Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A mátrixrendszer a főorvos távozásának oka

A mátrixrendszerre való átalakulás miatt távozott a mosonmagyaróvári Karolina Kórházból dr. Vermes Tamás traumatológus főorvos.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház baleseti sebészeti osztályának létrehozója és vezetője, dr. Vermes Tamás októbertől a megyei Kórházban folytatja munkáját. Dr. Vörös László Kórházigazgató a Kisalföld szombati számában úgy nyilatkozott, hogy a mátrixrendszerre való átállás és a főorvos távozása között nincs közvetlen összefüggés. Az igazgató szerint a várható központi intézkedések miatt a baleseti sebészet a megyei szintű Kórházakban működik majd magasabb szinten, a többi Kórházban pedig egy bizonyos szintig ellátható.

Dr. Vermes Tamás távozása okán lapunk megkereséseit ez idáig elutasította, mondván, nem kíván elsőként megnyilvánulni ebben a kérdésben. Az igazgató kijelentését követően azonban úgy vélte: fontos, hogy kollégái és a betegek tisztában legyenek döntésének hátterével.
– Közismert, hogy a szakmánkat csak szigorúan szabályozott személyi és tárgyi feltételek együttes megléte esetén lehet biztonságosan művelni, ezért valóban országos tendencia a centrumok irányába való elmozdulás. A Karolinában a szeptember elsején bekövetkezett visszafordíthatatlan szerkezeti, szervezeti átalakítások és az elmúlt évben történt személyi változások olyan feltételeket teremtettek, amelyek között már nem tudom tovább biztosítani az eddig megszokott és a lakosság által jogosan elvárt szakmai színvonalat. Az értékvesztést pedig nem tudom vállalni.
– Tavaly nyáron a Kórházban valamennyi szakma képviselője aláírt egy nyilatkozatot, amiben megfogalmaztuk, hogy a mátrixrendszerre történő átalakulás minőségromláshoz vezet. A tulajdonos végül hosszú várakozást követően idén nyáron döntött erről. Nem világos azonban előttem, hogy milyen szempontok szerint hozták ezt a döntést, hiszen a gazdasági mutatók egyértelművé tették, hogy a sebészeti típusú szakmák közül egyedül a traumatológia termel nyereséget a Kórháznak, és jelentős kiaknázható piaccal is rendelkezik, míg a másik kettő szakma több tízmillió forintos hiánnyal működik.

– A rekonstrukció második ütemének megindulásával rendkívül feszes és rövid határidejű átalakítás kezdődött el a Kórházban. Ennek a kommunikálása és kivitelezése olyan helyzetet teremtett mind a betegek, mind pedig a dolgozók számára, ami lényegesen több „apró kellemetlenségnél". Sokkal inkább nevezném méltatlannak, mert nagymértékben romlottak az ápolási és ellátási körülmények. Úgy vélem, alaposabb, átgondolt szervezéssel mindez elkerülhető lett volna. Erre még időben javaslatot is tettem a Kórházvezetésnek.

– A mátrixos átalakulás nem oldja meg a valódi gondot, a traumatológus szakorvosi hiányt. A tényleges problémát a humán erőforrás területén kellett volna kezelni. Az új sürgősségi ellátó kialakítása óta folyamatosan jelzem a Kórházvezetésnek, hogy a személyi feltételek miatt hosszú távon nem tudjuk működtetni a traumatológiát. Ennek ellenére a feltételek nem változtak, a munkaerőhiány egyre nagyobb gondot jelent – fogalmazott dr. Vermes Tamás.

A főorvos azzal kapcsolatban, hogy lát-e lehetőséget a visszatérésre a Karolina Kórházba, elmondta: biztos abban, hogy ez a Kórház nem vonulhat ki teljesen a sérültellátásból, erre nagy a lakossági igény. Éppen ezért a vezetőségnek felajánlotta, hogy szívesen áll az intézmény rendelkezésére a sérültellátás szervezésében, akár a végzésében is az átalakítást követően. Jól meghatározott célok megvalósítása érdekében nyitott az együttműködésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülni a kockázatot

A mosonmagyaróvári Magyar Szív Egyesület tagjainak tartottak előadást az elmúlt hétvégén a magas… Tovább olvasom