Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A kultúra marad a volt iskolákban

Kistérség - Mi lesz az iskolák sorsa a bezárást követően? Körképünkben annak jártunk utána, hogy az önkormányzatok hogyan hasznosítják a megszűnt tanintézmények épületeit.

Tavaly döntött Jánossomorja képviselő-testülete a Karner-iskola megszüntetéséről: a diákokat azóta részlegesen integrálták a Klafszky-tagiskolába. Az épületet, bár eredetileg huszonötmillió forintért értékesítették volna, végül a második sikertelen árverést követően, tizenkétmillió forintért a Kozma-Glázer család vásárolta meg.
– Szeretnénk megőrizni a város főterének egységes képét, úgy, hogy az épületet a mai igényeknek megfelelően modernizálnánk – magyarázza Glázer-Kozma Edit. Az önkormányzattal kötött szerződés alapján itt lel otthonra a helytörténeti múzeum: kezdetben az épület középső részén egy nagyobb szobában, melyet Glázer Norbert szerint akár már néhány héten belül birtokba vehet a gyűjtemény.

Jánossomorján a város kulturális fejlődését célozzák különböző programok szervezésével.

2010-ig új épületszárny építésére tettek ígéretet, ezt a város húsz évig ingyen használhatja. Emellett elkészül egy szabadtéri színpad is.
A nemrég vásárolt kétszázötven négyzetméteres épület állagmegóvása elsődleges szempont. Számításaik szerint még a vásárlási árnak megfelelő összeget kell felújításra költeniük: a tető-, villany-, vízvezetékcsere mellett a fűtés és a nyílászárók korszerűsítése is várat magára. Az épület első részében kiadó üzlethelyiségeket hoznak létre és egy gondnoki lakást is terveznek.

A család multikulturális központ kialakítását álmodta meg a valamikori iskola helyére: a város kulturális fejlődését célozzák meg, művésztelepek és más programok szervezésével. A tanintézmény egy régebbi (1901-ben épült), 350 négyzetméteres épületszárnya – az újonnan vásárolt mögött – már a korábbiakban a Kélon Bt. (a Glázer-Kozma család vállalkozása) tulajdonába került. Itt már berendeztek egy galériát és műtermet, melyet a Kármentő Egyesület működtet: tárlatokat rendez, kézműves-, zenés-táncos foglalkozásokat tart. Jelenleg konferenciatermet alakítanak ki, mellette hét vendégszobával.

Várbalogon 2004 őszétől zárta be kapuit az iskola. Azóta ideköltözött a helyi nyugdíjasklub és berendeztek egy konyhát és egy teleházat. Az önkormányzatnál többen is érdeklődtek arról, hogy kibérelnék az épületet, de komolyabb ajánlat nem érkezett. Legutóbb egy német állampolgár jelezte, hogy töltőüzemet alakítana itt ki – tudtuk meg Odor Ernő polgármestertől.

 Mecséren csak az alsó tagozat maradt a helyi tanintézményben. A felszabadult termek egyikében tornaszobát alakítottak ki: ez nemcsak a diákokat szolgálja, hanem különféle tánctanfolyamoknak ad otthont és esténként fiatalok-idősek is ide járnak tornászni.

Az újrónafői iskola épületében tavaly szeptembertől nincs oktatás. Kertész Attila polgármester szerint az ingatlant megtartanák. A helyi önkormányzat közösségi házat képzelt el a falak közé: a kivitelezési tervek most készülnek, és pályázati források támogatásával remélik, hogy akár már jövő évtől az újrónafőiek itt művelődhetnek. Addig is a sport- és zenekedvelők, illetve a polgárőrök hasznosítják.
Glázer Norbert: Néhány héten belül már ebbe a terembe költözhetne a helytörténeti múzeum.

Olvasóink írták

 • 2. Lakos 2008. február 15. 13:26
  „Tisztelt E´n!
  Irigy, rosszindulatu´ egyszerü emberek mindig voltak e´s lesznek.
  nem tehetsz ro´la, ilyen a magyar mentalitäs, nem tud örülni a jo´nak, csak a rosszat lätja mindenben. te mit tette´l ediig a falutoke´rt?(värose´rt)????”
 • 1. én 2008. február 14. 17:58
  „Norbika a Templom az marad az egyházé ugye?
  Mert az após már lenyulta ezt az utcát a mozitól idáig!
  Hiába ezek a becsületes komcsik mindenhez hozzáférnek!
  Na ennyi tehát a TEMPLOM az egyházé.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradásban élenjárók

Mosonmagyaróvár - A Magyar Vöröskereszt Mosonmagyaróvári Területi Szervezete évek óta regionális és… Tovább olvasom