Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A paprétiek is dunakiliti vizet ihatnak

Bezenyén a beruházás körüli látszólagos nagy csönd ellenére a helyiek bíznak a „Kristályváros” megvalósulásában. A hírek szerint a befektetni szándékozók megbízottai további földvásárlásokról tárgyalnak.
Schmatovich Mátyás, Bezenye negyedik ciklusát töltő polgármestere a falu mostani állapotát ugyan helyben járásnak érzi, azért még optimista a falu jövőjét illetően és a választási ciklus végéig jó néhány feladaton szeretne sikeresen túljutni.

A település költségvetését alaposan megterheli a közalkalmazotti béremelésből származó többletkiadás, az „önhikis" pályázat sikerére pedig nem lehet alapozni, s ha szerencsével is jár, a nyert összeget elnyeli a működtetés. Így gyakorlatilag fejlesztésre nincs pénze az önkormányzatnak. Ennek ellenére egy nagyberuházást mégis elindítanak: kiépítik a papréti egészséges ivóvízhálózatot, a településrészt bekapcsolják a dunakiliti bázis rendszerébe. A projekt anyagi hátterét célzatos spórolás eredményeként hosszú évek alatt gyűjtötte össze az önkormányzat, mert az egészségmegőrzést mindennél fontosabbnak tartja.

Emellett folytatják az utak karbantartását, bár az állapotuk helyenként a teljes felújítást igényelné, ám most többre nem telik. Jelenleg építik a kábeltelevízió-hálózatot és a szebb faluképért szeretnének még költségkímélő eszközökkel tenni.

Mostanra elfogytak az építési telkek a faluban. A rendezési terv 46, Papréten további 20 telek kialakítását teszi lehetővé, ám ezek kimérésére, közművesítésére nincs kerete az önkormányzatnak, ezért a folyamatba vállalkozók bevonását tervezik.

Az iskolában és az óvodában horvát nemzetiségi oktatás folyik. A színvonalat horvát anyanyelvű pedagógusok garantálják. Az intézmények közművesítettek, az iskola régi épületének tetejére ráférne a felújítás, de néhány nyílászáró cseréje is hozzájárulna a takarékos működéshez. A feladatokat ütemezve, kis lépésenként kívánja teljesíteni az önkormányzat.

Mindezek ellenére a polgármester optimista, amit néhány bontakozó, a település jövőjét hosszú távon megalapozó befektetési szándékra alapoz. Konkrétumokról ugyan nem beszélt, de információink szerint a bizakodás kapcsolatba hozható a „Kristályváros"-nak nevezett határközeli megapark terveivel, amiről április elején az érintett osztrák beruházó jogi képviselője úgy nyilatkozott: részleteket a szerződések jogerős lezárta után remélhetünk. Az viszont tény, az utóbbi időben megszaporodtak a tárgyalások és földvásárlások errefelé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják az intézményeket

Újrónafőn nem lesz csoportösszevonás az iskolában, de Európa-szobát alakítanak ki, polgárőrség… Tovább olvasom