Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A professzor, akiről még magyar nóta is született

Karkovány Ákos 135 éve, Tiszaroffon született 1875. március 8-án. Nagyon népszerű volt a hallgatók körében, sőt, egy nótaszerző, volt huszártiszt diákja ˝nótát˝ is írt róla.


Karkovány Ákos, a magyaróvári Gazdasági Akadémia professzora 135 éve, Tiszaroffon született 1875. március 8-án és Magyaróváron hunyt el 1939. január 25-én. Középiskolát Aradon, egyetemet Budapesten, a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) végzett, majd itt oktatott. Ő az első hazai szántóversenyek szervezője. Az első világháborúban Przemysl erődvárosba kerül, s ő lesz az erődítési munkálatok irányítója.

Karkovány Ákos síremléke.
Karkovány Ákos síremléke.

Hadifogolyként Csitába viszik, ahol egy gépjavító üzemet irányít, végül társaival Kínába szöknek az orosz polgárháború elől. Itt egy angol tulajdonú nagy ipari cégnél vezető. Hivatali útjai során bejárja a fejlett országokat, így az USA-t, Japánt. A kínai belháború kitörése után hazatelepül. Elnyeri a Magyaróvári Akadémia professzori állását – egyben a Gépkísérleti Intézet igazgatóságát: 1932–39 között korábbi tapasztalatait az oktatásban, fejlesztésben és közművelődésben itt hasznosítja. A helyi Múzeum Egyesület tagja, majd elnöke lesz. Sok ismeretterjesztő előadást tart, főként Kínáról. Zenekritikai cikkei is megjelennek a szakcikkek és tanulmányok mellett. Nagyon népszerű a hallgatók körében, sőt, egy nótaszerző, volt huszártiszt diákja ˝nótát˝ is ír róla. Hallgatói közül Rázsó Imre például később a BME-rektorságig jut el. Magyaróváron az 1932-ben tartott akadémiai tanévnyitójában felvetett gondok ma is időszerűek: szólt a termelés ázsiai kiszervezésének várható európai kárairól és a rosszul tervezett presztízsberuházások szükségszerű csődbe jutásáról. Elképesztő tárgyi ismeretekkel és nyelvtudással rendelkezett. Síremléke az óvári temetőben áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyirányúsították a Csaba és a Kert utcákat

Mosonmagyaróvár - Egyirányúvá tették a Csaba és a Kert utcákat, hogy megoldást találjanak az ott… Tovább olvasom