Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

A buszpályaudvar helye még ma is vitás kérdés

Szilágyi Jánost választották Mosonmagyaróvár tűzoltóparancsnokának. Elfogadták a város gazdasági programját.


16:48 - Átment az utolsó két pont is. Véget ért az ülés.

16:45 - 12 igen és 3 tartózkodás mellett felhatalmazta a képviselő-testület a polgármestert a tárgyalások lefolytatására a múzeum fenntartóváltására.

16:43 - Iváncsics János a turisztika oldaláról is megvilágítja a kérdést. A Futura projekt szempontjából nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb kulturális ponttal kiegészítse a város a turisztikai céllal a városba érkezőket, ezért jelentős a múzeum megtartása.

16:41 - A Hansági Múzeum fenntartóváltására vonatkozóan szándéknyilatkozatról döntenek. Szabó Miklós szerint haladékot kellett volna kapnia a múzeumnak. Ha egyazon platformon áll a megyei önkormányzat és a mosonmagyaróvári önkormányzat, elvárható lett volna, hogy meg tudjanak egyezni. A múzeumra szüksége van a városnak, ahogyan arra a pénzre is, amelyet most a városnak elő kell teremtenie a múzeum működtetésére. Nehéz és felelősségteljes a döntés - mondja Nagy István. A döntés egyszersmid azt is kell, hogy jelentse, hogyha a múzeum fenntartóváltásáról döntenek, akkor a múzeum működésének pénzügyi alapjait is biztosítani kell.

16:30 - A KEOP-pályázat beadását is támogatták a képviselők. 

16:28 - Elfogadták újabb három napirendi pontot: közérdekű kötelezettségvállalás szervezése, könyvvizsgálói feladatok ellátására pályázat kiírása és alapítványok támogatása volt a téma.

16:25 - Alapító okirat-módosítást, ingatlancserét és a VÜF költségvetésének módosítását fogadták el. Átment egyhangúlag a nyugdíjas házi névjegyzék-tervezet és egy háziorvosi körzet betöltésére és egy gyermek fogorvosi körzet betöltésére pályázatot ír ki a város képviselő-testülete.

16:19 - Elfogadták a könyvtár átszervezéséről szóló előterjesztést.

16:06 - A Huszár Gál Városi Könyvtár átszervezéséről kezdődött a vita. Hushegyi Róbert (független) elmondja, hogy a gazdasági vizsgálat szerint a könyvtár integrálása a Flesch Károly Kulturális Központba nem jár megtakarítással. Két könyvtáros álláshelye szűnne meg csupán. Ezzel egyetért Kovács Tamás (MSZP) és Kopetti Tamás Márton (Jobbik) is. A mosoni könyvtár áthelyezése a Haller-iskolába nem szerencsés - mondja Szabó Miklós (MPKE). Iváncsics János alpolgármester (Fidesz-KDNP) megerősíti, hogy a vizsgálat szerint a megtakarítást az integráció nélkül is tudja hozni a könyvtár. A könyvtárban eddig zajló egyéb kulturális tevékenység a Fehér Ló Közösségi Házban folytatódhat. Pető Péter (Fidesz-KDNP) épp hogy szerencsésnek tartja, hogy egy általános- és középiskolai képzést is nyújtó intézmény egy 18 ezer kötetes könyvtárral bővül, hiszen ez az iskola presztizsének is jót tesz, emellett pedig a könyvtár megtartja a közösségi funkcióját Mosonban.

16:04 - A közbeszerzési terv elfogadásával folytatódik az ülés.

15:49 - A képviselő-testület 12 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadta a gazdasági programot. Újabb szünet jön.

15:44 - Kovács Tamás sokallja az 5%-os növekedési előirányzatot, Árvay István alpolgármester (Fidesz-KDNP) viszont reálisnak tartja. Az alpolgármester szerint a gazdasági program világos elvek mentén irányvonalakat adjon meg, és nem kellene olyan részletekbe belemenni, mint például a temető kérdése. A geotermikus energia hasznosításáról volt szó a korábbi ciklusban, ám akkor az akkor adott körülmények között ezt nem támogatták. Pető Péter (Fidesz-KDNP) ezt is elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem foglalkoznak a kérdéssel. Nyitrai József felvetésére, miszerint szállodát kellene építeni a belvárosba, azt válaszolja Árvay István, hogy belvárosi szállodára nem annyira, wellness-szállodára viszont annál nagyobb szüksége lenne a városnak.

