Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A megvalósításon múlik a siker

Elkészült Mosonmagyaróvár „jövőképe”, mely 15 évre szabhat a városnak irányt. A tanulmány tizenöt alapelemet tartalmaz és három kitörési pontot jelöl meg.
Konferencián mutatták be a Mosonmagyaróvár jövőképét összegző tanulmányt, amelyet egy budapesti cég készített el közel két és fél hónap alatt, 3,6 millió forintért.

A növekvő város gondolata

A „jövőkoncepció" a város közel 400 közéleti, szakmai és magánszereplőjének véleménye és a készítők szakmai hozzáértése nyomán kerekedett ki. A dokumentum az alapját és egyben első lépését is jelentheti a település középtávú területfejlesztési, tervezési folyamatainak. A tanulmány részletekre bontása, a közvetlen és távlati feladatok megállapítása az elkövetkezendő időszak feladata. A siker igazi mércéje a megvalósítás lesz.

A tanulmány két jelentős jövőképelem-csoportot állapított meg: az egyikbe a város fejlesztésének alapjait, míg a másikba az erre felépíthető kitörési pontokat sorolta. A 15 alappontban hangsúlyos a „növekvő" város gondolata. Központi szerepet kell kapnia a természetnek és az egészségnek. Az infrastruktúra és a közbiztonság terén legalább az eddig elért szintet kell tartani.

Az oktatás, képzés kapcsán az élethosszig tartó tanulás, a város igényeihez való alkalmazkodás a cél. A tanulmány utal rá, a hozzászólások pedig megerősítették, hogy a város jövője több lábon álló, stabil gazdasági környezet nélkül elképzelhetetlen. Az alapot és az egyedi értékeket is meghatározza az egészségügyi ellátás. Az összefoglaló rámutat még Mosonmagyaróvár regionális, közlekedési és logisztikai szerepéből adódó előnyeire.

A meglévő értékekre kell építeni

Kitörési pontként a dokumentáció a város természeti adottságai-

ra, épített értékeire, az egészség megőrzésére, a gyógyító szolgáltatásokra és az egyediséget hangsúlyozó kulturális és művészeti programokra fokuszáló idegenforgalmat említi. Másodikként a település igényeire épülő regionális és EU-kapcsolatokat is felvállaló oktatási, tudományos központ szerepet, harmadikként pedig a lakók indentitástudatának erősítését hangsúlyozza.

Botos Gábor főtanácsos elmondta: a tanulmányt eljuttatták a környező településekhez is, ahonnan augusztus végéig várnak véleményeket. A következő hetek feladata lesz a főbb pontokhoz kapcsolódó részprogramok kidolgozása.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízifesztivál Dunakilitin

Harmadik alkalommal rendezett vízifesztivált a Felső-szigetközi Szabadidő- és Vízisport Egyesület a… Tovább olvasom