Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

A korszerűsítés után megszűnhet a disznószag

Évek óta minden nyáron visszatérő probléma Mosonmagyaróváron, a város határában, a 86-os út melletti Lajta–Hanság sertéstelepéről áradó bűz.

Pályázatok segítségével több százmilliós beruházásokkal korszerűsítené sertéstelepét a Lajta–Hanság. Ezzel a tervek szerint csökken majd az onnan kiáramló bűz is, amivel a szél gyakorta beteríti Mosonmagyaróvárt.

A telep irányából gyakorta fújó szél miatt esténként szinte az egész városban érezhető ez az átható szag. Többen úgy gondolják, a sertéstelep megszüntetése hozna megoldást a problémára, sőt, a tavalyi helyhatósági választások idején az egyik polgármesterjelölt is megválasztása esetére a disznószag elűzését ígérte.

A jelöltből nem lett városvezető s a szag is maradt. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állattartás ilyen kellemetlen – ám egyáltalán nem légszennyező – mellékhatásokkal jár, illetve a sertéstelep évtizedekkel ezelőtt létesült, majd ezt követően terjeszkedett irányába a város.

– Hagyományosan és megfelelő mezőgazdasági kultúrával tenyésztenek sertéseket a város melletti telepen – mondta el lapunk érdeklődésére Sótonyi László, a mosonmagyaróvári Lajta–Hanság rt.-t is tömörítő Mezort Zrt. vezérigazgatója. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a tevékenységgel a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzák a környék lakóinak. A vezérigazgató szerint tudomásul kell azonban venni, hogy a város köréépült a sertéstelepnek.

A társaság mintegy 400 millió forintos támogatásra pályázik a trágya- és
hígtrágyakezelés korszerűsítésére.

Emellett 250 milliós teleprekonstrukciós beruházásra is pályáznak. Mindezek eredményeként nem csupán korszerűbbé és hatékonyabbá válik az állattenyésztés, de az új technológiának köszönhetően – amivel többek közt a lehető legnagyobb mértékben zárt rendszerűvé teszik a trágyakezelést is – várhatóan lényegesen kevesebb szag áramlik majd ki a telepről.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelátóval bővül a tornacsarnok

Helyi vállalkozókkal épülne meg az a lelátó, melyet a lébényi sportcsarnok mellé emelnének fel és akadálymentesítésére is gondoltak. Az építkezéshez szükséges több mint tízmillió forint felét az önkormányzat pályázati pénzből, másik részét hitelből fedezné. Tovább olvasom