15:32 - A gazdasági programról lenne szó elvileg, de mégis a buszpályaudvarról folyik hosszú percek óta a vita. Kovács Tamás (MSZP), Faddi Horváth Pál (Fidesz-KDNP) és Hushegyi Róbert (független) is hozzászól a témához. Muráncsik László (Fidesz) elmondja, hogy a rendezési terv szerint a pályaudvar még most is a vasútállomásnál található, a Tesco melletti létesítmény decentrum. A gond az, hogy a járatok zöme a decentrumba megy, és nem a vasútállomáshoz. A vita fontos, de nem a gazdasági program keretében kellene folytatni - ezt a véleményt többen is osztják.

15:16 - Az ellenzéki képviselők néhány pontot hiányoltak az anyagból, illetve a hangsúlyokon vitatkoztak. Szabó Miklós a mosoni temető bővítését hiányolta, Kopetti Tamás Márton pedig a geotermikus energia hasznosítását.

14:59 - Újabb elfogadott módosítások után a gazdasági program került sorra. Az 54 oldalas anyagban komoly hangsúlyt fektetnek a turisztikai lehetőségekre, valamint a stabilitás megtartására.

14:57 - A rendezési tervet módosították és a város  épített környezetének és zöldfelületeinek helyi védelméről szóló rendeletét kiegészítették.

14:55 - Módosítják a 2011-es költségvetést is a bölcsődék munkavállalói keretének bővítése miatt.

14:53 - A 2010-es költségvetésben technikai átvezetés történik a testület egyhangú döntése értelmében.

14:44 - Az SZMSZ módosítása jön. Hatáskörökről, hozzászólási lehetőségekről, napirend előtti hozzászólások rendjéről van szó leginkább.

14:34 - A buszmenetrend módosítása a következő napirendi pont. Mind a koncepciót, mind a módosítást 13 igen és 1 nem szavazattal elfogadták. A változásokat hamarosan külön cikkben közöljük.

14:14 - Szünetet rendelt el az ülést vezető Nagy István.

14:13 - Szilágyi János őrnagy egyedüliként pályázott a városi tűzoltóparancsnoki posztra. Személyesen is bemutatkozott a képviselő-testületnek. Pályázatának támogatását kérte Sallai Péter korábbi mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok is. A testület egyhangúlag úgy döntött, hogy Szilágyi Jánost nevezik ki a városi tűzoltóság élére.

14:07 - Csokán Csaba alezredes és Takács Tibor ezredes kiegészítéseivel együtt a testület 14 igen, 1 tartózkodás mellett elfogadta a beszámolót.

13:50 - Az első napirendi pontban dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője számolt be a város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről. Nyitrai József (Fidesz-KDNP) néhány hiányosságot említett a beszámolóval kapcsolatban - például a fiatalok által alkohol vagy kábítószer hatása alatt elkövetett bűncselekmények részletezését. Hushegyi Róbert (független) korrektnek és részletesnek nevezte a beszámolót. Pető Péter (Fidesz-KDNP) a frakciója nevében nyilatkozta, hogy elfogadják a beszámolót, bár a városban az emberek szubjektív biztonságérzete nem növekedett. Kopetti Tamás Márton (Jobbik) felhívta a figyelmet az utazó bűnözésre, és a térfigyelő rendszer létrehozásának fontosságáról beszélt. "Helyileg elfogadnám, de országosan nem, így tartózkodni fogok" - mondta, utalva arra, hogy a Kelet-Magyarországon "már-már polgárháborús viszonyok uralkodnak", és "ez a hatás ide fog érni". Szabó Miklós a beszámolóban a legfontosabbnak azt a megállapítást tartotta, hogy a város és környéke nem kiemelten veszélyes terület - ez különösen fontos dolog a két határ közelsége miatt.  

13:20 - A múzeum működéséről, az alkalmazottak foglalkoztatásáról Nagy István polgármester válaszolt. Az alkalmazottakat április 1-től tovább szeretnék foglalkoztatni, a munkáltató immár Mosonmagyaróvár önkormányzata lesz. Az útburkolatok állapotával kapcsolatban mielőbbi lépéseket tervez a város vezetése.

