Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

A kórház, a sportcsarnok, a számok meg a mutogatás

Mosomagyaróvár - „A város 150 milliós hitelt ad a likviditás biztosítására, de ha hosszú távon nem változik a központi finanszírozás, akkor a kórház működésében szűkítéseket kell bevezetni" – mondta Szabó Miklós polgármester félidős értékelőjében a Karolina Kórház esélyeiről.
Adatrögzítés

– Egy éve arról beszélt, hogy nem lesz visszafelé mutogatás, vagyis nem az előző testület mulasztásaival magyarázzák a bizonyítványt. Legutóbb viszont a szocialista vezérszónok úgy fogalmazott, hogy a kétéves beszámolójukban a semmittevésüket leplezik a visszafelé mutogatással. Nos, mutogatnak vagy sem? – kérdeztük a félidős polgármestertől.

– Továbbra sincs visszafelé mutogatás, mindössze a pénzügyi helyzet elemzése kapcsán említettük meg, hogy 2007-re 123 millió forintos kifizetetlen útépítési számlát örököltünk és a korábbi testület rendszeresen vett fel munkabérhitelt. Ennyi volt mindössze a tényszerű adatrögzítés a beszámolómban. Az elmúlt két évben Mosonmagyaróvár testületében komoly politikai csatározások, viharok nem voltak. Ez köszönhető elsősorban annak, hogy az előző ciklusban elindított és általunk is jónak vélt beruházásokat folytattuk, befejeztük. Nem a múlttal, hanem a jövővel foglalkozunk.


– A tényszerűségnél maradva, egy éve a Kisalföldnek azt mondta: két dolog biztosan megvalósul mostanáig: a 22 panelház, 1040 lakás felújítása, s a kereskedelmi és szolgáltatási park beindítása. Betartották az ígéretet?

– A panelkorszerűsítés mintegy 420 millió forintos beruházást jelentett. Öröm, hogy helyi vállalkozások végezhették el kiváló minőségben a felújításokat. Az már sajnálatos, hogy az új pályázatokat nem az önkormányzatra írták ki, hanem a lakóközösségekre. Az önkormányzat továbbra is támogatja ezeket a terveket, ám úgy tűnik, hogy a pályázatok jelentős csúszásban vannak. A szolgáltató és kereskedelmi parkban az infrastruktúra kiépítése heteken belül befejeződik: teljes közművel, utakkal, közvilágítással ellátott területet vehetnek birtokba a vállalkozások és jelentős marketingtevékenységet is kifejtünk, hogy mihamarabb gazdára találjanak itt a telkek. A park mintegy 30 hektárjából 4–5, vagyis az összterület 15–20 százaléka kelt el eddig.Szűkítéseket kell bevezetni


– Ugyancsak egy éve fogalmazott úgy, hogy a Karolina Kórház akkori, 260 milliós adósságállományának növekedése megállt. Ehhez képest a mostani átvilágítás 358,8 milliós mínuszt mutatott ki. Akkor mi történt a kórházban?

– Tavaly óta a finanszírozási szint 1,2 százalékkal javult, ugyanakkor volt 8 százalékos infláció. A két szám különbsége pontosan ezt az adósságnövekedést tükrözi. Az egészségügy finanszírozása komoly országos gond. Bár a kórház önkormányzati fenntartású, a finanszírozását központilag kellene megoldani. Ebben várjuk a kedvező változást, hiszen az önkormányzat hosszú távon nem tudja ezt a különbözetet megfizetni.


– Az átvilágításhoz kapcsolt intézkedési tervben konkrét változtatásokat is kérnek a kórház menedzsmentjétől. Ez mit jelent?

– Az önkormányzat egészségügyi bizottsága most foglalkozik az átvilágítás kapcsán megfogalmazott intézkedésekkel. A város 150 milliós hitelt ad a likviditás biztosítására, de ha hosszú távon nem változik a központi finanszírozás, akkor a kórház működésében szűkítéseket kell bevezetni.


– A szűkítés személyi, tárgyi, szakmai lehet?

– A részletek kidolgozása a menedzsment feladata. Ám a politikai döntést nekünk kell meghozni. Esetleg egyes tevékenységek megszűnhetnek a Karolinában. A jobb kihasználtságot kell előtérbe helyezni.


– Ugyancsak tavaly fejtette ki, hogy a Kálnoki út mellé tervezett sport- és szabadidőcsarnok eredeti megvalósítását az önkormányzat nem tudja vállalni a jelenlegi pénzügyi feltételek mellett. Ehhez képest most egy új sportcsarnokterv látott napvilágot. Mi a magyarázata ennek az éles fordulatnak?

– A kampányban is azt mondtuk, hogy önerőből valószínűleg a város nem fogja tudni vállalni a Kálnoki úti terveket, s alternatív helyszíneket vizsgálunk meg, egyelőre itt tartunk. Pályázati lehetőségek nincsenek, a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben ennek költségeit a város valószínűleg nem tudja állni. Igaz, a hiány növekedésének ütemét sikerült megtörnünk, ám az elsődleges cél az eladósodás megállítása. Olyan beruházásokat szabad csak vállalnunk, amelyek jelentős pályázati támogatással, így kevés önkormányzati önerővel bírnak és később adóbevételt hoznak.


