Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A kultúra legfiatalabb lovagja

A kimlei Glogovácz Istvánt a magyar közművelődésért végzett munkájáért Budapesten lovaggá avatták.
Glogovácz István a kulturális lovagi cím átvétele után.
Glogovácz István zenét szerez, színdarabokat ír, a kimlei Kemene néptáncegyüttes utánpótláscsoportjainak a vezetője, a Kimlei Kulturális Egyesület elnöke. Mindemellett szülőfaluja turisztikai életének fellendítéséért terveket készít. Így készült el a szabadtéri kemencéjük, s létrehoztak egy tájházat. Van már látványtervük is a kimlei kultúrközpontról.

Glogovácz Istvántól megtudtuk, hogy 1999 óta évente legfeljebb harminchatan kaphatják meg e kitüntető címet. Jelenleg megyénkben három, Magyarországon pedig 256 lovag él, közülük István a legfiatalabb. A január 22-i gálaműsor életre szóló élményt nyújtott számára. A több mint négyórás programon minden évben egy külföldi és egy hazai település mutatja be kulturális életét. Az elején koronaőrök viszik a terembe a magyar királyi korona másolatát, a jelölteket karddal a magyar kultúra lovagjává avatják, majd a Szent Korona másolata előtt fejet kell hajtaniuk.

Ezután bejegyzik a nevüket a lovagok nagy aranykönyvébe, végül oklevelet és emlékérmet kapnak.
Kimle kulturális életének fő támogatója az önkormányzat, de számíthatnak a helyi vállalkozók segítségére is. Évente három nagy rendezvényük van: májusban a Kis-Duna Nemzetiségi Folklórtalálkozó, augusztusban a vízi karnevál keretében minden évben bemutatnak egy színdarabot, karácsonykor pedig kulturális műsorral kedveskednek a helyieknek. A kulturális egyesület nyáron el szeretne jutni Görögországba.

Májusban a folklórtalálkozóra Szerbiából is várnak vendégeket. Augusztusban mutatják be a Bölcsőtől a sírig, avagy egy emberélet sorsfordulói című darabjukat. Távlati terveik között szerepel egy óriásprodukció, A vérszerződés bemutatása. A forgatókönyv elkészült, az előadás anyagi fedezetét azonban meg kell teremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati lehetőségekben bíznak

Rajka önkormányzata stabil, de visszafogott gazdálkodással sikeresen teljesítette az elmúlt két… Tovább olvasom