13:15 - Napirend előtt Szabó Miklós (MPKE) szólal fel egy teniszpálya építése kapcsán "Ilyen gazdagok vagyunk?" címmel. Kovács Tamás (MSZP) a múzeum jövőjével kapcsolatban tett fel kérdést, és a városi utak állapotának javításának lehetőségéről érdeklődött.


13:05 - Elkezdődött az ülés. Nagy István (Fidesz-KDNP), Mosonmagyaróvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A képviselő-testület minden tagja jelen van.


A tanácskozáson napirenden lesz a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója a város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről, döntenek a tűzoltó-parancsnoki álláshelyre benyújtott pályázat elbírálásáról, a helyi buszmenetrend módosításáról, az oktatási intézményekben fizetendő térítési díjakról. Várhatóan elfogadja a testület az önkormányzat gazdasági programját, határoznak a Huszár Gál Városi Könyvtár átszervezéséről, valamint pályázat kiírásáról egy háziorvosi, illetve gyermekfogorvosi körzet betöltésére.

Nézze élő videós közvetítésen keresztül a városi képviselő-testület ülését az mrtv.hu oldalán >>

Olvasóink írták

 • 17. INVEKTUS 2011. április 03. 16:53
  „Sir a volán nincs utas sír a MÁV nincs utas
  sírunk hogy járatokat törölnek

  járjunk gyalog.”
 • 16. pancser 2011. április 03. 07:37
  „13, "Olajos". Soha nem voltam "csatlakozom az előttem szólóhoz" típus, még akkor sem ha történetesen hasonló volt a véleményem. Az embernek legyen meg mindig a saját emberközpontú segítő szándékú, de nem is leszek, nem is vagyok alkalmas politikusnak. Örülök, hogy alig van valaki, aki valahol valamiben ne értene velem egyet. De nem rólam szól a cikk vissza a kályhához.
  Az hogy a vasútállomás kellően ellátott legyen buszjáratokkal, nem a buszpályaudvar helyén múlik. Szombathely mennyivel különb, arról a helybélieket kéne megkérdezni, laktam ott évekig, ugyanezekkel a problémákkal küszködnek. A vidékiek szinte kivétel nélkül Mosonmagyaróváron intézik nagy bevásárlásaikat, ezért nem kéne fennakadni a Tescón, hanem örülni annak, hogy a vidéki emberek számos szép üzlet közelében tölthetik el a várakozás idejét és kevés cipekedéssel szállhatnak fel a falujukba, városukba tartó buszaikra.”
 • 15. kóchenger 2011. április 02. 08:58
  „Olajos! Akik Győrből, Kálnok felöl akartak vasúttal tovább menni, azok is eljutottak az állomásra azelőtt! Hisz ott volt a végállomás! Én nem azt mondtam, hogy mindenkit házhoz szállítson a Volán! De a vasútnak és a buszpályaudvarnak igenis egy helyen kéne lennie!
  Miért azt segítjük, aki a Tescoban akar vásárolni? Azt oldja meg a multicég!”
 • 14. Muaddib 2011. április 02. 00:33
  „A vidéki buszállomás ugyan kulturált de tény hogy lehetett volna jobb helyen is, de győzött az üzleti lobbi.
  Szinte minden városban a buszközlekedés össze van hangolva a vasúttal itt nem.
  HA Győrből jövök vonattal, választhatok, gyalog megyek haza a bágeren túliig /kb. 2 km/ vagy taxival .
  Busz arra nagy ritkán jár, várni rá hülyeség, nem beszélve hétvégén mikor a beérkező emberek csak magukra számíthatnak tömegközlekedésre nem.
  A vasúton meg nem hagyok biciklit, mert amennyit már elloptak nekem kerékpár boltot, nyithatnék.
  Pancser azt mondja szét szórt a város elhelyezkedése miatt lehetetlen megoldani a buszközlekedést, javaslom, nézd meg Szombathelyt vagy Sopront.
  Nem azt mondom, hogy azok tökéletesek de lényegesen összehangoltabbak, mint a Mosonmagyaróvári busz járatok.
  Meg lehetne oldani a buszközlekedést csak kis merészség és akarás kéne a kisalföld volántól és a városvezetéstől is.

