Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A ház saját, a telket csak bérlik

Kiszolgáltatottnak érzik magukat a levéli Expo-faluban élő családok az egykori vásárvárost üzemeltető szövetkezettel szemben.
Illusztráció

A nyolcvanas évek végén nemzetközi befektetőket vonzó vásárvárost álmodott az Architektúra Expo Szövetkezet Levél külterületén. A rövid idő alatt felépült több tucat gyorsházat 1988-ra be is lakták az állami nagyvállalatok képviseletei. Levél határában különálló kis település épült ki; utcákkal, üzletekkel, postával. Néhány év elteltével aztán a nagyvállalatok sorra elhagyták a vásárvárost.

A könnyűszerkezetű házak nem maradtak sokáig lakatlanul, többen jó üzletet láttak azok hasznosításában. Az éttermek, panziók, boltok ismét benépesítették a területet. Az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közti szakaszának megépülése a használati mód megváltoztatására ösztönözte az Expo üzemeltetőjét. Az épületek többségét lakóházzá alakították át és számos család beköltözött a vásárvárosba.

Az itteni épületek vételára ugyan viszonylag alacsony, ám rendkívül magas a rezsiköltség – állítják a lakók. A tulajdonos csupán az építményt vehette meg, az alatta lévő telket a szövetkezet bérli az önkormányzattól.
A lakók szerint éppen ez okozza a legnagyobb problémát, ám most bíznak abban, hogy a 2008-ban lejáró húszéves bérleti szerződést nem újítja meg az önkormányzat a szövetkezettel.
Kiss Imre feleségével és három kisgyermekükkel egy éve vásárolt házat az Expo-faluban mintegy 7,5 millió forintért. A család az ország másik feléből költözött Levélre a jobb megélhetés reményében, ám mára teljesen kilátástalannak érzik a helyzetüket. Mintegy félmilliós közüzemi tartozásuk miatt házukban kikapcsolták az áramot és a vizet, így várják a telet három kisgyermekükkel.

– Amikor a házat megvettük, fogalmunk sem volt arról, hogy különféle szolgáltatási díjakat kell fizetnünk a szövetkezetnek. Az adásvételi szerződésben is csupán az szerepelt, hogy a telek az önkormányzat tulajdona. Csak a beköltözést követően derült ki, hogy itt a víz-, villany- és csatornadíj többszöröse annak, mint amit a faluban fizetnek. Emellett külön kell fizetnünk üzemeltetési költséget, energiaadót, transzformátorveszteséget, közvilágítási díjat, valamint területbérletet – állítja Kiss Imre.

– Teljesen kiszolgáltatottnak érezzük magunkat a szövetkezettel szemben
– veszi át a szót Kotroczó Anikó, aki már több mint tíz éve vette meg a házát az Expo-faluban.

– Szerettünk volna közvetlenül rácsatlakozni a villamos hálózatra és az áramszolgáltatóval szerződni, ám ezt a szövetkezet megakadályozta. Évekkel ezelőtt szerettük volna a gázt is beköttetni, ám a szövetkezet ezt sem engedte. A magas közüzemi és egyéb díjak miatt télen több mint 100 ezer forint a rezsiköltsége egy-egy lakásnak havonta – mondja Kotroczó Anikó.

– Szeretnénk, ha végre bennünket is ugyanolyan levélinek tartanának, mint a falu többi lakóját – mondja Szűcs Istvánné, aki szintén hosszú ideje lakik már az Expo-faluban. – Ugyanúgy fizetjük a helyi adókat, ám nekünk mégis többszörösébe kerülnek a közszolgáltatások. Hiába fordultunk eddig bármilyen hivatalhoz, mindenhol igazat adtak ugyan nekünk, ám azt mondták, csak polgári peres úton tudnánk érvényt szerezni igazunknak. Egyetlen megoldás lehet, ha az önkormányzat nem hosszabbítja meg a szövetkezettel a 2008-ig tartó bérleti szerződést.
„ Így lehetőségünk nyílna megvenni a házunk alatti telket, amit már évek óta szeretnénk, ám mindig a szerződésre hivatkozva utasította el az önkormányzat."

– Éppen ezért a napokban levélben fogalmaztuk meg kérésünket a polgármesternek és bízunk abban, hogy ezzel végre megoldódik az évtizedes probléma – mondja Szűcs Istvánné.

– Az Expo területe a mai építési előírások és a rendezési terv szerint is „településközponti vegyes terület", ami vállalkozói formában épült és mint ilyenre, eltérő szolgáltatási rend is alakult ki – mondja a lakók felvetésére Mozsár Imre, az Architektúra Expo Szövetkezet elnöke. – Ezen eltéréseket minden új bérlővel előzetesen és szerződésbe foglalva is ismertettük és tájékoztattuk őket a költségek alakulásáról. A szerződésben minden bérlő önakaratából nyilatkozott arról, hogy a díjakat megvizsgálta és azokat arányosnak tartotta. A felépítménye megvétele előtt az egyes díjtételeket már jól ismerte, azokról előzetes tájékoztatást kapott és így vásárolta meg az épületet. Mindezek alapján érthetetlen a bérlők panasza.

– Nem fedi a valóságot és visszautasítom azt az állítást, miszerint a víz-, villany- és csatornadíj többszöröse annak, mint amit a faluban fizetnek. Az Expo területén közüzemi csatornahálózat nincs, ezért szennyvízszippantás van, ami köztudottan összehasonlíthatatlan a csatornadíjjal. A víz alapdíjában azonos a szolgáltató díjával, amire minimális veszteséget számolunk fel. Az áram egységára alacsonyabb, mint a hatósági lakossági tarifa. Meg kell jegyeznünk, hogy szövetkezetünk érdeke is, hogy szolgáltatásunkat minél magasabb szinten tudjuk biztosítani, éppen ezért többször kezdeményeztük a csatornahálózatra való rákötést és a telep gázellátásának biztosítását. Sajnos ezek a kezdeményezéseink kellő számú „fizetőképes" igénylő hiányában meghiúsultak.

– Rendkívül sajnáljuk, hogy egyes bérlőink kiszolgáltatottnak érzik magukat. Szerintünk inkább a „kiszolgált" megfogalmazás lenne helytálló, hiszen rendben és tisztán tartjuk a teljes zöldterületet, elszállítjuk a közös és saját háztartási hulladékot, biztosítjuk a teljes közműellátást. Mindezek ellenére bérlőinket a saját házuk körüli rend fenntartására sem tudjuk rábírni.

Tudomásul kell venni, hogy a bérelt területek esetleges megvétele a mondvacsinált problémát alapvetően nem oldja meg, hiszen a telekért is fizetni kell – vélekedett Mozsár Imre.

Az elnök hozzátette: Kiss Imrének több hónapos türelmi időt adtak számlái rendezésére, aminek eredményeként több százezer forintos kárt okoztak a szövetkezetnek. Mozsár Imre szerint be kell látni az érintett bérlőknek, hogy hogy sem az Expóban, sem az országban másutt családi pótlékból és segélyekből családi házat fenntartani nem lehet.

Nem hosszabbítanak

Papp Zoltán polgármester lapunknak elmondta: már az előző képviselő-testület döntött arról, hogy 2008-tól nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést a szövetkezettel. Ezt a határozatot a jelenlegi testület alakuló ülésén megerősítette.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy helyre telepítenék a kutyásokat

A kutyások, kutyával foglalkozók egy helyre telepítésére törekszik a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom