Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A rajkaiak helyi vadászokat szeretnének

Földtulajdonosi fórumot rendeztek a minap Rajkán. A téma a vadászati jog és a földtulajdon kapcsolata volt, mivel a helyiek szerint az érintett vadásztársaság nem keresi velük az együttműködést.

Együttműködés hiánya

Az 1996-os vadászati törvény szerint a Bezenye és Rajka közötti, a főútvonal mellett keletre húzódó terület vadászati joga a Kisalföldi Erdőgazdaságot illette meg. Ezt a jogot azonban később átengedte egy másik vadásztársaságnak.
A helyi földtulajdonosok úgy érzik: ez a társaság panaszaikról tudomást sem vesz, nem keresi velük az együttműködést. A vadkárok rendezetlenségét, vetéseken található kocsinyomokat említettek a felszólalók. Konkrét sérelmek is terítékre kerültek: a vadászok néhány ízben megállították s jogtalanul a csomagtartójuk kinyitására kötelezték őket. A fórumra meghívták Pápai Tamást, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. erdészeti igazgatóját, és Törzsök Gyulát, a társaság fővadászát. A helyiek azt nehezményezték, ha valamelyiküknek gondja akad, akkor az illetékest nehezen, vagy nem is tudják elérni. A gazdák véleménye szerint nem veszik tudomásul a sérelmeiket, s nincs együttműködés a vadásztársaság és a földtulajdonosok között. Úgy gondolják, minimálisan elvárható lenne, hogy közösen egyeztessék a vetéstervet, s ismertethessék elképzeléseiket.

A helyieknek jobban örülnének

A rajkaiak és a bezenyeiek részéről az az igény is megfogalmazódott, hogy vadásztársaságtól függetlenül ésszerűbb lenne, ha az itteniek felügyelnék a vadászati jogot saját földjeiken. Úgy érzik, az erdőtársaságnál panaszaik nyitott fülekre találtak. Ígéretet kaptak arra, hogy sérelmeikkel a közeljövőben is hozzájuk fordulhatnak. A fórum szervezői egyébként aláírást is gyűjtöttek, s több mint 1500 hektár tulajdonosaitól kaptak meghatalmazást, hogy képviseljék őket ebben az ügyben. Amint a szervezők elmondták, Törzsök Gyulától korrekt tájékoztatást kaptak jogaikról, s összességében eredményesnek ítélték meg az összejövetelt. A jogviszonyok tisztázódtak, a téves információkat eloszlatták. A Kisalföld Vadásztársaság részéről elhangzott: ők az átruházott jogot bármikor visszavehetik, ha úgy ítélik meg, hogy az érintett társaság nem foglalkozik a földtulajdonosok panaszaival. A felek egyetértettek abban, hogy tiszta viszo nyokra van szükség, s további egyeztetésekben állapodtak meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtépőrekord

Két perc alatt 50 kemény borítójú, egyenként 736 oldalas telefonkönyvet sikerült kettéhasítania… Tovább olvasom