  Tisztelt Pancser Ön már szint vallott a hozzászólásaiban hogy mindenhova kocsival megy, itt arra célzok, hogy a kis üzleteknél a parkolók hiányát, míg a multiknál a parkolók meglétét hangsúlyozza.
  Javaslom önnek és azoknak, akinek ez így tökéletes, hogy járjon vonattal, busszal és rájön hogy ez nem is annyira kóser.”
 • 13. Olajos 2011. április 01. 19:06
  „Vazze Pancser! Nem gondoltam, hogy mi bármiben is egyetértenénk! :) Amúgy a sok fanyalgónak üzenem, ami eddig nektek volt jó! ( óváriak, levéliek, hegyesiek,stb. ) Az már másnak jó! Akik Győr, Kálnok felől mentek a városba, addig azoknak kellett városi bérletet venni, most a többieknek! Gondolkodjatok egészben, ne ilyen szűk látókörűen. Amúgy a Mosoni pályaudvar nem Volán tulajdona volt és kilakoltatták őket... Akkor hol volt a város ??? Nem is értem, hogy a fabodegák miért tetszenek nektek jobban mint a mostani kulturált pályaudvar! Nem vagytok Ti kicsit rosszul összerakva???”
 • 12. Olajos 2011. április 01. 18:58
  „3. urbaniastapista! Ha század ennyit tudnál az okokról ,már nem is írnál ilyen hozzászólást!”
 • 11. Olajos 2011. április 01. 18:54
  „2. kóchenger BUDAPESTEN! :D”
 • 10. vizsla 2011. április 01. 14:42
  „s. pali biztos sok pénzt kapott érte és <moderálva> hogy a városnak mi jó!”
 • 9. Hnedy86 2011. április 01. 13:18
  „8.
  Valakiknek nem volt hülyeség elvinni:)”
 • 8. miro132 2011. április 01. 12:47
  „nagy hülyeség volt a buszpályaudvart elvinni az állomás mellől. Minden logikával ellentétes. Lehet érdemes lenne megnézni azt hogy ki milyen érdek miatt szavazta meg akkor ezt a döntést.!”
 • 7. senkialadár 2011. április 01. 11:11
  „utána meg az lesz a gond hogy mindenhol ingyenes tesco buszok vannak,csak nálunk nincs külön kell helyi közlekedéssel menni... nincs olyan variáció ami mindenkinek megfelelő”
 • 6. Contar 2011. április 01. 10:27
  „"...nyugdíjas házi névjegyzék-tervezet ..."
  Milyen tervezet?

  2.! Pl Budapesten. Mosonmagyaróváron viszont jó helyen volt egymás mellett a kettő.”
 • 5. mc 2011. április 01. 10:26
  „A buszpályaudvar jó helyen van, a vasútállomás áthelyezése és a Duna folyásirányának megváltoztatása még folyamatban van.
  Türelem, megoldják.”
 • 4. pancser 2011. március 31. 21:50
  „A buszpályaudvar a lehető legkulturáltabb helyen van. Egyébként a várost képtelenség buszjáratokkal ellátni különlegesen nagy és szórt elhelyezkedése miatt. Sztem át kéne az egészet passzolni magánvállalkozásoknak, azzal a kitétellel, hogy az 1-es járatot mindenképpen üzemeltetni kell,”
 • 3. urbaniastapista 2011. március 31. 20:30
  „A XXI. században, a vasútállomás mellől, a városszéli szemétdombhoz áthelyezett buszpályaudvar egy városfejlesztési bűntény. Azonnal vissza kell csinálni.”
 • 2. kóchenger 2011. március 31. 16:29
  „Nagyon remélem, végre megoldják, hogy a vidékieknek ne kerüljön külön költségbe, ha vasúttal kell tovább utazniuk!
  Szégyen, hogy évek óta húzódik az ügy! Hol van ilyen távol egymástól a buszpályaudvar és a vasútállomás?”
 • 1. TGX 2011. március 31. 16:11
  „Gratulálok az új parancsnoknak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy István: Fölösleges és pótcselekvésnek tartom

"Fölöslegesnek, pótcselekvésnek tartom, és nem vélem helyénvalónak országos politikai… Tovább olvasom