Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A pályázat kész, jöhetnek a milliárdok

Szigetköz - Közel tizenegymilliárd forintot céloz meg a vízügyi igazgatóság azzal a napokban beadandó pályázattal, mely az alsó-szigetközi vípótlást és a Mosoni-Duna rehabilitációját tenné lehetővé. Az önrész nélküli meghívásos pályázat kétfordulós, sikeres elbírálás esetén még idén megköthetik a szerződéseket.
„Már elküldtük az anyagot a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatósághoz. A szabály szerint egy héttel a beadás előtt ott is átnézik: várhatóan még a héten benyújtjuk a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodásának rehabilitációját, valamint a szigetközi mentett oldal és hullámtér vízpótló rendszerének ökológiai célú továbbfejlesztését megcélzó, összesen mintegy tizenegymilliárdos pályázati anyagot" – mondta Janák Emil vízügyi igazgató. Hozzátette: az ügyben döntés – remélhetőleg – az első negyedévben születik. Mindkét pályázat vízjogi engedéllyel rendelkezik, s kedvező elbírálás esetén 2008–2009-ben a szerződések megköthetőek.

Átvágás: ha elnyerik az uniós forrást, munkagépek dolgozhatnak az alsó-szigetközi vízpótláson. Fotó: Kisalföld-archívum, felvételünk illusztráció

A pályázat egyik része, a már elengedhetetlenül szükséges alsó-szigetközi vízpótlás: milliárdokba kerül, s rengeteg munkával jár. Többek közt fenékküszöböt kell építeni az Ásványi-ágnál és a Bagaméri-ág torkolatánál, kialakítani az Árvai-zárást, a Hosszúkői-Duna-ág kiágazásánál átereszt és bukót építeni, kotrási munkákat végezni. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelet a napokban zárta le az előzetes vizsgálati eljárást: megállapítása szerint a tervezett tevékenység környezeti hatásai jelentősek, melyet környezeti hatásvizsgálat keretében kell feltárni. A vízügyi igazgatóság kérte, hogy a hatóság külön kezelje a hullámtéri és a mentett oldali vízpótlás engedélyezési kérdéseit, mivel utóbbi esetében nem lát jelentősebb környezeti hatásokat: a felügyelet elfogadta a kérést. Az ásványi, bagaméri és patkányosi ágrendszer rehabilitációja során a cél az 1950-es évek vízszintjeinek visszaállítása, a fő- és mellékág közötti kapcsolat kialakítása és fenntartása. A mellékágak vízpótlását vízszintemeléssel oldhatják meg, a patkányosi és a bagaméri ágrendszerben kotrás lenne, míg az Ásványi-ág szintjét torkolati fenékküszöbbel emelnék, valamint csónakátemelő és kikötő is létesülne.


Észrevétel

Ásványráró önkormányzata – a hatóság által – a vízügyi igazgatóság részére is megküldött észrevétellel élt a tervezett beruházással kapcsolatban, s a környezeti hatások feltárása érdekében környezeti hatásvizsgálat elvégzését tartotta szükségesnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdára halasztották a síelő műtétjét

Mosonmagyaróvár - A St. Pölten-i kórházban szerdára halasztották annak a tizenhét éves… Tovább olvasom