Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A népzene kedvelői együtt ropták a táncot Mecséren

Alternatív helyszínre hívta idén a népzene kedvelőit a Ladikos Fesztivál. Több százan látogattak ki szombaton Mecsérre, ahonnan idén sem hiányzott a néptánc, a népzene és a finom étel-ital.

Ahogy minden évben, idén is hosszas készülődés és lelkes várakozás előzte meg a mecséri Ladikos Fesztivált. Bár az árvíz megpróbált közbeszólni – a sokak által várt rendezvény nem maradt el, csupán egy másik helyszínre költözött.

Csaplár Zoltán, a község polgármestere elmondta, az árvízi védekezés során nagyon sok önkéntes segített. „Egy kellemes szórakozásra vártuk őket vissza" – mondta a rendezvény
délelőttjén. Hozzátette, nagyon örül annak, hogy a színpadon a község lakói is megmutathatják tehetségüket és összetartásukat a délutáni faluszínház alkalmával.

A Kolo Slavuj Ausztriából érkezett a rendezvényre.
A Kolo Slavuj Ausztriából érkezett a rendezvényre.

Vasváry Annamária Tahitótfaluról érkezett, már másodszor vesz részt a fesztiválon. „Tavaly vendégként, idén fellépőként jöttem a Gereben együttessel és a családommal. A rendezvény előnye, hogy nagyon családias, mindenki barátságos. Ilyenkor neves zenekarok lépnek színpadra. Az időjárás is kedvező idén, az ételek is finomak, nem is tudjuk, hogy langallót, kolbászt vagy sült halat együnk" – mondta Annamária.

Milincic Gágyor Béda három gyermekével jött Lébényből a rendezvényre. „Fantasztikus a szervezés, évről évre egyre több érdeklődőt vonzanak a programok. A gyerekek is nagyon élvezik. Ameddig ébren tudnak maradni, addig maradunk" – mondta az édesanya.

Milincic Gágyor Béda és a gyerekek: Ancsa, Ákos, Lázár is élvezték a fesztivál hangulatát.
Milincic Gágyor Béda és a gyerekek: Ancsa, Ákos, Lázár is élvezték a fesztivál hangulatát.

Az idei fesztiválon fellépett és fergeteges hangulatot teremtett többek között a Söndörgő együttes, a 30 éves Zengő együttes, a Mecséri Trió Énekegyüttes, a kolozsvári Ördögtérgye együttes, Pali Marci és Bandája, az Ádám István Emlékzenekar, Boka és mecséri társulata, a Buzai Asszonyok és Hódolóik, a CimbaliBand, Csiba Júlia és zenekara, a Fokos, a Gereben, a Kolo Slavuj és számos néptánccsoport.

Ladikos-történelem. A fesztivál története nyolc évvel ezelőtt kezdődött, a község szokásos gyermeknapi rendezvényére készült. Néhányan elhatározták, hogy megpróbálnak összeállítani egy olyan programot, amilyet még nem látott a falu. Mára a mecséri Ladikos Fesztivál a Szigetköz, illetve a tágabb térség egyik kiemelkedő kulturális rendezvényévé vált, s évről évre több száz vendéget vonz. A fesztivál bemutatja a Kárpát-medence magyarságának, illetve a velünk szorosan együtt élő etnikumok népzenei, táncos- és szokáshagyományait. Az igazi „ladikos" hangulatot a zene, a tánc, a vásári komédiás előadások, képzőművészeti kiállítások, kézműves-foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók együtt teremtik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig 14 évesen nyerte meg a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt

A 13 és fél éves Lara Bocskor nyerte meg a héten lezajlott XII. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom