Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A biciklisek teszik próbára az autósokat a keskeny úton

Máriakálnok - Három hete zárták le a Halászi-hídat és terelték a Mosonmagyaróvár és a szigetközi települések közötti forgalmat Máriakálnokra. A kisalfold.hu riportjában arra volt kíváncsi, milyen a helyzet, hogyan viselik az autósok és a máriakálnokiak a megváltozott forgalmi viszonyokat.

Az első napokban sokan féltek attól, hogy a megnövekedett forgalom balesetveszélyes helyzeteket szül majd. Szerencsére eddig baleset nem volt a terelőúton és az 1600 fős Máriakálnokon sem.


"Ilyenkor a Mosoni-Duna feletti híd mindkét oldalán rendőrök irányítják a forgalmat"

Széles Sándor polgármester kérdésünkre elmondta, hogy ez alatt a három hét alatt megszokták a falu lakói és a közlekedők is az új helyzetet. Máriakálnok belterületén kiegyensúlyozott a helyzet.

Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere.
Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere.


- A csúcsidőszakokban igazán nagy a forgalom: reggel fél héttől nyolcig, délután pedig egy órától fél ötig. Ilyenkor a Mosoni-Duna feletti híd mindkét oldalán rendőrök irányítják a forgalmat - közölte a polgármester.

- Erre azért van szükség, mert a nagyobb járművek (buszok, teherautók, kamionok) mellett a hídon nem fér el másik jármű, így egyszerre csak az egyik irányba engedik a közlekedőket. A rendőrség maximálisan segíti a balesetmentes és rugalmas közelekdést, a fentieken túl pedig gyakran mérnek sebességet a községen belül, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat. 30-as sebességkorlátozás van érvényben az óvoda és az iskola környékén.


"Márpedig a kerékpárosok nagyon le tudják lassítani a forgalmat csúcsidőben"

A jelenlegi forgalom az eddiginek körülbelül az ötszöröse, leginkább a személyautók száma emelkedett. Az út állapota a falun belül is lehetne jobb, ráadásul a külterületeken az útburkolat széle letöredezik, kátyúk, gödrök keletkeznek, amik miatt több szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni.

- Most azonban jön a jó idő, egyre több kerékpáros érkezik - folytatta Széles Sándor. - Márpedig a kerékpárosok nagyon le tudják lassítani a forgalmat csúcsidőben és nem ritka, hogy hosszú sor torlódik fel mögöttük. Nem egyszerű előzni, hiszen az út nem elég széles, ha szemből is folyamatosan jönnek a járművek. Szerencsére az autósok türelmesek és betartják a szabályokat, reméljük, hogy ez így is marad.


A kerékpárút segítene, ha lenne

- Két dolog volt, amit közfelkiáltással kért Máriakálnok, amikor a halászi híd lezárásáról döntés született. Az egyik, hogy az út állapotára figyeljen oda a közútkezelő, és a gödröket minél gyorsabban tömjék be. Szerdára ígérték, hogy rendben lesz az út. (Videónkon látszik, hogy ez nem valósult meg - szerk.)

A másik, amit kértünk a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy minél hamarabb támogatást kaphassuk EU-forrásból egy kerékpárút megépítésére. A falu vállalt 10 százalék önrészt, elkészíttettük a tervdokumentációt és vállaltuk, hogy megegyezünk az érintett területek tulajdonosaival.

A minisztériumtól azonban segítséget nem, csak ígéretet kaptunk eddig. Leghamarabb őszre lehetne csak befejezni a kerékpárút építését, ha a napokban kedvező választ kapnánk. Az igazság az, hogy nem látom reálisnak azt, hogy a kerékpárút idén megépülhet - tette hozzá Márikálnok polgármestere.


videó: nmgr

Azért akadnak pozitívumok is

- Nem hiszem, hogy a falu turizmusában hatalmas fellendülést jelentene a mostani helyzet, de két pozitív hozadéka azért van. Az egyik ideiglenes, de azért örülünk neki: az eddiginél jóval több, 80 buszjárat áll meg Máriakálnokon, így a tömegközlekedés sokat javult. A Szigetköz településeire ugyanis jelenleg községünkön keresztül mennek a Kisalföld Volán járatai. A másik hosszú távú pozitívum: a Duna Takarék ATM-et helyez el a faluban, mert erre egyre nagyobb igény mutatkozott.

