Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A rajzolás öröme

Levél - Nyugalomra és békére talál festegetés közben a levéli Paulikné Orosz Ildikó, aki a helyi alkotókör egyik legaktívabb tagja. A jövő évben nyugdíjba készülő asszony több technikát is kipróbált már: mostanság főként az olajfesték segítségével fejezi ki önmagát.

– Mindig is rajzolgattam, azonban a festészettel komolyabban 1993-ban kezdtem el foglalkozni – meséli Paulikné Orosz Ildikó. Családjában nem volt újdonság a képzőművészethez való ragaszkodás: édesanyja ugyancsak jó kézügyességgel rendelkezett, és egy másik közeli rokon is értett az ecset forgatásához.

Ildikó 1951-ben Mosonmagyaróváron született, de családot férjével huszonegy éve Levélen alapított. Négy gyermek édesanyja, mindannyiuk szívébe belopta a rajzolás szeretetét.

– A hosszú téli estéken papírt vettünk elő, és a rajzolás családi programmá alakult. A gyerekek a Barbie és a legó helyett ceruzákat kaptak és együtt élvezték az alkotás örömét – emlékezik vissza az édesanya, aki huszonhárom évig a Mofém-gyárban könyvelt, néhány éve pedig az óvári termálban helyezkedett el. Most még csak a szabad délutánokon vagy szabadnapokon tud időt szakítani hobbijának. Ám jövőre nyugdíjba készül, és már tervezgeti, hogy akkortól minden idejét a festészetnek szenteli.

Kezdetben ceruza- és tusrajzokkal próbálkozott, három éve szeretett bele az olajfestékbe. Eleinte a családtagok portréi készültek el, aztán sikerükön felbuzdulva tájképek, csendéletek születtek, sőt, aktokkal és absztrakt festményekkel is próbálkozik. Sokáig Karczagi Endre és Varga Görgy egyengette útját, majd Pintér Éva csiszolgatta tudását. Művészettörténeti és képzőművészeti könyvek is segítségére vannak az alkotásban. Munkácsy- és Csontváry-rajongó, de Picasso művészetét is nagyra értékeli.

A levéli otthonban több tucat kép árulkodik a festészet iránti vonzalmáról. Sokan térnek be hozzá megcsodálni a legújabb alkotásokat. Paulikné Orosz Ildikó már bemutatkozott Levélen, Mosonmagyaróváron és a felvidéki Ekecsen. Az óvári kórház gyerekrészlegén több képe is megtekinthető. Jövőre a Timár utcai Magyar Galériában tervez kiállítást.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszáradt a Malom-csatorna

Mosonmagyaróvár - A hetek óta tartó szárazság és rendkívüli kánikula miatt napról napra kritikusabb a helyzet a Mosonmagyaróvárt keresztül-kasul átszelő Malom-ági Lajta medrében. Mára szinte teljesen eltűnt a víz a folyóból. Helyenként még ugyan csordogál valamennyi a meder alján, ám már mindenhol átkelhetünk a csatornán akár száraz lábbal is. A meder kiszáradásának oka a kevés víz és a rossz állapotban lévő duzzasztómű. Tovább olvasom