Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

4000 km a halálos betegekért - Bálint 600 ezret gyűjtött a hospice-háznak

Preier Bálint Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Kambodzsában 4000 km-t kerékpározott. A mosonmagyaróvári fiatalember a 90 napos tekeréssel a Lajta-parti hospice-házat támogatta. Bálint életre szóló, de nehéz időszakon van túl.
Akaraterő

"Meglepetésnek szántam, hogy pár nappal előbb hazaértem, sokat aggódott a családom. Repülés előtt egy bangkoki iskolának ajándékoztam a kinti bringámat. Az átlag hőmérséklet 35-38 fok volt, a levegő fullasztóan párás. Sokszor úgy folyt rólam az izzadság reggel, hogy még nem pattantam nyeregbe. A páráról sokat mond: mosás után gyakran nem száradtak meg a ruháim" - kezdte Bálint.

Itt kapcsolódott a beszélgetésbe Dr. Bodnár Mária főorvos, aki - asszisztens kollégáival - évek óta látogatja otthonukban a végstádiumú daganatos betegeket Mosonmagyaróváron és a város vonzáskörzetében. "Nehéz helyzetben az akarat csodákra képes" - hallottuk a főorvos asszonytól.
 
Bálint a főorvos asszonnyal az egyik kórteremben, ahol a gyógyíthatatlan betegek életük utolsó szakaszát tölthetik.
Dr. Bodnár Mária és Preier Bálint a mosonmagyaróvári hospice-ház kapujában.

Kétszer kórházban

A Lajta-parti fiatalember több kritikus pillanatot élt át Ázsiában. "Kétszer kerültem kórházba. Előbb Thaiföldön káliumhiány miatt szapora lett a pulzusom, szakadozott a kép, elment a látásom. Féltem, hogy maradandó egészségkárosodásom lesz. Laoszban súlyos ételmérgezést kaptam, újra orvoshoz fordultam. Ahogy telt az idő, egyre többet tapasztaltam, miként reagál a testem a megpróbáltatásokra" - tudtuk meg. Bálint átlagosan napi 50-60 km-t tekert, a csúcs 85 km volt.

Az utazás során kezdetektől fogva hangsúlyos rész volt a mosonmagyaróvári hospice-ház segítése. Bálint a fáradtság ellenére rengeteg hírt adott élményeiről a Facebookon. Több posztban felhívta a figyelmet: lájkokból nem jut majd fájdalomcsillapító a gyógyíthatatlan betegeknek. Az erőfeszítések végül célt értek. A Lipóti Pékség rögtön az ügy mellé állt, több üzletben dobozt helyezett el. Sokan utaltak összegeket a világhálón is. A nagy kaland végül 600 ezer forintot hozott a hospice-háznak. "Mielőtt útnak indult, mondtam Bálintnak: vigyázzon magára és ne aggódjon a pénz miatt. Ha 10 forint jön össze, akkor is büszke lehet. A halál előtti utolsó életszakasz méltóságáért hívta fel a figyelmet. Az üzenet volt a lényeg" - köszönte meg Dr. Bodnár Mária.
 
Dr. Bodnár Mária és Preier Bálint a mosonmagyaróvári hospice-ház kapujában.
Bálint a főorvos asszonnyal az egyik kórteremben, ahol a gyógyíthatatlan betegek életük utolsó szakaszát tölthetik.

Utolsó simítások

A héten a főorvos asszony megmutatta Bálintnak a mosonmagyaróvári hospice-házat. "Az épület felújítása befejeződött, a kórtermek szinte készen állnak, a betegeket segítő eszközök a helyükön, az utolsó simításokat végzik. Árvay István polgármester értéket lát a hospice-házban, az önkormányzat az indulás óta sokat segít. Az ápoló személyzet kiválasztása elkezdődött, az engedélyek beszerzése halad. Úgy tervezzük, év végén megnyitjuk a ház kapuit" - búcsúzott Dr. Bodnár Mária.
Segítség a hospice-házat

Aki értékesnek tartja a hospice-ház ügyét és Bálint törekvését, még mindig utalhat jelképes összeget: 10918001-00000087-93470008. Kérjük, az utalás tárgyába írják be: "két keréken".


 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koronázási érmek is láthatók a könyvtárban

A magyar éremművészek csodálatos munkát végeztek, végeznek - vallja Pákai Gyula éremgyűjtő. A… Tovább olvasom