– A mostani sportcsarnoktervnél maradva mi indokolná az új helyszínt?

– Hangsúlyozom: egyenlőre ott tartunk, hogy alternatív lehetőségeket vizsgálunk, s esetlegesen olcsóbb megoldáson gondolkodunk.


Szabó Miklós: Elvünk, hogy inkább kevesebbet, de jó minőségben  Fotó: Méhes
Szabó Miklós: Elvünk, hogy inkább kevesebbet, de jó minőségben Fotó: Méhes

Kevés pénz és sok munka

– A gondolkodásról jut eszembe, hogy egy ellenzéki képviselő nemrégiben úgy értékelte a kormányzó frakció kétéves teljesítményét, hogy mindössze PR-politizálás folyik és látványelemekkel próbálják leplezni a kormányzó erők tehetetlenségüket és egymás közötti politikai feszültségeiket.

– A vélemények helyett én a tények pártján állok. Kezdetkor is azt mondtuk, hogy azokat a feladatokat meg fogjuk oldani, amelyekhez kevés pénz és sok munka kell. Ehhez minden pályázati lehetőséget igyekszünk megragadni.


– Hány pályázatot adott be a város, s milyen hatékonysággal?

– Jól szerepeltünk: hét nagypályázatunkat befogadták. Nyertes projektünk tíz, elutasítottak hármat.


– A nagypályázatok közül melyik a legjelentősebb?

– Egyrészt a bölcsőde, amely már meg is valósult, a Mowin parkos pályázatunk, a Bezenye felé menő kerékpárút, a szakképzési TISZK-rendszer kialakítása. A szennyvíztisztító-fejlesztés is első fordulóban befogadtatott. A nyertes pályázatoknál közel egymilliárd forint a támogatás, és ehhez mintegy 500 milliós önrészt kell hozzátenni. Ezen túl sikerült kimozdítani Csipkerózsika-álmából, a vasút és az autópálya közötti ipari park fejlesztését is, hiszen a lecsatlakozást már építik. Befejeződött a várpince rekonstrukciója, a Fekete István úti csatornázás, öt új játszótér épült, s a régen várt Erkel utcai körforgalom. A közterületek megújultak, a gimnáziumi és a városközponti sportpálya felújítása megtörtént, épül Mosonban egy műfüves pálya. Átadtuk a 25 lakásos szakemberlakást. Fontos, hogy az elvégzett munkák, főleg az utak, olyan minőségben épültek meg, ellentétben a korábbi időszakban megszokottól, hogy egyetlenegy sem süllyedt meg. Elvünk, hogy inkább kevesebbet, de jó minőségben. Folyik a Nepomuki-szobor felújítása. Úgy érzem, a városháza működése szolgáltatóbbá vált, s olyan rendeleteket alkottunk, melyek a nagyobb rend irányába mutatnak. Így a köztéri italozás megtiltása, s a segélyezés a jogszabály szerinti közmunkához kötése.Feszültségek és víziók

– No és a kormányzó erőkön belüli feszültségek...

– Vannak bizonyos nézetkülönbségek. Ezek elsősorban abból fakadnak, hogy képviselőink nagy lendülettel vetették bele magukat a munkába, rengeteg elképzelésük van. Ám lehetőségeink végesek, és néha népszerűtlen intézkedéseket is meg kell hozni.


– Szó esett interjújában egy évvel ezelőtt arról, hogy a zsugorítás szükségszerű. Meddig tart még a zsugorodás?

– A legszükségesebb változtatásokat az intézményhálózatban végrehajtottuk. Így a szakképzési rendszer átszervezése, a kollégiumok összevonása, de a jelen gazdasági helyzetben intézményeink működési színvonalának megőrzése is már nagy vívmány. Azt lehet elosztani, amit megtermel a város.


– Van néhány nagy visszhangot kiváltott tervük: Futura, ’56-os emlékhely és múzeum, iparűzésiadó-csökkentés. Ezek megvalósításának esélye most hány százalékos?

– Ha az ember nagyon akar valamit, s sokat tesz érte, az előbb-utóbb meg is valósul. Egy-egy nagyobb vízió, beruházás az ötlettől a megvalósulásig ciklusokon átívelő, többéves folyamat. A Futurában a Csodák Palotája reális cél. Szerintem százszázalékos az esélye, de pesszimistán is 60–70. Az ’56-os múzeum és emlékhely szeretnénk, ha bekerülne az országos nemzeti, kegyeleti és történelmi emlékhelyek kategóriájába. Az ebben döntő országos bizottság ezt támogatja, s mi minden lehetséges politikai vonalon lobbiztunk érte. Ha tervünk sikerül, önálló országos költségvetési tételből valósul meg a látványos, ám önfenntartó létesítmény. Az iparűzésiadó-csökkentés a jövő évre sajnos nem realizálódott. Egy nagy cég idetelepülése révén nyílt volna erre lehetőség. Továbbra is kapcsolatban vagyunk velük, ám a pénzügyi helyzet képlékenysége miatt bár nagyon szerettük volna, ez most eltolódott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatják a gyémántkereskedő kincseit

Különleges kiállítás nyílik pénteken Mosonmagyaróváron. A jelenleg Dunakilitin élő magyar… Tovább olvasom