Legjobb esetben novemberig tart a jelen állapot, addigra épülhet meg a Halászi híd.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2009. április 04. 17:42
  „Kálnokon semmi baj nincs sztem. A hídon sem zavarnak a biciklisek, annál inkább a kamionok. A híd egyik végén sincs annyi hely, hogy egy kamion elférjen nyugodtan. Félelmetes ahogy az ember fölé magasodnak.”
 • 11. BV1 2009. április 03. 09:25
  „Kedves Tmoha!
  Szerinted amíg elkészül a híd addig ne menjenek az utcára? A Fő utcán van az Óvoda, sőt az iskola is valahogy el kell jutnia oda. Itt említeném meg hogy a járdán bicajoznának, ha nem kellene kimenni az úttestre a járdán parkolók miatt.”
 • 10. rivotril2mg 2009. április 02. 19:39
  „Hát valóban rossz lehet egy kis autóhangot hallani egy olyan faluban ahol max óránként egy egy bicikli elnyikorog szép halkan a ház előtt, teljes mértékben együtt érzek a falu lakóival.”
 • 9. pampus 2009. április 02. 19:24
  „Valamikor, igaz nagyon régen volt egyszer egy Hanság-falva! Ott is voltak keskeny utak és volt bőven biciklis is.
  Volt a traktorosoknak a "Gazdaságban" KRESZ oktatás és házi vizsga is! Sosem felejtem el! Volt egy kérdés és egy Öreg traktoros! A kérdés: Szabad e a kerékpárost a vasúti átjáróban előzni? Erre az öreg traktoros, azt mondotta, hogy a biciklis nem elmer! Persze Ő úgy értette, hogy a kerékpár az egy nyomon halad és, azt meg lehet ott is előzni. Persze, akit a röghöz kötöttek, és még Győrben sem volt soha Mosonmagyaróvárra is csak minden tizedik évben jutott el annak a szókincse is csak Hansági volt!”
 • 8. Diákcsemege 2009. április 02. 15:55
  „7.!

  Bárcsak, ugyanis akkor semmi sem lesz a tervezett "gordonkára" hangolt "műből"!”
 • 7. Csepel-344 2009. április 02. 14:44
  „Van egy képviselőnk a Parlamentben, aki kerékpárutat ígért. Vajon Gordon is ilyen hatékonysággal fog működni?”
 • 6. ZOLEEEE 2009. április 02. 11:22
  „A Polgár mester Úr is azt nyilatkozza, hogy:
  "Ilyenkor a Mosoni-Duna feletti híd mindkét oldalán rendőrök irányítják a forgalmat"
  hát én naponta többször is átmegyek a hídon, de a ((és ez nem reklám))
  de a Patent emberei vannak ott reggel is, meg a délutáni csúcs időben.
  Hol van, vagy mikor is van kint rendőr?
  Megnézném őket.”
 • 5. ZOLEEEE 2009. április 02. 11:15
  „Nem tudom kicsinálta a videót, de szánalmas!
  Kérdés, miért pont a déli időt mutatod?
  Akkor kelsz fel?
  A reggeli időt, mikor a kicsik a suliba mennek, azt miért nem mutatod?
  Mikor sok idióta sofőrnek integetni kell, hogy lassítson, mert iskolánál van és ott van a "30" tábla, de nyomja neki tovább a barom!
  a Másik:
  a hídon sosem volt rendőr, mert nem azok irányítanak. Ha már videóra veszed öreg, akkor nézd már meg ki a "tárcsás ember"!
  OK?
  Mert sima biztonsági őrök irányítgatnak! ha nem gyanús!
  A faluba néha beesnek a rendőrök, de már egyre ritkábban, a kocsiba nevetgélnek, jól félre állva az iskolától, nehogy ott keljen segíteni a gyerekeknek az átkelésekben. Ez is szánalmas!
  Jah, a héten volt egy rendőr és mérte a 30-at. Miért akkor mikor ,,kevesebben ,, mennek át a falun? Egymásnak jeleztek a vezetők, de Ő folyamatosan vette a kamerával.
  Ezt miért nem reggel csinálják? Vagy korán van nekik is?
  Majd ha halálra gázolnak valakit az iskola környékén, addig nem fog változni semmi!
  Ez már csak idő kérdése!”
 • 4. Tmoha 2009. április 02. 10:50
  „Nem a kerékpárosok ellen írok, de az anyuka az ötéves kisfiával ne a Fő utcán biciklizzen, föleg ilyen körülmények között!”
 • 3. Imcsi 2009. április 02. 09:16
  „Ha időrendileg nézzük a dolgot, akkor a kálnoki biciklisek eddig is itt közlekedtek. Akik gépkocsival most errefelé kerülnek a lezárt halászi híd miatt, nos ők jöttek, így nekik kellene alkalmazkodni!
  2.Whysoseriuos? Nem a bénák miatt kell a rendőröknek irányítani, hanem az agresszívek miatt! Jártam már úgy tgk-val, hogy majdnem átértem a hídon, mikor a szemből jövő is felhajtott rá! Persze nem fértünk el egymás mellett, és ő arra hivatkozott, hogy neki van elsőbbsége, én tolassak vissza! Szerencsére belátta, hogy ez nem lenne egyszerű (meg nem is tettem volna meg), mert közben még két autó feltorlódott mögöttem!”
 • 2. Whysoseriuos? 2009. április 02. 08:50
  „5 perc kell ahhoz ,hogy egy biciklis átérjen a hídon? lol Egyébként amilyen sofőrök vannak az utcán csoda , hogyha egy polskival egyedül átérnek a hídon. Az ilyen bénák miatt kell a rendőröknek irányítaniuk a forgalmat.... pedig lenne komolyabb dolguk is.”
 • 1. Lobbo71 2009. április 02. 07:42
  „A biciklinek pont ugyanannyi joga van ott menni, mint az autónak. Mindenki kibír 5 percet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap szavaznak az elszakadásról

Mosonmagyaróvár - Fordulópont előtt áll a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar. A településrészen élők… Tovább olvasom