Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

„ Nincsenek vegyi gyárak a gyógyfürdőkben

A Kisalföld június 7-i kiadásában számoltunk be a mosonmagyaróvári termál helyzetéről és a tervezett fejlesztésekről.
A Kisalföld június 7-i kiadásában számoltunk be a mosonmagyaróvári termál helyzetéről és a tervezett fejlesztésekről. Az írásban dr. Szeredi Zoltán, a Flexum rt. vezérigazgatója egyebek mellett kifejtette álláspontját a Magyarországon egyre inkább elszaporodó gyógyvízre alapozott szállodai szolgáltatásokról és fürdőkről. Az igazgató szerint ezek nincsenek tekintettel a rendelkezésükre álló vízmennyiségre, így sok gyógymedencében szűrik a vizet, ezzel kiveszik belőle azokat az ásványi anyagokat, amelyek az értékét jelentik. „Vegyi üzemeket" hoznak létre a fürdők alatt, a vegyszerek adagolásával hónapokig forgatják a vizet. Szeredi Zoltán úgy véli, ez előbb-utóbb problémát fog okozni és tönkreteszi az egész hazai gyógyturizmust.

Nem osztja a Flexum vezérigazgatójának álláspontját dr. Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság nyugalmazott főigazgatója.
A főtitkár a Kisalföldnek elmondta: minden hévízkitermelés és -használat kizárólag az elsőfokú vízügyi hatóság engedélye és folyamatos ellenőrzése mellett történhet.

A hévízgazdálkodás Magyarországon nagyon pontosan szabályozott és ma már sehol sincs veszélyesnek mondható kitermelés.
Ákoshegyi György szerint nem igaz, hogy a gyógymedencékben szűrik a vizet és ezzel kivonják belőle az ásványi anyagokat is. Minden minősített gyógyvízzel üzemelő gyógymedencébe a vízügyi igazgatóság és a tisztiorvosi szolgálat által engedélyezett víz kerül. Ezek a medencék az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság által vízforgatási kötelezettség alól mentesített létesítmények és előírt mennyiségű, folyamatos vízcserével, úgynevezett töltő-ürítő medenceként üzemelnek. Ehhez azonban több követelménynek is meg kell felelniük, így például minősített, megfelelő mennyiségű gyógyvizet kell biztosítani és a medence kialakításának is alkalmasnak kell lennie. Ezekben a medencékben a fertőzésmentes és kifogástalan vízminőség úgy biztosítható, hogy vendégenként folyamatosan egy köbméter vizet vezetnek be.

Ákoshegyi György elmondta: esetenként a gyógyfürdők több medencéjében – amik úszó-, strand- vagy élménycéllal üzemelnek – vízforgató berendezés működik. Pontosan olyan meggondolásból, mint amit Mosonmagyaróváron is szeretnének még idén megvalósítani, hogy a gyógyfürdő kínálatát bővítsék. Ez azonban egyáltalán nem jelent veszélyt a hazai gyógyturizmusra. A vízforgatás nem jelent vegyi gyárat. Ezeken a helyeken az ivóvíztisztításhoz hasonló technológiát alkalmaznak, ami a vendégek számára nem okoz káros vagy kifogásolható mellékhatást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy pályázat Szigetközért

A Kisalföldben olvasott először a huszonöt éves ásványrárói doktorandusz, Horváth Eszter a mosonmagyaróvári kistérségi társulás és az itteni egyetem együttműködéséről. Így kereste fel Széles Sándor máriakálnoki polgármestert azzal az ötlettel, hogy doktori dolgozataként egy Szigetköz-pályázatot képzelt el, erre várná a beérkező ötleteket, melyben a térség jövőjét fogalmazhatják meg a nevezők. Tovább olvasom