dr. Budaházy György: A szakemberhiány problémát jelent a radiológián.
Dr. Budaházy György: A szakemberhiány problémát jelent a radiológián.

– Tíz év alatt jelentős technikai fejlődésen ment át az osztály. Úgy vélem, a radiológiáé az egyik legfontosabb szerep a betegellátásban, hiszen pontos diagnózis nélkül nem lehet megtalálni a megfelelő kezelést sem. Így a Karolina Kórházban is minden igazgató felismerte ezt, és mindent megtettek a folyamatos fejlesztésért. A modern műszerekkel tompítani lehetett valamennyire a szakemberhiányt. A korszerű ultrahangkészülékek beszerzése mellett az elmúlt tíz év legnagyobb érdemének tartom, hogy városi kórházak szintjén az országban elsőként vezettük be a digitális röntgenvizsgálatot. Ezzel kiváltottuk az addig alkalmazott filmes technológiát. A fejlesztést tovább szeretnénk folytatni az úgynevezett e-radiológia létrehozásával.

Budaházy főorvos nyugdíjazása után is folytatja a munkát az osztályon, ám most már több ideje marad kedvenc szabadidős elfoglaltságára, a kirándulásokra és a horgászatra, valamint karitatív tevékenységre. Ő a helyi Rotary Club soros elnöke. Célja, hogy megvalósítsa – és ehhez forrást teremtsen – a fogyatékkal élők fogászati ellátását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káros napsugárzás: veszélyben a növények

Győr-Moson-Sopron - Nem csupán az emberi szervezetre, hanem a növényvilágra is káros az UV-B… Tovább olvasom